Κοντά στη νίκη ο Μπάιντεν, μπαράζ ψεμάτων από τον Τραμπ

Η διαδρομή προς την νίκη στις αμερικανικές εκλογές φαίνεται πιο ξεκάθαρη για τον Δημοκρατικό υποψήφιο και πρώην αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων που εκκρεμούν δεν ευνοεί τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Και την ώρα που οι πολιτείες επεξεργάζονται τα επίσημα αποτελέσματα, ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του συνεχίζουν να κατηγορούν τους Δημοκρατικούς για απάτη, χωρίς να παρουσιάζουν επιχειρήματα για να στηρίξουν τις επιθέσεις τους.

Ο Τραμπ μίλησε στον Λευκό Οίκο το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) για να ισχυριστεί ότι οι Δημοκρατικοί ”προσπαθούν να κλέψουν” και να ”αλλοιώσουν” τις εκλογές.

″Αν μετρήσουμε τις νόμιμες ψήφους, κερδίζω με άνεση” ισχυρίστηκε ψευδώς.

Οι πολιτείες καταμετρούν νόμιμες και απολύτως έγκυρες ψήφους, οι οποίες  δεν είναι υπέρ του Τραμπ.

Ερωτηματικά παραμένουν σε πέντε πολιτείες:

  • Αριζόνα: Το πρακτορείο Associated Press και το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News προέβλεψαν νίκη Μπάιντεν το βράδυ των εκλογών, αλλά μέχρι στιγμής κανένα άλλο ΜΜΕ δεν έχει κάνει το ίδιο. Η απόσταση μεταξύ των δύο υποψηφίων μειώνεται όσο συνεχίζεται η καταμέτρηση και αυτή τη στιγμή ο Μπάιντεν προηγείται με μόλις 46.000 ψήφους.

  • Τζόρτζια: Το προβάδισμα του Τραμπ έχει περιοριστεί σε λιγότερες από 1.800 ψήφους και δεν έχει ακόμα καταμετρηθεί λιγότερο από 2% των ψήφων.

  • Νεβάδα: Ο Μπάιντεν προηγείται με περίπου 12.000 ψήφους, ενώ εκκρεμεί το 11% του συνόλου. Η πολιτεία θα ανακοινώσει νέα αποτελέσματα το μεσημέρι της Παρασκευής (τοπική ώρα).

  • Β. Καρολίνα: Ο Τραμπ προηγείται με περισσότερες από 75.000 ψήφους και έχει καταμετρηθεί το 95% του συνόλου. Φαίνεται ότι αυτή την πολιτεία θα την κερδίσει.

  • Πενσυλβάνια: Ο Μπάιντεν είναι πίσω από τον Τραμπ κατά 26.000 ψήφους, μειώνοντας δραματικά την διαφορά την Τετάρτη και την Πέμπτη. Με δεδομένη αυτή την τάση, οι περισσότεροι παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν θα κερδίσει την πολιτεία.

Για να εξασφαλίσει την δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ πρέπει να κερδίσει την Τζόρτζια, τη Νεβάδα, τη Β. Καρολίνα και την Πενσυλβάνια. Μέχρι στιγμής, η μόνη που φαίνεται πιθανή, είναι η Β. Καρολίνα.

 Ο Μπάιντεν, από την άλλη πλευρά, μπορεί να εξασφαλίσει με διάφορους τρόπους τις ψήφους των εκλεκτόρων που απαιτούνται για την προεδρία. Μία νίκη στην Πενσυλβάνια θα τον τοποθετούσε στην κορυφή, όπως και οι νίκες σε κάποια από τις άλλες δύο πολιτείες.

Η εικόνα των Κολλεγίου των Εκλεκτόρων δεν είναι ξεκάθαρη αυτή την ώρα, διότι τα ΜΜΕ δεν συμφωνούν για τη νίκη του Μπάιντεν στην Αριζόνα. Τόσο το πρακτορείο Associated Press, με το οποίο συνεργάζεται η HuffPost για τα αποτελέσματα, όσο και το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, θεωρούν βέβαιη τη νίκη Μπάιντεν από το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του AP, ο Μπάιντεν μπορεί να συγκεντρώσει τους 270 εκλέκτορες που απαιτούνται, χωρίς επίσημη αναγνώριση ήτας από τον Τραμπ ή την ολοκλήρωση της δικαστικής διαμάχης.

Η καμπάνια Τραμπ, όπως είχε προειδοποιήσει, προχώρησε σε πολλές προσφυγές στις κρίσιμες πολιτείες. Στο Μίσιγκαν και την Πενσυλβάνια ζητά να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων, μέχρι να αποκτήσει πρόσβαση στα σημεία της καταμέτρησης και να εξετάσει τις ψήφους που έχουν ήδη υπολογιστεί. Στην Τζόρτζια, το επιτελείο Τραμπ ζητάει να εφαρμοστεί ο νόμος της πολιτείας για τις εξ αποστάσεως ψήφους. 

Στην Πενσυλβάνια, ενώ η συνεχιζόμενη καταμέτρηση άρχισε να δίνει το πλεονέκτημα στον Μπάιντεν, ο Τραμπ κραύγασε ”ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ!” μέσω Twitter.

Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι ότι σύμφωνα με το επιτελείο του Τραμπ, η νίκη του εξαρτάται από την καταμέτρηση όσο το δυνατόν περισσότερων ψήφων. Μέλη της καμπάνιας του δήλωσαν στους δημοσιογράφους το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα) ότι περιμένουν πώς οι ψήφοι που δεν έχουν ακόμα καταμετρηθεί στην Πενσυλβάνια, στην Αριζόνα και στη Τζόρτζια, θα δώσουν τη νίκη στον πρόεδρο Τραμπ.

 Πηγή άρθρου www.huffingtonpost.gr