Κορωνοϊός: «Κλείδωσε» η τέταρτη δόση εμβολίου – Ποιους αφορά – ΕλλάδαΤι αναμένεται να ανακοινώσει ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου το απόγευμα της Τρίτης 5 Απριλίου

Σε ανακοινώσεις αναμένεται να προχωρήσει,  στις 18:00 ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για τη χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορωνοϊό στους άνω των 60 ετών.

Παράλληλα, αναμένεται να διευκρινιστεί και το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα στην αναμνηστική και την τέταρτη δόση.

Πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα

Όταν οι ειδικοί δώσουν «πράσινο φως» για την τέταρτη δόση, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για το άνοιγμα της πλατφόρμας και τον προγραμματισμό νέων ραντεβού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι δικαιούχοι θα μπορέσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να προχωρήσουν στον προγραμματισμό.

Παπαευαγγέλου για τέταρτη δόση: Πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί το φθινόπωρο

Την περασμένη Πέμπτη, η Βάνα Παπαευαγγέλου είχε δηλώσει ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση στην Επιτροπή για την τέταρτη δόση του εμβολίου, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια της τρίτης δόσης υπερτερεί των δύο δόσεων.

«Ως προς το θέμα για την τέταρτη δόση, ξέρετε πως έχουμε ξεκινήσει ως Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού να το συζητάμε. Αλλά να τονίσω ότι η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια της τρίτης δόσης υπερτερεί -κατά πολύ- από αυτή την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις. Άρα, δεν υπάρχει ο λόγος τόσο μεγάλης αγωνίας για τον γενικό πληθυσμό. Προφανώς κάποια άτομα μεγάλης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα είναι πιο ευάλωτα. Μελετάμε τόσο τα επιδημιολογικά όσο και τα κλινικά δεδομένα της χώρας μας. Και ταυτόχρονα παρακολουθούμε στενά και τις αποφάσεις των άλλων χωρών -ευρωπαϊκών-, καθώς, βλέπετε, η Ισπανία είπε όχι, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν προχωρήσει στη χορήγηση. Είναι κάτι που αυτή τη στιγμή ζυμώνεται σε όλη την Ευρώπη και είναι κάτι που θα περιμένουμε λίγο και θα συμπορευτούμε με τις υπόλοιπες χώρες. Το φθινόπωρο, οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι πιθανότατα θα χρειαστεί μια επαναληπτική δόση, αλλά είναι ακόμα νωρίς για να το πούμε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποιους θα αφορά

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί σύσταση για τέταρτη δόση εμβολιασμού κατά του κοροναϊού στους πολίτες άνω των 60 ετών.

Συγκεκριμένα, η σύσταση θα αφορά τους μεγαλύτερους ηλικιακά πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νόσηση.

Η πλατφόρμα για τέταρτη δόση αναμένεται να ανοίξει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως περίπου 3,1 εκατομμύρια άτομα ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60 χρόνων και άνω.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα πραγματοποιείται τέταρτη δόση εμβολιασμού μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους.

Η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τις προηγούμενες εβδομάδες έχει εκφράσει τη θετική της στάση για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης εμβολιασμού στους ηλικιωμένους αναφερόμενη σε ανάλογες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Σουηδία.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση για την τέταρτη δόση εμβολιασμού αναμένεται να γίνει σύσταση ενώ δεν υπάρχει καμία σκέψη για υποχρεωτικότητα ούτε και σύνδεσή της με πιστοποιητικά εμβολιασμού και την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι με νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε το Σάββατο άλλαξαν τα ισχύοντα για τα πιστοποιητικά νόσησης και εμβολιασμού.

Φωτογραφία αρχείου ΙΝ ΤΙΜΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.Πηγή άρθρου www.neakriti.gr