Κορωνοϊός: Ενα βήμα πριν το lockdown Γιάννενα και Καστοριά -Στο «πορτοκαλί» η Θεσσαλονίκη | ΕΛΛΑΔΑ

Μετά το αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, η επιτροπή των ειδικών, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, προσανατολίζεται σε νέα μέτρα, που θα φέρουν ακόμη και κατά τόπους lockdown.

Σύσκεψη για τον κορωνοϊό παρουσία του πρωθυπουργού

Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του λοιμωξιολόγου καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέα. Η σύσκεψη τελείωσε λίγο πριν από τις 20:00 και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συνεκλήθη απόψε και όχι αύριο επειδή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κύπρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγές από το Μαξίμου αναφέρουν πως κατά την αποψινή σύσκεψη δεν ελήφθη καμία απόφαση. Αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή, απόντος του πρωθυπουργού ο οποίος μεταβαίνει στην Κύπρο, και θα συζητήσουν στη συνέχεια τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική εικόνα στη Θεσσαλονίκη οδηγεί στο συμπέρασμα πως θα ανέβει επίπεδο επιτήρησης (από κίτρινο σε πορτοκαλί), χωρίς να είναι σαφές πότε θα γίνει αυτό.

Το πιθανότερο είναι να παρατηρηθεί η επιδημιολογική καμπύλη τα επόμενα ένα-δύο εικοσιτετράωρα και τότε να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, οι οποίες -σε κάθε περίπτωση- θα είναι τοπικού χαρακτήρα.

Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού την Τρίτη ανήλθαν σε 667, εκ των οποίαν 250 στην Αττική και 125 στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε πως περισσότερο από το 50% των νέων διαγνώσεων εντοπίζεται πλέον εκτός Αττικής.

Επιπλέον, ο καθηγητής είπε πως αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται στη βόρεια Ελλάδα, αναφέροντας πόλεις όπως τα Ιωάννινα, την Καστοριά, τις Σέρρες και φυσικά τη Θεσσαλονίκη.

Στον χάρτη που ακολουθεί θα δείτε το επίπεδο επιδημιολογικής επιτήρησης στο οποίο βρίσκεται κάθε περιοχή της Ελλάδας μέχρι σήμερα.

Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό όπως διαμορφώνεται μέχρι σήμερα

Ερχονται τοπικά lockdwon σε Γιάννενα και Καστοριά

Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως η επιτροπή ειδικών για τον κορωνοϊό προσανατολίζεται στην αλλαγή του επιπέδου προληπτικών μέτρων στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η επικύρωση της αλλαγής χρωματισμού και αλλαγής επιπέδου επικινδυνότητας διασποράς του ιού σε περιοχές που παρουσιάζουν διαρκώς αυξανόμενα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται να έρθει αύριο μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, και οι ανακοινώσεις σταδιακά μέχρι την Παρασκευή.

Έτσι, αρχής γενομένης από το πρωί της Τετάρτης και ως την Παρασκευή, αναμένεται να αλλάξει το επίπεδο στα Ιωάννινα από «πορτοκαλί» που είναι σήμερα σε «κόκκινο», δηλαδή Επίπεδο 4, κάτι που μεταφράζεται σε τοπικό lockdown. Στα Ιωάννινα υπολογίζεται πως υπάρχουν 263 ενεργά κρούσματα του ιού.

Παρόμοια εξέλιξη αναμένεται και για την Καστοριά, που από Επίπεδο 3 («πορτοκαλί») θα βρεθεί στο ανώτατο επίπεδο προληπτικών μέτρων, οδηγώντας ουσιαστικά την πόλη σε τοπικό lockdown, όμοιο με εκείνο που επιβλήθηκε στην Κοζάνη. Η πόλη φαίνεται πως καταγράφει 124 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού.

Αυξημένη
επιτήρηση για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε καταταχθεί στο Επίπεδο 2 («κίτρινο»), αναμένεται να ανέβει επίπεδοπορτοκαλί»), κάτι που θα θέσει σε εφαρμογή μέτρα που εφαρμόζονται αυτή τη στιγμή στην Αττική (κλειστά μπαρ και εστιατόρια τα μεσάνυχτα, μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και απαγόρευση πώλησης αλκοόλ κατά τις βραδινές και πρωινές ώρες).

Αντίστοιχα, Κορινθία και Βοιωτία αναμένεται να αλλάξουν επίπεδο αυξημένης επιτήρησης, από «κίτρινο» σε «πορτοκαλί» (Επίπεδο 3). Στη Βοιωτία διαπιστώθηκαν σήμερα 30 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ η Κορινθία κατέγραψε 7.

Τέλος, οι Σέρρες, που ανέφεραν μεταξύ των πόλεων όπου παρατηρείται επιδημιολογική έξαρση οι Μαγιορκίνης και Χαρδαλιάς, θα περάσει από το Επίπεδο 1 («πράσινο») σε Επίπεδο 2 επιδημιολογικής επιτήρησης.Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr