Σήμερα, Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε αύξηση στον αριθμό των θανάτων (42) και των διασωληνώσεων (332), ενώ σταθερά ψηλά παραμένουν τα στοιχεία για νέα κρούσματα (3.273 -την Τρίτη σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας με 4.608 νέες μολύνσεις) και νοσηλείες. Παράλληλα, με τους ανεμβολίαστους να «οδηγούν» το τέταρτο κύμα της πανδημίας, όπως έχουν κατ’ επανάληψη αναφέρει οι επιστήμονες, ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων παρουσιάζει μικρή πτώση.
Παράλληλα, η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα απεικονίζεται και στον δείκτη θετικότητας που ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει αγγίξει τα όρια του συναγερμού για αρκετές περιοχές της χώρας. Επιδείνωση δείχνουν τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ για ορισμένες περιφερειακές ενότητες.
Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 16 Αυγούστου 2021 – 22 Αυγούστου 2021 το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.51% σε σύνολο 626.108 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 1.19% σε σύνολο 493.947 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 2.02%.
Ωστόσο, τουλάχιστον 11 περιοχές βρίσκονται πάνω από το όριο συναγερμού και 7 ακόμη ακολουθούν πολύ κοντά.
Ειδικότερα:
- Νάξος 7,7%
- Ικαρία 6,9%
- Ηλεία 6,5%
- Άνδρος 5,3%
- Καβάλα 4,8%
- Μεσσηνία 4,8%
- Ιθάκη 4,7%
- Μύκονος 4,7%
- Θεσπρωτία 4,4%
- Κάλυμνος 4,1%
- Νησιά Σαρωνικού 4,1%
- Ρέθυμνο 3,9%
- Τήνος 3,9%
- Ρόδος 3,8%
- Μήλος 3,8%
- Κοζάνη 3,7%
- Αχαΐα 3,5%
- Κάρπαθος 3,5%
Όπως είναι αναμενόμενο, οι περιοχές αυτές έχουν ήδη μπει στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων και δεν αποκλείεται η λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται ότι σε μίνι lockdown βρίσκεται ήδη η Μεσσηνία, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου στην Κρήτη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε σήμερα μιλώντας στον ANT1 ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν γενικοί περιορισμοί. Δεν απέκλεισε ωστόσο τα μέτρα τοπικού χαρακτήρα,όπως αυτά που επιβάλλονται τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη και τη Μεσσηνία. «Εάν ξεπεραστούν οι δείκτες ασφαλείας θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, αλλά όχι σε λογικές κλεισίματος της εστίασης ή των νυχτερινών κέντρων» εξήγησε και σημείωσε ότι η οικονομία θα είναι ανοιχτή.
«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η οικονομία να μην κλείσει ξανά. Εμείς τα μέτρα που παίρνουμε, όλες οι κινήσεις που αναπτύξαμε το προηγούμενο διάστημα, τα κάνουμε για να μην αφήσουμε τίποτα να εμποδίσει τον κόσμο να εργαστεί ή τους νέους να σπουδάσουν» είπε. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κρατήσουμε όμηρο την κοινωνία με επιχειρήματα ανθρώπων που δεν τεκμηριώνονται», σημείωσε. «Δεν θα γυρίσουμε στους περιορισμούς. Θέλουμε να θωρακίσουμε την κοινωνία απέναντι στην πανδημία. Στόχος μας είναι να μπούμε σε κανονικότητα» πρόσθεσε.
Μαγιορκίνης: Τα μοντέλα προβλέπουν ότι η επιδημικότητα θα κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα
Ερωτηθείς για την αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, ο καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης εμφανίστηκε συγκρατημένος. Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ, υπάρχει μια σταθεροποίηση προς τα πάνω και πως αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι διαχέεται η πανδημία σε μεγαλύτερες ηλικίες.
«Υπάρχει μια ανησυχία με την επιστροφή των εκδρομέων αλλά είμαι επιφυλακτικός για το πώς θα κινηθεί η πανδημία το επόμενο 15νθημερο» ανέφερε.
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων είπε πως έχουμε την εμπειρία πλέον μετά τον Απρίλιο που τα self test λειτούργησαν καλά και ότι από την στιγμή που θα γίνονται δύο τεστ τα μοντέλα προβλέπουν ότι η επιδημικότητα θα κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, υπογράμμισε πως θα δούμε σίγουρα κρούσματα στα παιδιά.
Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και την επέκταση και σε άλλους κλάδους, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε πως πρέπει να κινηθεί στο υγειονομικό επάγγελμα. «Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε στο πλαίσιο του ιατρικού επαγγέλματος, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση ιδίως για τους γιατρούς» ανέφερε.
Μεικτά μηνύματα για το «άνοιγμα» της υποχρεωτικότητας
Παρά το γεγονός ότι έχει ανοίξει η συζήτηση από πολλές πλευρές για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα επιβάλλει υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, φαίνεται πως τη δεδομένη στιγμή δεν προκρίνεται κάτι τέτοιο, ωστόσο τα μηνύματα που εκπέμπουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι ανάμικτα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας σήμερα στον ANT1, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και για άλλες κατηγορίες, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι στο «τραπέζι».
Στο «τραπέζι» βρίσκεται η επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.
«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι. Εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν, μπορούμε να το προχωρήσουμε, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Αυτό που κάνουμε είναι να εκμεταλλευτούμε το βασικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας, το εμβόλιο», ήταν τα λόγια του στην πρωινή εκπομπή του MEGA.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, δηλαδή για όσους έρχονται σε επαφή με το κοινό, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
«Αυτό θα το δούμε το φθινόπωρο, όσο προχωράει η πορεία της πανδημίας. Έχει σημασία να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό και τα κίνητρα που δόθηκαν χθες είναι ικανοποιητικά για να έχουμε μια αύξηση από τα επίπεδα των 30.000 εμβολιασμών την ημέρα που είναι σήμερα. Πρέπει να χτίσουμε όσο το δυνατόν υψηλότερο τείχος ανοσίας πριν να χειροτερεύσει ο καιρός»
Σε ερώτημα για το κατά πόσον επίκειται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι ένστολοι, ο ‘Ακης Σκέρτσος σημείωσε στο Mega σήμερα ότι «σε αυτήν την φάση δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μαζί με την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής έχουν ορίσει με σαφήνεια την υποχρεωτικότητα αναφορικά με τις κατηγορίες εργαζομένων. Δεν μπορεί να προσφέρει κάποιος υπηρεσίες υγείας, χωρίς να είναι ο ίδιος θωρακισμένος έναντι του κορωνοϊού. Μένουμε σε αυτά, εστιάζουμε στην εφαρμογή των μέτρων, που ανακοινώθηκαν χθες και εντείνουμε την προσπάθεια μας ώστε να εμβολιαστούν ακόμη περισσότεροι υγειονομικοί. Θεωρούμε πως έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουμε καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού στα νοσοκομεία».
Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς τους εναπομείναντες ανεμβολίαστους υγειονομικούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν, αλλά και προς τους συναδέλφους τους να τους πείσουν να κάνουν το εμβόλιο. Ο κ. Σκέρτσος, φρόντισε, μάλιστα, να ξεκαθαρίσει πως η Πολιτεία λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να μην διαπιστωθούν προβλήματα κατά τις αναπληρώσεις ανεμβολίαστων υγειονομικών στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την 1η Σεπτεμβρίου και εντεύθεν:
«Υπάρχει ειδική ομάδα, που κάνει αξιολόγηση όλων των πιθανών κενών, δεν θα υπάρξουν κενά, εγγυόμαστε ότι τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν κανονικά καθώς είτε μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου, είτε μέσω outsourcing σε ό,τι αφορά στο διοικητικό προσωπικό. Τα κενά θα καλυφθούν. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να πείσουν τους εργαζομένους τους να κάνουν το εμβόλιο, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στο Ε.Σ.Υ.».
Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε πως σε ό,τι αφορά ιδιώτες ιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα επιμείνουν στην απόφαση τους να μην εμβολιαστούν, θα προβλεφθούν κυρώσεις και εν προκειμένω πρόστιμα, το ύψος των οποίων θα διαμορφωθεί το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
«Ο έλεγχος θα προκύψει από την καταχώριση του εμβολιασμού τους στο Μητρώο εμβολιασμών και το ύψος των προστίμων θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα. Εξετάζουμε, επίσης, το ενδεχόμενο για όσους εξ αυτών είναι συμβεβλημένοι με κρατικούς φορείς, όπως ο ΕΟΠΥΥ, να μπορεί να διακόπτεται η συγκεκριμένη συνεργασία. Δεν μπορούμε να τους απαγορεύσουμε να πηγαίνουν στο ιατρείο ή στο φαρμακείο τους, ωστόσο, θα είναι γνωστό ποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί και ως εκ τούτου θα επιλέγει ο κάθε πελάτης ποιος του παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο θα υπάρξει οδηγία για εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 12 ετών, ο υπουργός Επικρατείας απήντησε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο εμβολιασμού των παιδιών κάτω των 12 ετών.
Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες πολιτών τους οποίους αφορά η χορήγηση της τρίτης δόσης, ο κ. Σκέρτσος επανέλαβε πως υπάρχει ήδη θετική γνωμοδότηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για τους ανοσοκατεσταλμένους, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν το επόμενο διάστημα και άλλες ανακοινώσεις για άλλες ομάδες, που πιθανόν να χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου.
«Έχουμε στα χέρια μας το βασικό όπλο κατά της πανδημίας, που δεν είναι άλλο από το εμβόλιο. Έχουμε περισσότερους από 6 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι είτε έχουν κάνει την πρώτη δόση, είτε έχουν κλείσει ραντεβού και 5,6 εκατομμύρια πολίτες, που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Το 54% της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένοι και το 67% του ενήλικου πληθυσμού, που έχει ήδη κάνει την πρώτη δόση ή θα την κάνει γρήγορα», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Όπως είπε «αν υπολογίσουμε και τους πολίτες που έχουν νοσήσει που υπολογίζονται στο 1-1,5 εκατ. , τότε από τον επιθυμητό στόχο του τείχους ανοσίας, ήτοι το 70% του συνολικού πληθυσμού, μας χωρίζει ένα εκατομμύριο νέοι εμβολιασμοί, που θέλουμε να πετύχουμε τον επόμενο μήνα” τονίζοντας πάντως, πως τα 2/3 των ενηλίκων είναι πλήρως προστατευμένα από τον κορωνοϊό.
Νέα μέτρα στο «τραπέζι»
Ταυτόχρονα με την ενίσχυση των εμβολιασμών, η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων για την ανάσχεση της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας, που ήδη έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις στο ΕΣΥ, ειδικά σε νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως της Κρήτης και της Καλαμάτας.
Αν και σε πρώτο πλάνο είναι η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για τους ανεμβολίαστους, το επόμενο βήμα είναι οι σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρησή τους και η επιβολή αυστηρών προστίμων, που μένει να οριστικοποιηθούν και να ανακοινωθούν.
Παράλληλα, όμως, εξετάζονται νέοι περιορισμοί για κοινωνικο-οικονομικές δραστηριότητες πολιτών που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν. Ειδικότερα, μελετάται η υποχρέωση υποβολής σε τεστ για την πρόσβαση σε εμπορικά κέντρα.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγείται τον διπλασιασμό των υποχρεωτικών τεστ για κάθε εβδομάδα για τους αθλητές που δεν έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε προπονήσεις και σε αγώνες. Για αθλητές κάτω των 12 ετών (που δεν μπορούν να εμβολιαστούν) το πιθανότερο είναι να ζητηθούν self test, ενώ για τους μεγαλύτερους θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτηθεί η διενέργεια εργαστηριακών τεστ (PCR ή rapid test).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει εισήγηση να ανοίξουν από την 1η Σεπτεμβρίου οι εσωτερικοί χώροι των παιδότοπων. Δεν αποκλείεται η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους των παιδότοπων να επιτραπεί και στους ανεμβολίαστους, με τη διενέργεια τεστ, αλλά οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία τους θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Ανάπτυξης.