Κορωνοϊός: Ανησυχία για τις νέες εστίες μετάδοσης σε νοσοκομεία

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν στο Υπουργείο Υγείας τα δεδομένα για τις νέες εστίες μετάδοσης κορωνοϊού σε νοσοκομεία στην Ελλάδα.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020 124 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων μόνο τα 24 ήταν εισαγόμενα.

Τα κρούσματα κορωνοϊού σε γιατρούς και νοσηλευτές νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας προβληματίζουν τους ειδικούς, σε μια περίοδο που θεωρείται πολύ κρίσιμη για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τη διασπορά του ιού στη χώρα μας. Μέχρι στιγμής τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού δεν έχουν μεταφραστεί σε «πίεση» στο ΕΣΥ. Οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι 13 και -όπως εκτίμησε ο Σωτήρης Τσιόδρας- οι νέοι φορείς είναι κυρίως άνθρωποι μικρότερης ηλικίας και ασυμπτωματικοί.

Στον τελευταίο απολογισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τα 124 επιβεβαιωμένα κρούσματα την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020, προέκυψαν τρεις ενδονοσοκομειακές εστίες σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα από τον εντοπισμό και την ιχνηλάτηση που γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεννηματάς» και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας (Γενικό και Πανεπιστημιακό), προκύπτουν τα ακόλουθα:

  1. 10 επαγγελματίες στον τομέα της Υγείας είναι θετικοί στον κορωνοϊό.
  2. Τα τέσσερα κρούσματα αφορούν επαγγελματίες στην ουρολογική κλινική του νοσοκομείου «Γεννηματάς».
  3. Τα έξι αφορούν γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, οι οποίοι έκαναν διακοπές στη Χαλκιδική.

Η ανησυχία για ενδεχόμενη διασπορά του ιού σε νοσηλευτές και γιατρούς έχει οδηγήσει το Υπουργείο Υγείας να δώσει εντολή για εντατικοποίηση των απολυμάνσεων και των ελέγχων του προσωπικού που έρχεται σε επαφή με ασθενείς κορωνοϊού.

Ανησυχία από ΠΟΕΔΗΝ: 13 επαγγελματίες υγείας θετικοί στον κορωνοϊό σε μία εβδομάδα

Την ανησυχία της για τις νέες ενδονοσοκομειακές εστίες κορωνοϊού διατύπωσε και η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 13 επαγγελματίες υγείας την τελευταία εβδομάδα που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Συνολικά, η Ομοσπονδία αναφέρει πως έχουν νοσήσει από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα 413 εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Η διασπορά του ιού είναι μεγάλη πλέον, καθώς όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ το 1/3 των νέων κρουσμάτων συνδέεται με προσδιορισμένες εστίες προηγούμενων ημερών. Συγκεκριμένα τα 100 εγχώρια κρούσματα που καταγράφηκαν σήμερα «κρύβουν» τουλάχιστον 8 εστίες οι οποίες δίνουν σταθερά τις τελευταίες ημέρεςνέα κρούσματα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates – Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώΠηγή άρθρου www.athensvoice.gr