Κραυγή αγωνίας για τη φωτιά στη Θάσο

Κραυγή αγωνίας για τη φωτιά στη Θάσο

Συνεχίζεται η μάχη με τις πύρινες φλόγες. 

FB: Πολιτιστικός Σύλλογος Πολύγνωτος Βαγής

«Δεν υπάρχει καμία επιτελική οργάνωση. Καμία επιτελική καθοδήγηση. Κανένα επιτελικό σχέδιο. Καμία ουσιαστική επιτελική πρόληψη αναζωπυρώσεων. Κανένα πλάνο» φωνάζουν οι κάτοικοι που εθελοντικά έχουν ριχτεί στη μάχη για να σβήσει η φωτιά στην Ποταμιά της Θάσου.

Στο πύρινο μέτωπο που είχε τεθεί υπό έλεγχο το πρωί της Παρασκευής υπήρξε σοβαρή αναζωπύρωση.

Συγκεκριμένα, ενώ είχαν σβήσει τα περισσότερα μέτωπα, μέσα στη νύχτα (12/08) εκδηλώθηκε αναζωπύρωση της φωτιάς που έλαβε μεγάλες διαστάσεις πάνω από τη Σκάλα Ποταμιάς, στη βόρεια είσοδο του χωριού και στην αρχή της χαράδρας.

Άνδρες της πυροσβεστικής και πολλοί εθελοντές επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα ξεκίνησαν ρίψεις νερού.

Ανησυχητικό είναι το μήνυμα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πολύγνωτος Βαγής» που εξυμνεί την «ουσιαστική» και «καθοριστική» συμμετοχή των εθελοντών και βεβαιώνει με σιγουριά πως «τα εναέρια μέσα κάνουν και έκαναν από πλευρά τους το καλύτερο δυνατό».

Όμως, διαπιστώνει πως:

«Δεν υπάρχει καμία επιτελική οργάνωση. Καμία επιτελική καθοδήγηση. Κανένα επιτελικό σχέδιο. Καμία ουσιαστική επιτελική πρόληψη αναζωπυρώσεων. Κανένα πλάνο».

Χωρίς να χάσουν το κουράγιο τους σημειώνουν πως οι εθελοντές συνεχίζουν την προσπάθεια «ελπίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά από εδώ και πέρα».

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και εναέρια μέσα πυρόσβεσης.


Εκτός από τη δασική έκταση η οποία έχει καεί μέχρι τώρα, θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι κάηκαν τα μοναδικά έλατα τα οποία υπήρχαν στη Θάσο, μετά την αναζωπύρωση της φωτιάς. Ένα μικρό δάσος που βρίσκονταν σε δύσβατο σημείο έχει σβήσει πλέον από το «χάρτη» της χλωρίδας του νησιού.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr