Κοροναϊός – Εικόνες χειμώνα στην καρδιά του Αυγούστου – Ανησυχητική η εικόνα στις ΜΕΘ

Estimated read time 1 min read

Χειμωνιάτικες εικόνες στην καρδιά του Αυγούστου ζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού, που ξεκίνησε στο τέλος Ιουνίου, να έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των νοσηλειών και της πληρότητας τόσο των απλών κλινών, όσο και των ΜΕΘ Covid.

Αν σκεφτεί κανείς, μάλιστα, ότι υπάρχουν και περιοχές, όπως η Κρήτη, όπου οι λοιμώξεις έχουν εκτιναχθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε οι πληρότητες στα νοσοκομεία να αγγίζουν σχεδόν το 100% (96,5%), δεν μπορεί παρά να μην αναρωτηθεί – αν όχι να τρομάξει – για το τι μας περιμένει, όταν… πιάσουν τα κρύα.

Οι ειδικοί έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου – το ίδιο και η πανδημία και, κυρίως, η μετάλλαξη Δέλτα, δυστυχώς – τόσο για να προειδοποιήσουν, πολίτες και πολιτικούς, πως αν συνεχιστεί η σημερινή εικόνα το σύστημα υγείας θα φτάσει ξανά στα όριά του, όσο και για να πείσουν τους ανεμβολίαστους πολίτες να πάρουν την απόφαση και να εμβολιαστούν.

Κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα

Σε «συναγερμό» έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τη χώρα, η οποία πλέον έχει μπει και επισήμως στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, με τα νοσοκομεία να αρχίζουν σταδιακά να πιέζονται.

Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, ήταν σαφής στη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας: «Έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας».

Και προσέθεσε ότι το τέταρτο κύμα «έχει να κάνει κυρίως με την παρουσία της παραλλαγής Δέλτα, η οποία έχει επικρατήσει παντού, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της».

Να σημειωθεί ότι, στη χώρα μας, η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται σε ποσοστό που κυμαίνεται στο 85%.

Την κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα αποτυπώνουν, άλλωστε, και τα νεότερα στοιχεία από τις αναλύσεις του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, την περίοδο 28 Μαΐου 2021 έως 8 Αυγούστου 2021, από τον έλεγχο 1.011 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 950 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 24 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring). Εκ των 950 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 868 αφορούν στο στέλεχος Delta, 72 αφορούν στο Alpha και 10 αφορούν στο Βeta. Εκ των 24 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, τα 22 αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K) και 2 αφορούν στο C.36. Επιπλέον ανιχνεύθηκε, 1 στέλεχος B.1.629.

Γεμίζουν οι ΜΕΘ

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εμφανίζει συνεχή αύξηση, με τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου την εβδομάδα 8 έως 15 Αυγούστου να φτάνουν τις 21.567 με εβδομαδιαία μεταβολή συν 12,44%», ανέφερε ο κ. Γώγος και σημείωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες, καταγράφεται περαιτέρω τάση αύξησης του φορτίου. Όχι πολύ σημαντική, αλλά υπαρκτή», όπως είπε.

«Η πανδημία, αυτή την στιγμή, αποτελεί κυρίως νόσο των νέων, με τη διάμεση ηλικία να είναι πάντα γύρω στα 29 έτη, αρχίζει όμως σταθερά να εμφανίζεται μια ‘στροφή’ στις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν έχουν την κατάλληλη εμβολιαστική κάλυψη και κυρίως πιέζουν το σύστημα υγείας», προσέθεσε ο καθηγητής, ενώ ανησυχητικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε για την αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ:

«Υπάρχει σημαντική αύξηση των διασωληνώσεων σε κλινικές Covid και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και συνεχής αύξηση του δείκτη ‘εισιτήρια προς εξιτήρια’. Η τελευταία εικόνα ήταν 290 εισιτήρια, 219 εξιτήρια χθες, που σημαίνει συνεχή πίεση του συστήματος υγείας.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο μέσος όρος εισαγωγών ήταν 251, έναντι του 166 που ήταν πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Οι νοσηλείες αφορούν ανεμβολίαστους, οι οποίοι είναι σαφώς πιο ευάλωτοι στον ιό, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύονται. Στους θανάτους, το ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι πολύ πιο υψηλό και αφορά κυρίως άτομα άνω των 65, με υποκείμενα νοσήματα».

Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ΕΣΥ έχει επιστρέψει στην κατάσταση που βρισκόταν στα μέσα Μαΐου σε σχέση με τις πληρότητες των απλών κλινών (41,27% στις 13 Μαΐου) και στα τέλη Μαΐου σε σχέση με τις πληρότητες των ΜΕΘ (63,24% στις 27 Μαΐου).

Η διαφορά είναι πως τότε το σύστημα Υγείας βρισκόταν σε αποσυμφόρηση, ενώ σήμερα βρίσκεται σε φάση αύξησης της πίεσης. Η εκτίμηση είναι πως το σύστημα θα πιεστεί ακόμη περισσότερο από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Το σύνολο των νοσηλευομένων μέχρι την Τετάρτη ανερχόταν σε 1.872 άτομα σε κλινικές Covid, έναντι 961 πριν από τέσσερις εβδομάδες, και 299 σε κλίνες ΜΕΘ, έναντι 133 πριν από τέσσερις εβδομάδες. Ενώ το τελευταίο δεκαήμερο υπήρχε μια αύξηση στις ΜΕΘ 29,44%», τόνισε ο Χαρ. Γώγος και προειδοποίησε:

«Αποτέλεσμα αυτών είναι η κάλυψη στις κλινικές Covid, που έχουν αυξηθεί κιόλας οι διαθέσιμες, να είναι γύρω στο 41%, ενώ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει φτάσει περίπου στο 60%.

Μεγαλύτερη δυσκολία σε ΜΕΘ υπάρχει σε ορισμένες περιοχές όπως είναι η Κρήτη, με μια κάλυψη εξαιρετικά υψηλή, που φθάνει στο 96,5%. Μικρότερο πρόβλημα υπάρχει στην Αττική με 76%, ενώ  η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο  57%.

Στα ύψη η θετικότητα

Την ίδια ώρα, παρατηρείται συνεχής αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3% με 4%, δηλαδή προσεγγίζει το επίπεδο συναγερμού.

Η θετικότητα σε ορισμένες περιοχές της χώρας είναι ακόμη υψηλότερη. Συγκεκριμένα, στις μετρήσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα από 9 έως 15 Αυγούστου, προκύπτει:

  • Νάξος με ποσοστό θετικότητας 9,60%.
  • Μύκονος με ποσοστό θετικότητας 6,04%.
  • Πάρος με ποσοστό θετικότητας 5,78%.
  • Χανιά με ποσοστό θετικότητας 4,59%.
  • Ικαρία με ποσοστό θετικότητας 4,78%.
  • Θεσπρωτία με ποσοστό θετικότητας 4,57%.
  • Ρόδος με ποσοστό θετικότητας 4,27%.
  • Ηράκλειο με ποσοστό θετικότητας 4,13%.
  • Τήνος με ποσοστό θετικότητας 4,09%.

Τσαγκάρης: «Οι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι δεκαπλάσιοι από ό, τι ένα χρόνο πριν»

Για την πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ μίλησε και ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έκρουσε τον «κώδωνα» του κινδύνου για τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Ο καθηγητής υπογράμμισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών σε ασθενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κοροναϊού. «Αν στο τέλος Αυγούστου ξεκινάμε με τέτοια νούμερα, κανείς δεν ξέρει πώς θα συνεχίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαγκάρης.

Η αύξηση σε σχέση με πέρυσι

«Πολλοί συνάδελφοι περιγράφουν την πανδημία σαν μια σειρά από συνεχόμενα σπριντ. Φαίνεται ότι ένα καινούργιο σπριντ αρχίζει. Έχουμε πάνω από 280 ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας. Είναι δεκαπλάσιοι από ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν», δήλωσε ο κ. Τσαγκάρης, θέλοντας να περιγράψει την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ στο τέλος του καλοκαιριού.

Για να δώσει, μάλιστα, μεγαλύτερη έμφαση στα λεγόμενά του, διευκρίνισε ότι στην Εντατική του νοσοκομείου όπου εργάζεται, «το 100% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι, ηλικίας από 42 έως 82 ετών».

Νέα έκκληση για εμβολιασμό και τήρηση των μέτρων

«Το καινούργιο στέλεχος του ιού (σ.σ. μετάλλαξη Δέλτα) αλλάζει τελείως τα δεδομένα, τα οποία είχαμε συνηθίσει. Δύο είναι οι σταθερές, στις οποίες με επιμονή πρέπει να στηρίξουμε. Το ένα είναι τα μέτρα προστασίας, το άλλο είναι ο καθολικός εμβολιασμός», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Απαντώντας στο κατά πόσο ανησυχεί τους επιστήμονες το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου, ο κ. Τσαγκάρης τόνισε ότι σαφώς και τους προβληματίζει. «Θα πρέπει κανείς να μην αυτοσχεδιάζει. Υπάρχει μία έκκληση στους γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες». Και αυτό, γιατί η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία δεν θα πρέπει να συνδυαστεί με αύξηση κρουσμάτων σε άλλες ηλικίες.

Σχολιάζοντας το θέμα του εμβολιασμού του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, ο κ. Τσαγκάρης ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι «προφανώς, εμείς ως υγειονομικοί θα πρέπει να φροντίσουμε, ώστε να μειώσουμε την πίεση στους νοσηλευόμενους που έχουμε», ενώ για όλους όσοι μένουν ανεμβολίαστοι είπε «δυστυχώς, να μπουν σε αναστολή».

Εξαδάκτυλος: Οι περισσότερες νοσηλείες από ανεμβολίαστους άνω των 50

«Καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών έκρουσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Οι περισσότερες νοσηλείες, οι περισσότερες διασωληνώσεις και οι περισσότερες απώλειες θα προέλθουν από τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών», όπως είπε, προσθέτοντας πως «αυτή η ομάδα, όταν έρθει σε επαφή με νεότερες ηλικίες που θα επιστρέψουν από διακοπές, μετά από δεκαπέντε μέρες, ενδεχομένως να δούμε μια επιβάρυνση».

«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αν δεν πειστούν από τις δικές μας εκκλήσεις, είναι πιθανό να πειστούν από τη συνάντηση με τον ιό. Καλύτερα να ακούσουν εμάς. Δεν είναι εύκολη νόσος ο κοροναϊός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, στα νοσοκομεία υπάρχει αυξημένη και διαρκής πίεση. «Ήπια ανεβαίνει, δεν έχουμε τις εκρήξεις του δευτέρου και του τρίτου κύματος. Και αυτό οφείλεται στο ότι ένα μεγάλο ποσοστό είναι εμβολιασμένοι. Χθες, είχαμε 286 διασωληνωμένους. Μεγάλη η διάδοση του ιού».

Τρίτη δόση

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε πως «το ερώτημα είναι πότε ακριβώς πρέπει να γίνει και σε ποιους πρέπει να γίνει».

Τέλος, δήλωσε, ότι το 94% των ιατρών στη χώρα έχουν εμβολιαστεί. «Υπάρχουν και αρνητές. Καλόπιστοι και κακόπιστοι. Οι πρώτοι εμβολιάζονται. Χάσαμε γιατρούς ανεμβολίαστους αδίκως. Χάσαμε και νοσηλευτές με τον ίδιο τρόπο και είναι κρίμα», κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στοΠηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author