Κορωνοϊός: Από τα 2.166 κρούσματα, τα 542 στην Αττική, 595 στη Θεσσαλονίκη | ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, με τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Γκίκα Μαγιορκίνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μαύρη» ημέρα: 2.166 νέα κρούσματα κορωνοϊού -13 θάνατοι, 169 διασωληνωμένοι

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό: Πώς θα λειτουργεί πλέον το Δημόσιο -Ειδικές άδειες, τηλεργασία, ωράριο και εξυπηρέτηση κοινού

Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.166 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, 13 θανάτους και 169 διασωληνωμένους.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Αττική είναι 542 και στη Θεσσαλονίκη 595.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα αλλάζει η καθημερινότητα των πολιτών σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, καθώς οι δύο περιοχές μπαίνουν σε καθεστώς ολικού lockdown.

Οι δύο Περιφέρειες από τις 6:00 το πρωί και για τις επόμενες 14 ημέρες έχουν μπει σε καθεστώς ολικού lockdown, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού παρουσίασαν τεράστια άνοδο την τελευταία εβδομάδα. Οι δύο νομοί για το επόμενο διάστημα μπαίνουν για δεύτερη φορά από την αρχή της πανδημίας σε καραντίνα, με τις μετακινήσεις να γίνονται μόνο με τη χρήση SMS.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, το ενδεχόμενο να επιβληθεί lockdown στην Αττική δεν είναι άμεσο, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να αναμένουν να δουν την επίδραση των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή μόλις σήμερα, δηλαδή το κλείσιμο της εστίασης, των γυμναστηρίων κ.λπ.

Μαγιορκίνης: «Οι διαγνώσεις στη Θεσσαλονίκη είναι 4 φορές περισσότερες από την Αττική»

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σημερινή ενημέρωση τόνισε πως εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη με αριθμούς που ο πλανήτης δεν είχε δει αντίστοιχους ούτε την περασμένη άνοιξη.

«Η μία χώρα μετά την άλλη παρουσιάζει εκθετική αύξηση στα κρούσματα. Βρετανία και Βέλγιο προχώρησαν σε lockdown. Σε παρόμοιες δράσεις κινούνται και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς η δυναμική του δεύτερου κύματος δεν ανακόπτεται», ανέφερε.

Οσον αφορά στα εσωτερικά δεδομένα, τόνισε: «Μεγαλύτερη επιβάρυνση παρατηρείται στα βόρεια. Η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογική κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα. Ενώ εκρηκτική είναι η αύξηση στη Θεσσαλονίκη, που παρατηρούνται τέσσερις φορές περισσότερες διαγνώσεις από την Αττική».

Μαγιορκίνης: «Η ηλικιακής ομάδα 19-39 έχει την μεγαλύτερη επίπτωση»

Στη συνέχεια, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέλυσε τα ηλικιακά δεδομένα των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα. «Την μεγαλύτερη επίπτωση έχει η ηλικιακή ομάδα 19-39, με 350 θετικές διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Οι ηλικίες 1-18 διατήρησαν χαμηλότερα επίπεδα. Ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων των 65 και άνω καθώς έφτασαν στις 100 στο 1 εκατομμύριο πληθυσμού».

Τέλος, τόνισε πως η μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας αναφορικά με τους διασωληνωμένους παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ επίστησε στην προσοχή σχετικά με την μετάδοση σε κλειστούς χώρους. «Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων εμπίπτει με την κατανάλωση φαγητού ή ποτού από ανοικτό σε κλειστό χώρο, ενώ η κατάσταση γίνεται χειρότερη τη νύκτα όταν πέφτει η θερμοκρασία.

Η πιθανότητα μετάδοσης είναι 10% μεγαλύτερη σε εσωτερικό χώρο σε περίπτωση που δεν γίνεται χρήση μάσκας. Μόνο με διαρκή επαγρύπνηση θα κρατήσουμε σταθερό το σύστημα Υγείας. Τώρα πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό και να κρατάμε αποστάσεις»

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο:

  • Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό.
  • Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών.
  • Μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr