Κυβερνητική επίθεση σε Αποστολάκη μετά το «ναυάγιο»

Σε δύσκολη θέση το Μαξίμου μετά το πρωτοφανές φιάσκο με το υπό σύσταση αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Ευάγγελο Αποστολάκη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο Γιάννης Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι «έπειτα από έναν κύκλο διερευνητικών επαφών, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά να γίνει υπουργός, συζήτησε τις λεπτομέρειες και τις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου του, δεχόταν συγχαρητήρια από τον κόσμο και απάντησε στο Προεδρικό Μέγαρο ότι θα πάει να ορκιστεί μαζί με τη σύζυγό του. Μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος με γλώσσα πέντε – έξι δεκαετιών πίσω τον χαρακτήριζε αποστάτη, έκανε πίσω, δεν το άντεξε, δεν το σήκωσε, προτίμησε να μην τα σπάσει με τους συντρόφους του και να μη μείνει συνεπής στις δεσμεύσεις του».

«Ο πρωθυπουργός έκανε μια επιλογή που θα μπορούσε να ενώνει, και η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε με τη γλώσσα του χτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια καταστροφική αντιπολίτευση», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατηγόρησε τον απόστρατο ναύαρχο πως «προτίμησε να πειθαρχήσει στους πρώην φίλους του. Ο άνθρωπος αποδέχθηκε, δέχθηκε μια πολύ σκληρή επίθεση και δεν άντεξε (…) η αλήθεια είναι πως ο κ. Αποστολάκης αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων».

Ο κ. Οικονόμου επέμεινε πως ο κ. Αποστολάκης είχε διαβεβαιώσει πως θα δεχόταν την πρόταση που του έγινε από τον πρωθυπουργό. «Ανακοινώσαμε την κυβέρνηση έχοντας τη βεβαιότητα πως όλα τα πρόσωπα αποδέχονται τα πόστα που τους έχουν ανατεθεί», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Ας δεχτώ ότι ο κ. Αποστολάκης έλεγε άλλα στον πρωθυπουργό και άλλα στον κ. Τσίπρα, που εμείς δεν είχαμε αυτή την εικόνα. Παραμένει όμως το βασικό ερώτημα: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να τορπιλίσει μια υπερκομματική επιλογή;» 

Στη συνέχεια, είπε πως θα προχωρήσει η αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας: «Η άποψη μας είναι πως η Πολιτική Προστασία θέλει μεγαλύτερη αναβάθμιση. Ο κ. Αποστολάκης είχε την απαίτηση να γίνει υπουργός, κάτι που συναντήθηκε με την ανάγκη να υπάρξει αναβαθμισμένη, διαφορετική, πιο πλήρης δομή. Τα βασικά χαρακτηριστικά των αναγκών που οδήγησαν σε αυτές τις αλλαγές εξακολουθούν να παραμένουν και το επόμενο διάστημα με το νέο πρόσωπο στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας[…]Η επιλογή θα είναι ένας άνθρωπος που επιχειρησιακά θα μπορεί να σηκώσει το μεγάλο βάρος αυτού του υπουργείου, αυτού του πεδίου και η παρουσία του στο δημόσιο βίο θα είναι τέτοια που δεν θα χρειάζεται να του κολλάνε ταμπέλα».

Γεωργιάδης: Ούτε για καφετζής ο Αποστολάκης

Η δουλειά του αξιωματικού είναι να αντέχει την πίεση την ώρα του πολέμου που πέφτουν οι οβίδες, μετά τις χθεσινές εξελίξεις, ευτυχώς που δεν ζήσαμε ένα πόλεμο υπό την ηγεσία του κ. Αποστολάκη, το έβαλε στα πόδια στην πρώτη στρακαστρούκα και δεν έβαλε τα κλάματα στην πρώτη πυρκαγιά, επιτέθηκε στον απόστρατο ναύαρχο με το γνωστό παραληρηματικό ύφος, μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Ο κ. Αποστολάκης έχει κριθεί ως ικανός να διαχειρίζεται κρίσεις επί 40 χρόνια από όλους τους θεσμούς των ενόπλων δυνάμεων. Από χθες με απασχολεί πολύ αν αυτοί οι θεσμοί λειτουργούν σωστά… Αυτός ο άνθρωπος προφανώς δεν έπρεπε να γίνει ούτε πλωτάρχης, αν δεν έχει μάθει να αντέχει στην πίεση δεν έπρεπε να γίνει ούτε καφετζής όχι αξιωματικός… Του είπε ο Πολάκης ότι είναι δωσίλογος και έβαλε τα κλάματα».

«Σε δύο μεγάλες κρίσεις που αντιμετώπισε όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά η Ελλάδα, η μια η κρίση της πανδημίας και η άλλη κρίση πυρκαγιές του Αυγούστου, και στις δύο ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προτείνει για τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας ένα πρόσωπο κατά τεκμήριο κοινής αποδοχής. Η πολιτεία είχε κρίνει ως πρόσωπο ικανό διαχρονικά ως αρχηγός του ναυτικού και αρχηγού ΓΕΕΘΑ και τις άλλες θέσεις του», συνέχισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. 

Ο κ. Αποστολάκης είχε ζητήσει να γίνει υπουργός και όχι αναπληρωτής υπουργός και αυτό έγινε δεκτό, σημείωσε ακόμη. «Ενημέρωση προφανώς και υπήρξε για την τοποθέτηση Αποστολάκη αλλά η κυβέρνηση δεν είναι εξ αδιαιρέτου».

Πρόσθεσε ότι  η συναίνεση εκφραζόταν στο ίδιο το πρόσωπο. «Συναίνεση υπό την έννοια της πολιτικής συναλλαγής με άλλα κόμματα δεν θα μπορούσε να υπάρξει» ξεκαθάρισε.

Εντός των αμέσως προσεχών ημερών, θα υπάρξει ανακοίνωση για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, ο υπουργός Επικρατείας.

Στο ίδιο πνεύμα υπεράσπισης της νέας κυβερνητικής αποτυχίας με τους συναδέλφους του υπουργούς, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης είχε δεχθεί τη θέση του υπουργού, είχε, μάλιστα, προχωρήσει σε συζήτηση με τον πρωθυπουργό, σε λεπτομέρειες για το χαρτοφυλάκιο, όπως είπε. Και, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για καιροσκοπισμό και βαθύτατη πολιτική υποκρισία, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση είναι «μια κυβέρνηση ανοιχτή, εμπροσθοβαρής, χωρίς στεγανά, χωρίς διχαστικά μηνύματα, μια κυβέρνηση που μπορεί να φέρει την Ελλάδα πιο μπροστά».

«Η πρόταση που έγινε στον κ. Αποστολάκη, ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένη: να αναλάβει το διακριτό Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο επρόκειτο να συσταθεί. Η σκέψη εκ μέρους του πρωθυπουργού ήταν να αποσχισθεί το μέρος και η ύλη της Πολιτικής Προστασίας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τούτο έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει διακριτή πολιτική στάση, χωριστός προϋπολογισμός και να γίνουν τα αναγκαία έργα σε υποδομές και εξοπλισμό για την πολιτική προστασία», τόνισε.

Στο ερώτημα αν ο κ. Αποστολάκης είχε θέσει ως προϋπόθεση την ύπαρξη ευρείας διακομματικής συναίνεσης, όπως ξεκάθαρα ανέφερε ο ναύαρχος εν αποστρατεία, ο υπουργός Επικρατείας το αρνήθηκε: «Δεν ισχύει καθόλου (…) είχε τεθεί το ζήτημα της ενημέρωσης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και του ΣΥΡΙΖΑ και πράγματι ενημερώθηκαν. Ο κ. Αποστολάκης ως το χρόνο ανακοίνωσης της νέας κυβέρνησης, ουδέποτε αρνήθηκε. Μολονότι εικάζω ότι και ο ίδιος είχε έλθει σε επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αρνήθηκε, το αντίθετο: ο ίδιος διαβεβαίωνε ότι θα προσέλθει κανονικά στην ορκωμοσία. Μεσολάβησε βεβαίως η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία (ανακοίνωση) είχε το χαρακτήρα ολομέτωπης επίθεσης, ολοκληρωτικού τύπου και προφανώς ο κ. Αποστολάκης μην μπορώντας να αποδεχθεί την πίεση που του ασκείτο από τον ΣΥΡΙΖΑ, για το λόγο αυτό υπαναχώρησε», επιχειρηματολόγησε ο υπουργός Επικρατείας.

«Εδώ έχουμε ένα στοιχείο βαθύτατης πολιτικής υποκρισίας και καιροσκοπισμού εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πριν από επτά ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή δήλωσε ότι θα πρέπει για τη θέση να υπάρχει ένα πρόσωπο με υπερκομματικά χαρακτηριστικά έτσι ώστε να μην αλλάζει σε κάθε πολιτική αλλαγή. Απεδείχθη με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι επρόκειτο περί μιας αναξιόπιστης δήλωσης, η οποία ήταν απολύτως προσχηματική […] Οι χαρακτηρισμοί, “αποστάτης”, “πολιτικός επαίτης”, είναι χαρακτηρισμοί που δεν προσιδιάζουν σε ένα σύγχρονο πολιτικό σύστημα και κατά την άποψή μου συνιστούν ένα βαθύτατο ρήγμα σε σχέση με πολύ ουσιαστικές δημοκρατικές επιλογές», στηλίτευσε ο Γ. Γεραπετρίτης.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr