Κορονοϊός: Διευρύνεται η διασπορά – Προβληματισμός για τα επίσημα στοιχεία – Κοινωνία

Κρούσματα κορονοϊού σε πολλά διαμερίσματα της επικράτειας επιβεβαιώνονται το τελευταίο διάστημα, χωρίς όμως αυτά να ανακοινώνονται επίσημα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Τα σχετικά ρεπορτάζ επιβεβαιώνουν ότι πολλά από τα εισαγόμενα κρούσματα ευθύνονται για τη διασπορά στην Ελλάδα, όμως οι επίσημες αναφορές απλά αναφέρουν ένα συνολικό αριθμό χωρίς να δηλώνεται ούτε η προέλευση ούτε η περιοχή που δηλώνεται ως διαμονή του κρούσματος.

Την ίδια στιγμή προβληματισμός υπάρχει σχετικά με τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται. Είναι γνωστό ότι ο επίσημος φορέας ανακοίνωσης στοιχείων είναι ο ΕΟΔΥ. Όμως και τα δικά του στοιχεία προκαλούν απορίες.

Συγκεκριμένα, χθες ο οργανισμός ανακοίνωσε 28 νέα κρούσματα. Την ίδια στιγμή όμως διαπιστώνει κανείς ότι με βάση τους εργαστηριακούς ελέγχους στις 17/7 τα θετικά στον κορονοϊό δείγματα ήταν 21 σε σχέση με μια μέρα πριν. Βέβαια μπορεί αυτός ο αριθμός να μην εμπεριέχει και παλιότερα θετικά αποτελέσματα, καθώς αν δει κανείς τα στοιχεία των τελευταίων δύο εβδομάδων τα θετικά αποτελέσματα των μοριακών τεστ πλησιάζουν αρκετά των αριθμό των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΟΔΥ μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος για τα τεστ τα οποία διενεργούνται από δικά του κλιμάκια. Από κει και πέρα και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει δικές της ομάδες στελεχωμένες από υγειονομικό προσωπικό του στρατού που λαμβάνουν δείγματα για ελέγχους σε 27 αεροδρόμια της χώρας. Λογικά επειδή οι έλεγχοι γίνονται σε δημόσια εργαστήρια αλλά και σε ιδιωτικά, δηλώνονται στον ΕΟΔΥ. Όμως αυτή η διάσπαση προκαλεί ερωτηματικά και για τον αριθμό των ελέγχων αλλά για τον αριθμό των νέων κρυσμάτων.

Για τα τεστ της Πολιτικής Προστασίας και τα εισαγόμενα κρούσματα εκτιμάται ότι θα υπάρχει σχετική ενημέρωση από τον Υφυπουργό κύριο Νίκο Χαρδαλιά κάθε Τρίτη όπως ανακοινώθηκε. Επίσης σε πολιτικό επίπεδο συζητείται και το ενδεχόμενο να δηλώνεται αφενός η χώρα προέλευσης του κρούσματος αλλά και η περιοχή που εντοπίστηκε.

Όμως αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική διαφορά στους αριθμούς των τεστ που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ ότι έχουν ήδη γίνει και τα δείγματα που λαμβάνονται στις πύλες εισόδου στη χώρα.

Πέρα από τα παραπάνω θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο ιός εισέρχεται σταθερά στην Ελλάδα, όμως λόγω ότι οι φορείς αυτού είναι νέοι και ασυμπτωματικοί, δεν προκαλεί επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 90 άτομα, εκ των οποίων 56 σε απλές κλίνες covid-19, 12 σε μονάδες εντατικής θεραπείας και οι υπόλοιποι σε μονάδες αυξημένης φροντίδας και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με το Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ήταν χθες Παρασκευή 28, εκ των οποίων τα 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Σχετικά με τα νέα κρούσματα σημειώνεται ότι εκτός από τα 12 που αναφέραμε:

  • 4 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
  • 3 κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
  • 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
  • 2 στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
  • 1 στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας,
  • 1 στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου,
  • 1 στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3964, αν και σημειώνεται μικρή απόκλιση σε σχέση με το Παρατηρητήριο Covid-19 της Κυβέρνησης που τα υπολογίζει σε 3970. Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία εντοπίζονται 7 νέα κρούσματα στην Κρήτη, 3 στα Επτάνησα και 5 σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.Πηγή άρθρου www.news247.gr