Κορωνοϊός: Πανηγύρια τέλος, νέα μέτρα στα σύνορα -Ανησυχία για τις εστίες στη βόρεια Ελλάδα | ΕΛΛΑΔΑ

Ο συνδυασμός της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται ξανά, έφεραν νέα μέτρα από την κυβέρνηση.

Με τα κρούσματα να έρχονται σε διπλό «μέτωπο», από αφίξεις τουριστών, αλλά και εστίες εντός συνόρων, η Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων – κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια αποφάσισε να μπει «φρένο» στα πανηγύρια, αλλά και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα. Ειδικότερα προτάθηκε:

 • Η ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου
 • Η εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά
 • Η επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.

Στο
επίκεντρο των κρουσμάτων του κορωνοϊού
η βόρεια Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: 24 νέα κρούσματα -Τα 7 εισαγόμενα, 10 σε Ξάνθη και Καστοριά

Πέτσας: Προς απαγόρευση τα πανηγύρια έως τέλος Ιουλίου -Για ποιες χώρες ανοίγουν τα σύνορα

Οπως
προκύπτει από τα κρούσματα του κορωνοϊού
τις τελευταίες ημέρες, οι περισσότερες
εστίες εντοπίζονται στην βόρεια Ελλάδα,
όσον αφορά τα «εγχώρια» κρούσματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες από τα 24 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 7 μόλις ήταν εισαγόμενα, ενώ από τα υπόλοιπα, τα 2 αφορούν την Αττική και όλα τα άλλα Νομούς στην βόρεια Ελλάδα. Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Ροδόπη, Ημαθία και Καστοριά βρίσκονται στο επίκεντρο, με την Ξάνθη και την Καστοριά να εμφανίζουν πάλι κρούσματα σε εστίες, ενώ και στην Θεσσαλονίκη έχει μεγαλώσει η ανησυχία, καθώς βρέθηκε θετική μία φοιτήτρια στο ΑΠΘ, ενώ έρευνα του πανεπιστημίου έδειξε σοκαριστικά ευρήματα στα αστικά λύματα της πόλης.

Αναλυτικά
πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα:

 • τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
 • τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
 • έξι (6) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
 • τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς,
 • τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
 • δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
 • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης,
 • ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας από τον Δήμο Αλεξάνδρειας.

Στοχευμένοι έλεγχοι στον Προμαχώνα λόγω των εισαγόμενων κρουσμάτων

Η αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων ωστόσο, δεν αφήνει σε δεύτερη μοίρα τα εισαγόμενα κρούσματα. Και χθες ανακοινώθηκαν άλλα επτά, με ιδιαίτερη ανησυχία να προκαλεί η είδηση πως μία οικογένεια από την Σερβία βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: Απαγορεύονται τα πανηγύρια μέχρι τέλος Ιουλίου -Τι πρότειναν οι λοιμωξιολόγοι

Σοκάρουν τα ευρήματα κορωνοϊού στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης -Εκτιμήσεις ότι έχουν αυξηθεί οι ασυμπτωματικοί

Και τα πέντε μέλη της (ζεύγος και τα τρία τους παιδιά) διαγνώστηκαν θετικοί, ενώ έκαναν διακοπές με ιστιοπλοϊκό στην Λευκάδα. Τα παιδιά, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Περιφέρεια Ηπείρου, παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και φιλοξενούνται όλοι μαζί στην μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Αρχικά είχε βρεθεί θετικός ο πατέρας που παρουσίασε πυρετό και στη συνέχεια υποβλήθηκε όλη η οικογένεια σε τεστ, όπου βρέθηκαν επίσης θετικοί.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λάβει επιπλέον μέτρα στα σύνορα, καθώς, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, παρατηρείται πως τα θετικά τεστ στον Προμαχώνα, είναι περίπου 4πλασια σε σχέση με αυτά από τις διεθνείς πτήσεις. Γι’ αυτό και έχει αποφασιστεί από τα μεσάνυχτα της Τρίτης να ενταθούν οι στοχευμένοι έλεγχοι, με έμφαση στον Προμαχώνα. Όπως ανακοινώθηκε, θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος των εγγράφων που θα πρέπει να έχουν μαζί τους όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα, ενώ σε περίπτωση πλαστού εγγράφου θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Αναλυτικά,
ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

 • 1ον. Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
 • 2ον. Περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24, ώρες πριν την άφιξή τους, και
 • 3ον. Αυξάνεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλη την Ελλάδα.Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr