Κορονοϊός: «Κόκκινη» η Αττική, κλειστά τα Λύκεια

Estimated read time 1 min read

Στο «κόκκινο» επίπεδο (όπως από την Τετάρτη είχε φανεί) περνάει, τελικά, η Αττική λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού, μετά και τα δεδομένα της Πέμπτης (28/01) που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Αυτό αποφάσισαν οι ειδικοί της υποεπιτροπής που συνεδρίασαν εκτάκτως το απόγευμα της Πέμπτης (28/01), σε μία σύσκεψη που κράτησε παραπάνω από δύο ώρες.

Αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν κλειστά τα Λύκεια (όπως ισχύει στις «κόκκινες» περιοχές, ενώ ήταν να ανοίξουν την 1η Φλεβάρη), ενώ πάμε ολοταχώς για «click away» στα καταστήματα, όπως στις γιορτές, χωρίς να αποκλειστεί και το «click in shop», που είχε εξεταστεί και παλαιότερα. Για τα σχολεία, δεν αποκλείεται Γυμνάσια και Λύκεια να μην ανοίξουν τελικά, σε όλη τη χώρα.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί της υποεπιτροπής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει στην Αττική να εφαρμοστούν σκληρά μέτρα (lockdown), προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία του κορονοϊού, όπως συνέβη τις προηγούμενες μέρες σε διάφορες περιοχές.  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι αρκετά βαρύ και οι ειδικοί εισηγούνται έκτακτα μέτρα για να μην ξεφύγει η κατάσταση.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες και του «ethnos.gr» αναφέρουν ότι τα μέτρα θα ισχύσουν για όλο το λεκανοπέδιο και όχι για μεμονωμένες περιοχές της Αττικής. Πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι στη σύσκεψη της Παρασκευής (29/01) που θα δοθούν και οι τελικές προτάσεις στην κυβέρνηση – θα ακολουθήσει η επίσημη ενημέρωση – θα εισηγηθούν το «click away» στα καταστήματα.

«Δεν θα διστάσουμε να περιορίζουμε τις δραστηριότητες όταν αναζωπυρώνονται τα κρούσματα», είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη (28/01), δίνοντας το στίγμα ότι θα γίνουν αλλαγές λόγω των κρουσμάτων, ενώ το ίδιο είχε πει και την Τετάρτη (27/01) σε κομματικά στελέχη. 

Ζητούν κλειστά γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιδημιολόγοι είναι πιθανό να ζητήσουν στην ευρεία σύσκεψη την Παρασκευή (29/01) με τους λοιμωξιολόγους να μην ανοίξουν τα λύκεια σε ολόκληρη τη χώρα για μία εβδομάδα, ίσως και τα γυμνάσια.

Το άνοιγμα της 1ης Φλεβάρη, δηλαδή, που έχει ήδη προαναγγελθεί να «παγώσει» για όλη την Ελλάδα τουλάχιστον για την ερχόμενη εβδομάδα και στην συνέχεια η κατάσταση να επαναξιολογηθεί.

Παρέμβαση Κεραμέως και νέα σενάρια για τα σχολεία

Εν τω μεταξύ αργά το βράδυ της Πέμπτης (28/01), η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε τηλεοπτική της εμφάνιση στο «Action 24» τόνισε πως με την Αττική στο «κόκκινο», θα πρέπει πιθανώς να μην ανοίξουν καθόλου τα Λύκεια. Επίσης είπε πως στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές ίσως θα πρέπει να ανοίξουν τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια. Όπως γίνεται αντιληπτό, όλα είναι αυτή την ώρα υπό επεξεργασία και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

Τι θα γίνει με την αγορά;

Επίσης, οι επιδημιολόγοι αναμένεται να ρίξουν στο τραπέζι το σενάριο του «πισωγυρίσματος» σε ό, τι αφορά την λειτουργία του λιανεμπορίου και να επιστρέψουμε στην μέθοδο του «click away». Ενδεχομένως και μόνο για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης να προκριθεί η μέθοδος του «click in shop», δηλαδή το ραντεβού που είχε φτάσει ένα βήμα πριν την εφαρμογή του, όταν τελικά – αντ’ αυτού – προτιμήθηκε το καθολικό άνοιγμα της αγοράς πριν λίγες ημέρες.

Γκίκας: Η Αττική πιθανότατα μπαίνει σήμερα στο «κόκκινο»

«Θα είναι δύσκολη μέρα η σημερινή» ανέφερε νωρίτερα ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Αχιλλέας Γκίκας, εκτιμώντας ότι πιθανότατα σήμερα η Αττική θα μπει στο «κόκκινο».

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο «OPEN TV» ο κ. Γκίκας είπε: «Πιθανότατα η Αττική μπαίνει στο “κόκκινο” σήμερα». επιβεβαιώνοντας τους φόβους που εκφράζουν τις τελευταίες ώρες οι Ειδικοί λοιμωξιολόγοι. Ήδη από την Πέμπτη (27/01), κατά την τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με την Επιτροπή των Ειδικών έγινε σαφές ότι στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται πλέον η Αττική.

«Η Αττική αυτήν τη στιγμή “φλερτάρει” στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει να ληφθούν άμεσα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, το βράδυ της Τετάρτης (27/01) στον «ΣΚΑΪ».

Τι ισχύει τώρα με τα σχολεία

Υπενθυμίζεται ότι 1η Φλεβάρη είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια. Για τις «κόκκινες περιοχές» η εισήγηση των λοιμωξιολόγων ήταν να λειτουργήσουν μόνο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα μείνουν κλειστά. Με τη χώρα να συνεχίζει σε καθεστώς lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα και με πιο αυστηρά μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σημειώνεται ότι Γυμνάσια και τα Λύκεια, αυτή τη στιγμή λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, μετά τις προηγούμενες αποφάσεις. Σημειώνεται ότι από την προηγούμενη Δευτέρα (11/01) άνοιξαν, επίσημα, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά σχολεία, οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής, με όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του κορονοϊού. Έτσι, επέστρεψαν στις τάξεις πρώτα οι μικροί μαθητές.

Τι ισχύει τώρα με την αγορά και το λιανεμπόριο

Το λιανεμπόριο άνοιξε τη Δευτέρα (18/01), με συγκεκριμένους κανόνες (μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις) και από την 1η ημέρα σημειώθηκαν «ουρές» στα καταστήματα. Το ίδιο συνέβη και το τελευταίο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν σενάρια για ψώνια με χρονόμετρο με τη χρήση app.

Πού εντοπίστηκαν την Πέμπτη τα 313 νέα κρούσματα στην Αττική

Ο κορονοϊός συνεχίζει να «πολιορκεί» την Αττική, καθώς όπως ανακοινώθηκε στον συγκεκριμένο νομό εντοπίζονται 313 από τα συνολικά 716 που ανακοινώθηκαν για όλη την Ελλάδα. Με πολλές περιοχές του νομού παραμένουν στο «κόκκινο», ενώ έχει αυξηθεί ο αριθμό των ασθενών στις ΜΕΘ.

Στο κέντρο της Αθήνας (Κεντρικό Τομέας Αθηνών) εντοπίστηκαν 71 κρούσματα, στον Πειραιά 56, στον Δυτικό Τομέα 53 και στον Βόρειο Τομέα 52. Από εκεί και πέρα η Ανατολική Αττική μετρά 39 κρούσματα, ο Νότιος Τομέας Αθηνών 28, η Δυτική Αττική 13 και τα Νησιά του Αργοσαρωνικού 1.

Στο μεταξύ ο Πειραιάς βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά στα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους με 12,47 και ακολουθεί ο Δυτικός Τομέας Αθηνών 10,82.

Μεγάλη είναι η επιβάρυνση και στον Βόρειο Τομέα με 8,79 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, με την Δυτική Αττική να έχει 8,08, η Ανατολική Αττική 7,76, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών 6,9, ο Νότιος Τομέας Αθηνών 5,28 και τέλος τα Νησιά του Αργοσαρωνικού 1,34.

Πηγή άρθρου www.altsantiri.gr

You May Also Like

More From Author