Κορωνοϊός: Εκτόξευση εμβολιασμών λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον»

Σε υπερδιπλασιασμό των ραντεβού για την πρώτη δόση οδήγησε τους Ελληνες πολίτες η παραλλαγή «Ομικρον»: εκτόξευσε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τα κρούσματα σε όλη τη χώρα και μαζί, όπως φαίνεται από τον αποκλειστικό πίνακα της «Κ», και τα ραντεβού για εμβολιασμό. Χαρακτηριστική είναι η σύγκριση μεταξύ του επταημέρου 20-26 Δεκεμβρίου, που τα κρούσματα ήταν ακόμα πολύ χαμηλά καθώς δεν είχε επικρατήσει η «Ομικρον», και του επόμενου επταημέρου, από 27 Δεκεμβρίου έως το μεσημέρι της 3ης Ιανουαρίου, που το στέλεχος «Ομικρον» άρχισε να καλπάζει. Κατά το πρώτο επταήμερο είχαμε συνολικά 49.119 νέα ραντεβού για πρώτη δόση, ενώ το δεύτερο επταήμερο, από τις 27 Δεκεμβρίου, που ήταν η πρώτη μέρα της έκρηξης της «Ομικρον» με πάνω από 20.000 κρούσματα, έως χθες το μεσημέρι είχαμε 131.552 νέα ραντεβού. Οπως διαπιστώνεται ουσιαστικά η «Ομικρον» έφερε υπερδιπλασιασμό των ραντεβού για πρώτη δόση, ενδεικτικό πως οι πολίτες θορυβήθηκαν και έσπευσαν στα εμβολιαστικά κέντρα. Αν δούμε το σύνολο των ραντεβού για πρώτη δόση από τις 20 Δεκεμβρίου έως και χθες, διαπιστώνουμε πως είχαμε 180.671 ραντεβού για πρώτη δόση.

Στα επιμέρους υπάρχει ένα αισιόδοξο και ένα λιγότερο αισιόδοξο στοιχείο. Η ηλικιακή ομάδα 60 και άνω, που αποτελεί και την πιο επίφοβη για εισαγωγή στα νοσοκομεία, έκλεισε από τις 20 Δεκεμβρίου συνολικά 45.166 νέα ραντεβού, ενώ για τις ηλικίες 5-17 κλείστηκαν συνολικά 73.217 νέα ραντεβού. Το δεύτερο στοιχείο που αφορά τις νέες ηλικίες είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο, καθώς, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, η «Ομικρον» καλπάζει στις νέες ηλικίες. Την ίδια ώρα, τα 45.166 νέα ραντεβού των 60 και άνω θα μπορούσαν να είναι βεβαίως και περισσότερα, με κυβερνητικούς παράγοντες ωστόσο να εστιάζουν στο γεγονός ότι αργά μεν αλλά σταθερά πείθονται διαρκώς πολίτες 60 και άνω να κάνουν την πρώτη δόση.  

Οι άνω των 60, που είναι και οι πλέον επίφοβοι για εισαγωγή στα νοσοκομεία, έκλεισαν από τις 20 Δεκεμβρίου 45.166 ραντεβού για εμβολιασμό.

Μεγάλη άνοδο είχαμε και στα ραντεβού για την τρίτη δόση την τελευταία εβδομάδα, καθώς πολλοί έσπευσαν να την κάνουν μετά την έκρηξη της «Ομικρον», ενώ είχαν περιθώριο να το προγραμματίσουν και αργότερα. Και εδώ τα στατιστικά είναι χαρακτηριστικά. Από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 26 Δεκεμβρίου είχαμε 223.487 ραντεβού για τρίτη δόση, ενώ από τις 27 Δεκεμβρίου, όταν και εκτοξεύτηκε η «Ομικρον», έως το μεσημέρι της 3ης Ιανουαρίου είχαμε 325.893 νέα ραντεβού για την τρίτη δόση. Στο σύνολο των 14 ημερών, «πρωταθλητές» στα νέα ραντεβού για την τρίτη δόση είναι οι ηλικίες 40-44 που ξεπέρασαν τις 70.000 ραντεβού (70.251 για την ακρίβεια), ενώ αμέσως μετά έρχονται οι 45-49 με 63.890 νέα ραντεβού. Τα παραπάνω στοιχεία σταθμίζονται πολύ προσεκτικά στο Μέγαρο Μαξίμου και εξάγονται τα εξής συμπεράσματα: το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει με γοργούς ρυθμούς παρότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ειδικά στους μεγαλύτερους σε ηλικία και πλέον ευάλωτους. Δεν είναι καθόλου αμελητέο ότι από τις 20 Δεκεμβρίου είχαμε συνολικά πάνω από 730.000 ραντεβού για πρώτη και τρίτη δόση.

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr