Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα κορωνοϊού σε μικρά παιδιά έως 17 ετών στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο οργανισμός καταγράφει 265 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα από 0 έως 17 ετών, ποσοστό 6,6% επί του συνόλου των περιπτώσεων που έχουν διαγνωστεί στη χώρα.
Ο ίδιος αριθμός στις αρχές Ιουνίου ήταν 169 κρούσματα κορωνοϊού σε ανήλικους. Φαίνεται πως από τις αρχές του μήνα Ιουλίου έχουν καταγραφεί 64 ανήλικοι ασθενείς με κορωνοϊό.
Δύο παιδιά με ελαφρά συμπτώματα κορωνοϊού στο «Αγία Σοφία»
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κορωνοϊός: 52 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο -Ενας νέος θάνατος
Κορωνοϊός: Πιθανότερη η μόλυνση εντός της οικογένειας παρά από επαφές εκτός σπιτιού
Το πρωί της Τρίτης έγινε γνωστό πως δύο παιδιά 10 και 11 χρόνων νοσηλεύονται με συμπτώματα της ασθένειας του κορωνοϊού στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Ευτυχώς, όπως συμβαίνει κατά κανόνα με τα μικρά παιδιά, εμφανίζουν ελαφρά συμπτώματα.
Ο αριθμός των παιδιών που διαγνώστηκαν θετικά στην ασθένεια ήταν 103 για τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο-Απρίλιο. Είναι ενδεικτικό πως το ποσοστό των ανήλικων ασθενών με κορωνοϊό στις αρχές Μαΐου ήταν 4,2%, σύμφωνα με πληροφορίες που έδινε στις 4 Μαΐου η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Οπως είχε συμβεί και παλαιότερα με τους ιούς SARS και MERS, η μετάδοση φαίνεται ότι είναι λιγότερο συχνή στα παιδιά, ενώ οι ανήλικοι εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα. Μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες πάντως έδειξαν ότι τα παιδιά δεν φαίνεται να αποτελούν πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της λοίμωξης στην κοινότητα.
Τα παιδιά δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό και είναι ασυμπτωματικά
Εξάλλου, στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύθηκε στα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στις 16 Ιουλίου αναφέρεται πως τα παιδιά ηλικίας κάτω των 9 ετών έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να αποτελέσουν τον ασθενή αναφοράς, δήλωσε ο Τσόε Γιουνγκ-Τζουν, επίκουρος καθηγητής στο Hallym University College of Medicine και εκ των επικεφαλής της μελέτης.
Τα παιδιά με Covid-19 είναι επίσης πιθανότερο να είναι ασυμπτωματικά σε σχέση με τους ενήλικες, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο τον εντοπισμό των κρουσμάτων αναφοράς εντός της συγκεκριμένης ομάδας.
Τα στοιχεία για τη μελέτη συγκεντρώθηκαν από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 27 Μαρτίου, όταν ο νέος κορωνοϊός εξαπλωνόταν ραγδαία και καθώς τα ημερήσια κρούσματα στη Νότια Κορέα έφθασαν στο αποκορύφωμά τους.
!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
fbq('init', '590266244822380', [], { "agent": "pldrupal-8-8.7.11" });
fbq('track', 'PageView', []);
Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr