Κορωνοϊός: Προβλέψεις για 5ο κύμα στο τέλος Οκτωβρίου

Φωτ. AP/Petros Giannakouris

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη να αναφέρει πως τον Οκτώβριο θα έχουμε 3.500 κρούσματα ημερησίως και τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη να τονίζει πως έχει ανακοπεί η μείωση στις νέες μολύνσεις και παρατηρείται μία σταθεροποίηση.

Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, το 4ο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο με 3.500 κρούσματα ημερησίως παρά τη σταθεροποίηση που δείχνουν τα νούμερα.

Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμός: Πόσο διαρκεί η «ατομική ανοσία»

Παράλληλα προέβλεψε ότι στο τέλος του Οκτώβρη θα έρθει το 5ο κύμα της πανδημίας. «Θα αυξηθεί η διάδοση στην κοινότητα σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι. Έτσι μπορεί να έχουμε μια κορύφωση προς το τέλος Οκτωβρίου, ένα 5ο κύμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Είχαμε πει ότι θα δούμε μείωση και αυτό είδαμε. Υπάρχει μια σταθεροποίηση, πολύ αισιόδοξη, που θα συνεχίσει τις επόμενες δύο, τρεις εβδομάδες. Κι αυτό γιατί αντικαθίσταται η κινητικότητα των παιδιών με την κανονικότητα στα σχολεία με υγειονομικά πρωτόκολλα και πολλά τεστ. Αυτό μπορεί να συγκρατήσει τους αριθμούς», εξήγησε και σημείωσε ότι η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, με κάποιες εξαιρέσεις, είναι πολύ καλή.

Όμως -όπως είπε- καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύμματα, κάτι που αναμένεται να φανεί στα κρούσματα τις ερχόμενες ημέρες, με την Αττική να αναμένεται να δει αύξηση κρουσμάτων κατά 200-250.

«Εκείνο που παρατηρήσαμε μετά την 1η Σεπτεμβρίου ήταν ότι οι εκδρομείς επέστρεψαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Η χαλαρότητα των διακοπών υποκαταστάθηκε από μια κανονικότητα, η οποία δεν προσέδωσε μια προβληματική στην πανδημία. Έτσι τα κρούσματα από 3.000 την ημέρα έπεσαν σε 2.000» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τζανάκης.

Τελευταίες ειδήσεις

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr