Κοροναϊός : Η Ελλάδα «βυθίζεται» στο «κόκκινο» – Η παράταση του lockdown και τα σενάρια για την αγορά

Estimated read time 1 min read

Με την Ελλάδα να «βυθίζεται» στο «κόκκινο» και την αγωνία να βρίσκεται στα ύψη, αφού τα κρούσματα επιμένουν και οι ΜΕΘ ασφυκτιούν, συμπληρώθηκε ο ένας χρόνος από την εμφάνιση του κοροναϊού στην χώρα μας. Ο αόρατος εχθρός «πολιορκεί» τη χώρα μας και συνεχίζει να δείχνει τη δύναμή του με τις εκτιμήσεις των ειδικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για μείωση του επιδημιολογικού φορτίου και ταχύτερη επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης να πηγαίνουν… περίπατο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το καθολικό lockdown στην Αττική να παραταθεί για τουλάχιστον μια ακόμα εβδομάδα. Μαζί με το Λεκανοπέδιο των 790 κρουσμάτων σε μόλις 24 ώρες σε καραντίνα βρίσκεται ο δήμος Καλυμνίων (13 νέα κρούσματα) το Κορδελιό (Θεσσαλονίκης), η Π.Ε. Ευβοίας (28 νέα κρούσματα) και η Αρκαδία (12 νέα κρούσματα).

Μάλιστα, σαν να μην έφτανε αυτό ολοένα και περισσότερες περιοχές μπαίνουν από αύριο στο «κόκκινο», δείγμα του ότι η… κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά χειροτερεύει όσο περνούν οι μέρες. Ενδεικτικό των παραπάνω είναι πως σύμφωνα με τις πληροφορίες το lockdown στην Αττική δεν θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαρτίου, αλλά θα διαρκέσει -τουλάχιστον- μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, δηλαδή στις 15 Μαρτίου.

Προβληματισμός για τη μειωμένη απόδοση του lockdown

Στην… μειωμένη απόδοση του lockdown αναφέρθηκε και η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία του φονικού ιού.

«Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι δεν παρατηρήθηκε η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου που θα περιμέναμε μετά τη νέα εφαρμογή του lockdown στην Αττική τις τελευταίες 2,5 εβδομάδες. Περιμέναμε μία κάπως ταχύτερη επιπέδωση της καμπύλης. Αυτό όμως δεν συνέβη. Πιθανότατα γιατί η διασπορά του ιού στην κοινότητα ήταν μεγαλύτερη ή γιατί δεν μας βοήθησε ο καιρός, ο χειμωνιάτικος καιρός» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Σίγουρα συμβάλλει σημαντικά και η επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών που, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ εχθές, έχουν απομονωθεί τουλάχιστον περισσότερα από 1.000 στελέχη στην επικράτεια και όλοι πια γνωρίζουμε ότι το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των μεταλλάξεων είναι ότι μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα από τον έναν άνθρωπο στον άλλον» συμπλήρωσε.

«Είναι βέβαια επίσης σαφές, ότι το lockdown δεν μπορεί να αποδώσει όπως την περασμένη άνοιξη. Η εφαρμογή των μέτρων είναι διαφορετική και η κόπωση όλων μας επηρεάζει σημαντικά τη συμπεριφορά μας» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι βάσει των στοιχείων που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, καθώς και η πίεση στο σύστημα Υγείας.

«Οι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν εντός της τελευταίας εβδομάδας σε ποσοστό περίπου 12%, ελαφρώς υψηλότερο από ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με COVID-19 αυξήθηκε σημαντικά στο επίπεδο περίπου των 300 ανά ημέρα. Με βάση την αύξηση των εισαγωγών εντός της προηγούμενης εβδομάδας, αναμένουμε μια μικρή αύξηση στις ΜΕΘ και στους θανάτους την επόμενη εβδομάδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, ο ίδιος τόνισε πως «ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση από όλες είναι η κόπωση από την εθελοντική κοινωνική αποστασιοποίηση. Δεν είναι μόνο δική μας πρόκληση όμως. Είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης. Μία πρόκληση που θέλει υπομονή. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία του μαραθώνιου που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν».

«Συγχρόνως βλέπουμε την έλευση νέων στελεχών, τα οποία έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα, να εξαπλώνονται σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Στην Ελλάδα η επίδρασή τους φαίνεται να αντιμετωπίζεται, προς το παρόν, καθότι οι αυξήσεις που παρατηρούμε είναι ελαφρές σε σχέση με αυτές που βλέπουμε σε άλλες χώρες. Από την άλλη, τα στοιχεία που έρχονται από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε αυτά τα στελέχη είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθότι βλέπουμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο που επικρατεί το μεταλλαγμένο στέλεχος Β117, παρατηρείται σημαντική μείωση που ξεπερνά σε κάποια εμβόλια και το 95% στη μείωση της ανάγκης εισαγωγής στα Νοσοκομεία» ανέφερε.

«Καμπανάκι» για Πειραιά και Δυτική Αττική

Ακόμα μια περιοχή που δείχνει να «δεινοπαθεί» είναι ο Πειραιάς. «Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 721, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 1302 σήμερα» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Πιο συγκεκριμένα, στο Δήμο Πειραιά τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 80%, από 533 στις 18 Φεβρουαρίου, σε 910 εχθές, ενώ αυξητική τάση παρατηρείται και στους υπόλοιπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στον Κορυδαλλό από 45, στις 18 του μήνα, σε 95 μέχρι εχθές, στο Πέραμα από 28 σε 50, στη Νίκαια από 64 σε 70 και στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα από 51 σε 65. Λόγω της ιδιαίτερα επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η περιοχή, κρίνεται απαραίτητο να ενταθούν οι έλεγχοι ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Για αυτό και καλούμε τις δημοτικές Αρχές να πάρουν κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία, ώστε να συμβάλλουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στην προσπάθεια αυτή» ανέφερε.

Παράλληλα, όπως εξήγησε «παρόμοια είναι η εικόνα, δυστυχώς, και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, όπου επίσης καταγράφηκε αυξητική τάση, καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί από 835, στις 18 Φεβρουαρίου, σε 1.036. Έχουμε μια αύξηση, δηλαδή, 24% μέσα σε μια εβδομάδα. Τάση που δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές από δήμο σε δήμο. Η κατάσταση είναι κρίσιμη ως επικίνδυνη και για αυτό και παρακαλούμε τους κατοίκους αυτών των Περιφερειακών Ενοτήτων, ειδικά Πειραιά και Δυτικής Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Αττικής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων».

Προς άνοιγμα καταστημάτων

Πάντως μπορεί τα σενάρια για την επόμενη μέρα να είναι δυσοίωνα, ωστόσο από την κυβέρνηση εξετάζουν το πως θα μπορέσει να ανοίξει σύντομα, εφόσον βέβαια το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα, τα καταστήματα.

Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, εξετάζεται το άνοιγμα των καταστημάτων ή στις 8 ή στις 16 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα το σενάριο της 8ης Μαρτίου δείχνει να απομακρύνεται και να προκρίνεται περισσότερο αυτό της 16ης.

Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο έχουν οι επιστήμονες, οι οποίοι αναμένεται να κάνουν την εισήγησή τους μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Τέλος, οι εισηγήσεις για το άνοιγμα των σχολείων μεταφέρονται για αργότερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author