Κυβέρνηση αποτροπής αντί προστασίας | Η Εφημερίδα των Συντακτών

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Η συνεδρίαση ασχολήθηκε με ένα πιθανό νέο κύμα προσφύγων με την κυβέρνηση να επιμένει στη σκληρή γραμμή της αποτροπής των κατατρεγμένων ανθρώπων, αντί για αυτήν της προστασίας τους που επιτάσσει το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν, προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. Τον συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών έχει αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται ενίσχυση φύλαξης των συνόρων στον Έβρο και τα νησιά. Παράλληλα, θα γίνουν προσπάθειες να αντιμετωπιστεί ένα πιθανό νέο κύμα προσφύγων με ενιαίο τρόπο, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη νέα διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με κύριο θέμα της εξελίξεις στη χώρα της κεντρικής Ασίας.

Είναι φανερό πως το Μαξίμου βλέπει τη νέα κρίση ως θέμα ασφάλειας κι όχι ως ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης, τη στιγμή που χιλιάδες κόσμου έσπευσαν να εγκαταλείψουν το Αφγανισταν φοβούμενοι για τα χειρότερα.

Η συγκεκριμένη οπτική της κυβέρνησης αποτυπώνεται και στις προχθεσινές δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος -επενδύοντας τη βαρβαρότητα- κρατά σφραγισμένη την πόρτα της Ελλάδας στις αναμενόμενες προσφυγικές ροές, χαρακτηρίζοντας  ως «ασφαλή χώρα» τη γειτονική Τουρκία.

► Η παραπάνω κυβερνητική επιλογή έχει ήδη προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΜέΡΑ25 να διατυπώνουν τις έντονες διαφωνίες τους.


Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr