Κορωνοϊός: Στην Ελλάδα τα πρώτα εμβόλια, μεταφέρονται στα κέντρα διανομής -Πότε και ποιοι θα εμβολιαστούν | ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας για τον κορωνοϊό, με τα πρώτα εμβόλια να χορηγούνται την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου.

Με τα πρώτα εμβόλια να έχουν ήδη φτάσει σε ελληνικό έδαφος, ξεκινά μια από τις μεγαλύτερες υγειονομικές επιχειρήσεις που έχει σημειωθεί στην ιστορία της χώρας.

Θυμίζουμε πως οι πρώτες 9.750 δόσεις των εμβολίων των Pfizer/BionTech έφτασαν αργά το απόγευμα των Χριστουγέννων στον Προμαχώνα και από εκεί θα κατευθυνθούν στην Αττική.

Από το σχέδιο «Ιπποκράτης» στην επιχείρηση «Ελευθερία»

Αρχικά, θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Ιπποκράτης», με το οποίο θα οδηγηθούν οι δόσεις εμβολίων με ασφάλεια στα κέντρα διανομής. Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο, η νταλίκα με τα εμβόλια θα κατευθυνθεί υπό άκρα μυστικότητα και υπό τη συνοδεία οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ, ελικοπτέρου και αστυνομικών της ΕΚΑΜ σε μεγάλο αποθηκευτικό hub στην Αττική.

Από εκεί θα ξεκινήσει η διανομή στις τέσσερις άλλες μεγάλες αποθήκες και αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στην Καρδίτσα, την οποία επισκέφθηκε και επιθεώρησε την Τετάρτη ο Νίκος Χαρδαλιάς. Θα ακολουθήσει η διανομή τους στα κέντρα όπου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Τα επόμενα 24ωρα το σχέδιο «Ιπποκράτης» θα πάρει την τελική του μορφή, ενώ την επιχείρηση θα επιβλέπει «ομάδα εμβολίου» με έδρα το κτίριο Φάρος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με συνδέσμους από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τον Στρατό και το Λιμενικό.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η επιχείρηση «Ελευθερία», που θα έχει ως «βάσεις» τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Επιχείρηση «Ελευθερία» από την Κυριακή 27 Ιανουαρίου

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί οι πρώτοι 70.000 πολίτες, με προτεραιότητα τους υγειονομικούς, ηλικιωμένους και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, αλλά και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του κράτους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρώτοι θα εμβολιαστούν στις 27 Δεκεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Επίσης, θα εμβολιαστούν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Αμυνας και του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, οι ηγεσίες του ΕΟΔΥ και του ΕΟΠΥΥ, οι ηγεσίες του Στρατού, της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού και της ΕΥΠ, συνολικά 45 αξιωματούχοι.

Το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: Εφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα 9.000 εμβόλια -Την Κυριακή ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου: Ολα έτοιμα για τους εμβολιασμούς -Καθοριστικό να τηρηθούν τα μέτρα στις γιορτές

Αναλυτικότερα, βάσει του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών, στην πρώτη φάση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού θα δοθεί προτεραιότητα στους υγειονομικούς, τους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και στους υπαλλήλους αυτών των δομών, σε όσους περιθάλπονται, διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας χρόνια πασχόντων και σε κέντρα αποκατάστασης.

Τέλος, το εμβόλιο θα χορηγηθεί σε αξιωματούχους που επιτελούν κρίσιμο έργο για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης.

Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν έως τις 10 Ιανουαρίου, η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τους 45 αξιωματούχους που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και θα εμβολιαστούν σε αυτό το διάστημα:

Πίνακας με πρόγραμμα εμβολιασμού
Πίνακας με πρόγραμμα εμβολιασμού
Πίνακας με πρόγραμμα εμβολιασμού

Πίνακας με πρόγραμμα εμβολιασμού

Πίνακας με πρόγραμμα εμβολιασμού
Πίνακας με πρόγραμμα εμβολιασμού
Πίνακας με πρόγραμμα εμβολιασμού

Για την επιτυχή εφαρμογή του Σχέδιου Εμβολιασμών, τον σχεδιασμό των παραπάνω διαδικασιών και τη διασφάλιση της ομαλής εφαρμογής τους, έχει αναπτυχθεί ένα σχέδιο εργασιών, που ενσωματώνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν για την έναρξη της διανομής και χορήγησης εμβολίων στην Ελλάδα από το τέλος του 2020.Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr