ΚΚΕ για διάγγελμα Πούτιν: Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση

Estimated read time 1 min read

Περισσός, ΚΚΕ

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Την ανάγκη να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία επισημαίνει το ΚΚΕ, το οποίο σχολίαζοντας το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε σε μερική επιστράτευση, μιλά για «επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου».

«Η επικίνδυνη κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που διεξάγεται στην Ουκρανία ανάμεσα στις δυνάμεις του ευρωτλαντισμού και την καπιταλιστική Ρωσία βαίνει προς νέα ολέθρια κλιμάκωση. Επιβεβαιώνεται ότι η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικού υλικού κι απ’ τις δύο πλευρές δεν οδηγεί στον τερματισμό του πολέμου, αντίθετα τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της συνέχισης κι ενίσχυσης της σύγκρουσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Και προστίθεται: 

«ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ προχώρησαν τους τελευταίους μήνες σε μια άνευ προηγουμένου πολιτικό-στρατιωτική και οικονομική στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι, με στόχο την ανατροπή τού συσχετισμού δύναμης στα πεδία των μαχών, που πλέον εκτείνονται σε μήκος 1.300 χιλιομέτρων. Σύγχρονα πολεμικά συστήματα, στρατιωτικοί σύμβουλοι, μισθοφόροι και τα αποθέματα των πολεμικών αποθηκών των χωρών του ΝΑΤΟ δόθηκαν απλόχερα για τη συνέχιση και κλιμάκωση του πολέμου, που δεν διεξάγεται για την “ελευθερία” και το δικαίωμα “αυτοδιάθεσης” του λαού της Ουκρανίας στην επιλογή συμμάχων, όπως διαλαλούν, αλλά για τα συμφέροντα των δυτικών μονοπωλίων.

»Απ’ την άλλη μεριά, η ρωσική ηγεσία, που προχώρησε στην απαράδεκτη και καταδικαστέα στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, βλέποντας ν’ απομακρύνονται οι στόχοι της, παίρνει πρόσθετα μέτρα. Με το διάγγελμα Πούτιν, στις 21/9, προβλέπεται η έναρξη της διαδικασίας προσάρτησης στη Ρωσία του 20% των εδαφών της Ουκρανίας, κάτι που θα διεξαχθεί τόσο με πολιτικά μέσα, όπως τα δημοψηφίσματα, που έχουν ορισθεί σε αυτές τις περιοχές, όσο και με στρατιωτικά, όπως είναι η νομιμοποίηση παραστρατιωτικών “εθελοντικών” τμημάτων, η “μερική επιστράτευση” των 300 χιλιάδων εφέδρων, καθώς και η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων. Η ρωσική ηγεσία, προκειμένου να κρύψει τις στοχεύσεις των δικών της μονοπωλίων, για άλλη μια φορά επικαλείται την λεγόμενη “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας, την “αυτοδιάθεση” των ρωσόφωνων πληθυσμών και σε αυτά προσθέτει τον κίνδυνο διάλυσης της Ρωσίας, σε περίπτωση στρατιωτικής ήττας».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ο ελληνικός λαός, όπως και όλοι οι λαοί, χρειάζεται να απορρίψουν τα ψεύτικα προσχήματα, που αξιοποιούν και οι δύο πλευρές και να βάλουν στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που αφορούν το μοίρασμα του ορυκτού πλούτου, της Ενέργειας, εδαφών και εργατικού δυναμικού, αγωγών και δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων, γεωπολιτικών στηριγμάτων, μεριδίων των αγορών. Για αυτά συγκρούονται οι αστικές τάξεις και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους».

Τονίζει δε ότι η εμπλοκή της Ελλάδας «ρίχνει “βαριά σκιά” στο μέλλον του λαού μας, που μετατρέπεται σε στόχο των ρωσικών αντιποίνων, εμπλέκεται έτσι στην “κρεατομηχανή” ενός άδικου πολέμου, που διεξάγεται για ξένα συμφέροντα».

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author