Κικίλιας: Εμβολιασμός των 30αρηδων με AstraZeneca από Μ. Τρίτη – Υγεία

Την πρώιμη πρόσβαση στο εμβόλιο της AstraZeneca ατόμων ηλικίας από 30 έως 39 ετών ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με την σχετική πλατφόρμα για κλείσιμο ραντεβού να ανοίγει τη Μεγάλη Τρίτη. Ο υπουργός σημείωσε ότι προκειμένου να υπάρχει η πρόσβαση στο εμβόλιο κορονοϊού, όσο τω δυνατόν περισσότερων πολιτών, θα ενεργοποιηθούν περαιτέρω δομές υγείας, ακόμη και του ιδιωτικού τομέα τα οποία διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό.

Ειδικότερα όπως ανέφερε ο Υπουργός, ενδεχομένως, το Μάιο θα κάνουμε 2,5 εκ. εμβολιασμούς και τον Ιούνιο 4 εκ. εμβολιασμούς. Επίσης Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες 30-39 ετών και ξεκινούν οι εμβολιασμοί τους τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου με AstraZeneca

Επίσης νομοθετείται η δυνατότητα να μπορούν να γίνονται εμβολιασμοί σε ιδιωτικά πολυϊατρεία, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές κι θεραπευτήρια, ενώ “επεκτείνεται και ο χρονικός ορίζοντας του εμβολιασμού: Θα εμβολιάζουμε μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες και τις Κυριακές και το προσωπικό θα αποζημιώνεται για την επιπλέον απασχόληση” συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας.

Σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού τόνισε ότι η πλειοψηφία των πολιτών μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στα νοσοκομεία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ακόμη για το θέμα της ενδυνάμωσης του ΕΣΥ, υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για την παράταση επιπλέον 20 ημερών της επίταξης ιδιωτών γιατρών και πως γίνεται επεξεργασία άλλης λίστα για την ενσωμάτωση και άλλων γιατρών. Σημείωσε ακόμη ότι πλέον έχουν αναπτυχθεί 1542 συνολικά κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα εκ των οποίων 981 είναι κλίνες covid.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε πως έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω από 440.000 εμβολιασμοί με AstraZeneca και υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού. Αυτό ουσιαστικά δίνει και την ευχέρεια στον εμβολιασμό σε νεαρότερες ηλικίες.

Με βάση τον προγραμματισμό της Επιτροπής Εμβολιασμών, άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59 και όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους ήδη έχουν κλειστεί 138.000 ραντεβού. Το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ηλικίες 50-54. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.645.000 εμβολιασμοί. Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 50.000 εμβολιασμοί

Επίσης ανέφερε ότι σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικία έχουμε τα εξής στοιχεία:

  • Στην ηλικία άνω των 85 ετών έχουν λάβει με τουλάχιστον μία δόση 61% και φτάνει στο 65,7% με βάση τα κλεισμένα ραντεβού
  • Στην ηλικία 80-84 ετών έχουν λάβει με τουλάχιστον μία δόση 61% και φτάνει στο 66% με βάση τα κλεισμένα ραντεβού
  • Στην ηλικία άνω των 75-79 ετών έχουν λάβει με τουλάχιστον μία δόση 68% και φτάνει στο 77% με βάση τα κλεισμένα ραντεβού
  • Στην ηλικία άνω των 70-74 ετών έχουν λάβει με τουλάχιστον μία δόση 50% και φτάνει στο 70,57% με βάση τα κλεισμένα ραντεβού
  • Στην ηλικία άνω των 65-69 ετών έχουν λάβει με τουλάχιστον μία δόση 27% και φτάνει στο 68,5% με βάση τα κλεισμένα ραντεβού
  • Στην ηλικία άνω των 60-64 ετών έχουν λάβει με τουλάχιστον μία δόση 51% και φτάνει στο 60% με βάση τα κλεισμένα ραντεβού

Οι εισηγήσεις της επιτροπής

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής των επιστημόνων για το επόμενο διάστημα θα ισχύουν τα εξής:

Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00

Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα,κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως «self-testing» μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία).

Επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), από 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.

Οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών, θα ισχύουν από 15 Μαΐου 2021.


Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςΠηγή άρθρου www.news247.gr