Κυβέρνηση -ΔΕΘ: Ιδού το “κοινωνικό μέρισμα” -Αυτές οι παροχές θα ανακοινωθούν

Estimated read time 1 min read

Αντίστροφη μέτρηση για το «πακέτο» μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σάββατο.

Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ θα ανακοινώσει το «κοινωνικό μέρισμα» μέσω τριών συγκεκριμένων ενισχύσεων (άξονες):

-Ανάπτυξη

-μείωση φόρων

-στήριξη της κοινωνικής συνοχής

Στο επίκεντρο βεβαίως βρίσκονται οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση του κύματος ανατιμήσεων.

Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ θα είναι μεγαλύτερο του αναμενομένου.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 1

Οι πρώτες παρεμβάσεις θα αφορούν στο αντιστάθμισμα των ανατιμήσεων με μέτρα ελάφρυνσης.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει ότι θα διατεθούν πάνω από 150 εκατ. ευρώ μέσω της διεύρυνσης του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου για να περιοριστεί ο αντίκτυπος από τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος θέρμανσης εφόσον οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται και ο ΦΠΑ στον καφέ θα διατηρηθεί στο 13% γιατί και εκεί έχουμε εισαγόμενο κύμα ανατιμήσεων τις επόμενες εβδομάδες.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 2

Θα αφορά στην τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω φόρων και εισφορών και σε μέτρα με στόχο τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα: Τρεις μονάδες η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2022. Το μέτρο μονιμοποιείται. Η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει προεκλογικά μείωση κατά 5%. Έχει προηγηθεί η μείωση κατά 0,9%, ανακοινώνεται το 3% και έρχεται μια ακόμα μείωση τουλάχιστον το καλοκαίρι του 2022 κατά 0,5% και υπάρχει εκκρεμότητα για περαιτέρω μείωση 0,6%.

Επιπλέον έρχεται η –επίσης μόνιμη- κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, ενώ είναι θέμα χρόνου να φύγει και για τους συνταξιούχους και για το δημόσιο τομέα.

Ο φόρος στις επιχειρήσεις, επίσης μια προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, έχει μειωθεί από το 24 στο 22% και αναμένεται να μειωθεί στο 20%. Τα μέτρα θα εκτείνονται και το 2023.

Επίσης, θα έχουμε κίνητρο συγχώνευσης επιχειρήσεων, καθώς όταν μια εταιρεία θα συγχωνεύεται με μια άλλη ο φόρος θα μειώνεται στο μισό. Επίσης, πάμε στη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, ένα βαρύ μνημονιακό φορτίο, ενώ αναμένεται και η εξαγγελία της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 3

Μια από τις εκπλήξεις που έχουν συζητήσει στο κυβερνητικό επιτελείο τις προηγούμενες μέρες αφορά τους νέους και ειδικά την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα για νέους 18-29 ετών. Προκειμένου να μπουν στην αγορά εργασίας μόλις τελειώσουν τις σπουδές, και να πιάσουν την πρώτη τους δουλειά, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα στο οποίο η επιχείρηση που θα τους προσλαμβάνει θα μοιράζονται ένα εφάπαξ ποσό, μια επιδότηση, που θα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ-ΚΙΝΗΤΡΑ

Άλλο μέτρο αφορά την κινητροδότηση 12-17 ετών για τον εμβολιασμό τους. Πρόκειται για μια δωροκάρτα ανάλογη του Freedom pass (άγνωστου ακόμα ποσού) και δωρεάν δεδομένα για ίντερνετ στα κινητά.

Δείτε σχετικά:

Κοινωνικό Μέρισμα: Αυτές είναι οι τρεις μεγάλες παροχές της κυβέρνησης

Πηγή άρθρου www.aftodioikisi.gr

You May Also Like

More From Author