Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης -«Λουκέτο» στην εστίαση, μάσκες παντού | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλειστά εστιατόρια, καφέ και γυμναστήρια, αλλά και υποχρεωτική μάσκα παντού σε όλη την Ελλάδα είναι μερικά από τα μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού που αναμένεται να ανακοινώσει το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέβαλε το προγραμματισμένο για σήμερα διάγγελμα μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο, και, όπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου, αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις το Σάββατο.

Το διάγγελμα Μητσοτάκη έρχεται σε μια μέρα που τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται -σήμερα σημειώθηκε θλιβερό ρεκόρ 1.690 διαγνώσεων-, ενώ σε κρίσιμο στάδιο φαίνεται πως βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, που ξεπέρασε τις 500 μολύνσεις την Παρασκευή.

Τι μέτρα θα
ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει αναστολή λειτουργίας για μπαρ και εστιατόρια σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται σε Επίπεδο 4 (όπου έχουν ήδη κλείσει) και Επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης), με εξαίρεση το Take Away και το Delivery.

Παράλληλα, στις ίδιες περιοχές αναμένεται να κατεβάσουν ρολά γυμναστήρια, αίθουσες ψυχαγωγίας, κινηματογράφοι και θέατρα και άλλες ψυχαγωγικές ως επί το πλείστον δραστηριότητες που θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί»

Θυμίζουμε πως, μέχρι σήμερα, «κόκκινες» (Επίπεδο 4, mini lockdown) έχουν χαρακτηριστεί οι εξής περιοχές: Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ροδόπη, Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Λάρισα.

Την ίδια ώρα, σε Επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης, με πορτοκαλί χρώμα, βάφονται ως αυτή την ώρα οι εξής περιοχές: Αττική, Εβρος, Ξάνθη, Καβάλα, Χαλκιδική, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Τρίκαλα, Βοιωτία και σειρά από νησιά στις Κυκλάδες, ανάμεσά τους η Νάξος και η Σαντορίνη.

Απομακρύνεται
το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακίνησης
από νομό σε νομό

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, φαίνεται πως για την ώρα απομακρύνεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ξεκινά νωρίτερα η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες, ενδεχομένως από τις 22:00 ή τις 23:00 και όχι από τις 00:30 που ισχύει σήμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται το γενικό κλείσιμο των εστιατορίων και όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αν και υπήρξαν εισηγήσεις για λουκέτο στις 21:00 ή 22:00.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις «πορτοκαλί» και τις «κόκκινες» περιοχές, που θα είναι σε συνάρτηση με το κλείσιμο της εστίασης.

Μάσκες μέσα
και έξω σε όλη την Ελλάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους για όλη την Ελλάδα. Την υποχρέωση, δηλαδή, θα έχουν ακόμη και περιοχές που βρίσκονται σε Επίπεδο 1 («πράσινες») υγειονομικής ασφάλειας για τον κορωνοϊό.

Παράλληλα με τα περιοριστικά μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει και μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται από τον κορωνοϊό, στο μοντέλο των μέτρων ανακούφισης του Μαρτίου και του Απριλίου. Στη συνέχεια, αυτά τα μέτρα θα εξειδικεύσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr