Κλιμάκωση στο Αιγαίο: Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά

Κλιμάκωση στο Αιγαίο: Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά

Ασκήσεις ισορροπίας και αποτροπής εν μέσω αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας ● Η εντολή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε απάντηση του μπαράζ υπερπτήσεων από τουρκικά αεροσκάφη ● Παγώνουν τα ΜΟΕ, ενημέρωσε το ΝΑΤΟ ο Κ. Μητσοτάκης.

Ακόμη ένα βήμα αυξημένης έντασης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα μετά το μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων των τελευταίων ημερών.

Όπως έγινε γνωστό, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά ως ένα ακόμη μέτρο αποτροπής κατά της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η εντολή δεν είναι μόνο για παρακολούθηση των αεροσκαφών που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά τα ραντάρ θα τα εγκλωβίζουν και θα τα «κλειδώνουν», κάτι που θα φαίνεται και στα ραντάρ των τουρκικών αεροσκαφών.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εντολή από το ΓΕΕΘΑ να μεταβεί προσωπικό στους χώρους διασποράς είναι σε ισχύ, ωστόσο εκείνο που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι εάν αυτό είναι στο πλαίσιο άσκησης ή όχι. 

Αντίδραση από την Άγκυρα, πετά τις ευθύνες στην Αθήνα

Η απάντηση από την Τουρκία δεν άργησε να έρθει με το υπουργείο Εξωτερικών να ρίχνει την ευθύνη στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για «προκλητικές πτήσεις στις ακτές της Τουρκίας».

Η Άγκυρα κατηγορεί την ελληνική πολεμική αεροπορία και ισχυρίζεται ότι η χώρα μας είναι εκείνη που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Σχετικά με τις δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τα γεγονότα μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών στο Αιγαίο στις 27 Απριλίου 2022 δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προκλητικές πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας σε Ντιντίμ, Ντάτσα και Νταλαμάν.

Η Πολεμική μας Αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.

Ενώ η Ελλάδα είναι που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορεί τη χώρα μας για αβάσιμους ισχυρισμούς είναι ασυμβίβαστο με την πρόσφατη θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά.

Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του εναέριου χώρου της, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Διάβημα διαμαρτυρίας και ενημέρωση από το ΝΑΤΟ

Η είδηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των κλιμακούμενων μέτρων που λαμβάνει η Αθήνα απέναντι στην Άγκυρα, μετά και το χθεσινό έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρόξενο της γείτονος στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα πραγματοποίησε σήμερα ο γ.γ. του υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, μετά από εντολή του υπΕΞ, Νίκου Δένδια.

Το διάβημα πραγματοποιήθηκε αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο κ. Δεμίρης τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο γ.γ. πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, αυτές οι ενέργειες δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών, που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης αυτού του κλίματος.

Παράλληλα, υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

►Σε έντονο ύφος και οι αναφορές του πρωθυπουργού στην τουρκική προκλητικότητα, κατά τις κοινές δηλώσεις με τη Φινλανδή ομόλογό του Σάνα Μάριν που βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα.

«Μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτνεμπεργκ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Με επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από Σάμο, Χίο, Κάρπαθο και άλλα ελληνικά νησιά. Και κατέστησα σαφές στον κ. Στόλντμπεργκ ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή από έναν νατοϊκό εταίρο στη ΝΑ Πτέρυγα το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία με τις προκλήσεις της, υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ, την ώρα που πρέπει να παραμένουμε ενωμένοι. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει την πρόοδο που κάναμε κατά τη συνάντηση μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πρέπει να σταματήσει. Εμείς θα θέσουμε αυτό το ζήτημα σε όλα τα διεθνή φόρουμ. Η Τουρκία δεν έχει εναρμονιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, και αυτή δεν είναι συμπεριφορά κράτους που επιθυμεί να είναι υποψήφιο μέλος της Ε.Ε.».

►Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε κάνει λόγο για «απαράδεκτες ενέργειες» που «αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο, ούτε διπλωματικά και δε συνάδουν με το πνεύμα της πρόσφατης συνάντησης».

«Υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου. Τα ΜΟΕ επρόκειτο να συζητηθούν αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο.

Οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης

►Να απαιτήσει από τις ΗΠΑ συγκεκριμένες δεσμεύσεις και οπωσδήποτε τη μη πώληση F16 στην Τουρκία, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, καλεί τον πρωθυπουργό ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος.

►«Απέναντι στο μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας, ο πρωθυπουργός εξέθεσε τη χώρα και υπονόμευσε την αξιοπιστία της. Και τώρα ασμένως αποφασίζει, εμπρός όπισθεν!», αναφέρει σε σχόλιό του ο Σωτήρης Σέρμπος, σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής τη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Ο κ. Σέρμπος επισημαίνει πώς «για ακόμη μια φορά η Τουρκία θέτει την ατζέντα κι εμείς ευλαβικά την παρακολουθούμε».

Επίσης τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής «από την επαύριο της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν, κατά την οποία ο πρωθυπουργός έταξε νέο γύρο στρατιωτικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναρωτιόμασταν στη βάση ποιας ατζέντας θα συζητήσουμε» και συμπληρώνει: «Της διεθνούς νομιμότητας ή της αναθεωρητικής ατζέντας της Τουρκίας, που εξακολουθεί να μιλάει για υπό όρους κυριαρχία μεγάλων ελληνικών νησιών; Μια ατζέντα που συστηματικά ξεδιπλώνει σε αέρα και θάλασσα. Με μπαράζ παράνομων υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών».

►«Τα καθημερινά ρεκόρ τουρκικών υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου «κουρελιάζουν» το βασικό επιχείρημα της σημερινής κυβέρνησης, όπως κι όλων των προηγούμενων, ότι «η συμμετοχή της χώρας μας στους επικίνδυνους ευρωΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς θωρακίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας έναντι των τούρκικων διεκδικήσεων». Σε αυτό το επιχείρημα στηρίχτηκε και η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία», επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και προσθέτει:

«Μετά από δύο μήνες πολέμου έχουν συμβεί -μεταξύ άλλων- τα εξής:

  • Ρεκόρ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.
  • Ασκήσεις της Τουρκίας, με σενάρια απόβασης και κατάληψης νησίδας (προφανώς ελληνικής) και με παρουσία Αμερικανών κι άλλων ΝΑΤΟϊκών αξιωματούχων.
  • Δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ότι «δεν είναι καλή εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. 

Τελικά, ισχύει απόλυτα αυτό που λέει ο λαός μας «αν έχεις τέτοιους φίλους, τί να τους κάνεις τους εχθρούς»».

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr