Κηφισιά: Έκρηξη σε μετασχηματιστή – Νέα μπλακ άουτ στα βόρεια προάστια

Νέο μπλακ άουτ στα βόρεια προάστια έπειτα από έκρηξη σε μετασχηματιστή στην Κηφισιά

Νέο μπλακ άουτ στην Αττική καθώς τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στο λεκανοπέδιο διαδέχονται το ένα το άλλο, βυθίζοντας στο σκοτάδι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα πολλές περιοχές στα βόρεια προάστια. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ένα βραχυκύκλωμα προκάλεσε πυρκαγιά σε μετασχηματιστή στην κάτω Κηφισιά, στη διασταύρωση των οδών Αθανασίου Διάκου και Υψηλάντου.

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αναφερθεί, μεταξύ άλλων, σε Κηφισιά, Διόνυσο, Εκάλη, Δροσιά, Σταμάτα, Γραμματικό, Πολύδροσο, Χαλάνδρι, Φιλοθέη, και Νέο Ψυχικό.

Διαβάστε επίσης: Καιρός – Πολιτική Προστασία: Έκτακτη σύσκεψη, βγαίνει ο στρατός στους δρόμους για την κακοκαιρία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Διόνυσος

Nωρίτερα, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Διονύσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα και τις ισχυρές χιονοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 15-02-2021 στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για έναν μήνα, δηλαδή έως και 15 Μαρτίου 2021.

Στους δρόμους ο Στρατός

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΓΕΕΘΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη για να συντονιστεί το έργο αποκατάστασης των προβλημάτων. Σε αυτή αποφασίστηκε ο Στρατός να συνδράμει στο έργο της αποκατάστασης των ζημιών στην Αττική.

Τα συνεργεία του Στρατού έχουν ήδη πιάσει δουλειά και το ίδιο ισχύει και για μονάδες της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Ελευσίνα, την Πάτρα, την Λαμία και τη Λάρισα, που ανέλαβαν να δώσουν λύση στο μεγάλο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση στην Αττική, καθώς έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι δεκάδες γειτονιές. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το έργο της αποκατάστασης δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων αρχών είναι ότι, εξαιτίας της πρωτοφανούς διάρκειας και όγκου της χιονόπτωσης, έχουν σημειωθεί μόνο την Τρίτη 237 πτώσεις δέντρων και κλαδιών που επηρεάζουν το δίκτυο, με 718 βλάβες στη χαμηλή και μέση τάση. Αυτή τη στιγμή, 58 βλάβες στη μέση τάση έχουν βυθίσει πολλές γειτονιές στο σκοτάδι. Το κυριότερο πρόβλημα αφορά στην προσβασιμότητα των συνεργείων, λόγω των δυσπρόσιτου των περιοχών εξαιτίας του πυκνού χιονιού.

«Ίσως και μέρες η πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης»

Το ethnos.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Γιώργο Αδαμίδη για να μάθει πότε θα αποκατασταθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε oλόκληρη την Αττική. Όπως ο ίδιος επεσήμανε, όλα τα συνεργεία είναι στον δρόμο και δίνουν μάχη για να λύσουν τις βλάβες.

«Θα χρειαστούν ίσως και μέρες για να αποκατασταθούν πλήρως τα ζητήματα που έχουν προκύψει στο σύστημα ηλεκτροδότησης, αφού οι πτώσεις δέντρων που σημειώνονται εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης είναι πολλές και οι τεχνικοί, σε πολλές περιπτώσεις, αδυνατούν να φτάσουν στα σημεία που χρειάζεται αφού δεν έχει προηγηθεί η παρέμβαση του εκχιονιστικού που θα τους ανοίξει τον δρόμο. Μέχρι το βράδυ, το ρεύμα θα έχει συνδεθεί πάλι σε κάποιες περιοχές και ευχόμαστε να μην πέσει πάλι. Όμως ο καιρός είναι απρόβλεπτος, δεν μπορούμε να ξέρουμε». Ο κ. Αδαμίδης τόνισε πως από την Δευτέρα όλα τα συνεργεία εργάζονται συστηματικά για την αποκατάσταση των προβλημάτων, ενώ διευκρίνισε πως αιτία είναι οι πτώσεις δέντρων που κόβουν τα καλώδια που είναι απαραίτητα για την παροχή του ρεύματος. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ εξήγησε μεταξύ άλλων πως και η έλλειψη προσωπικού είναι ένας βασικός λόγος που αργεί να αποκατασταθεί το πρόβλημα, καθώς οι τεχνικοί που έχουν ριχτεί στη μάχη είναι λίγοι.

Οι κατασκευαστικές μετέχουν στην αποκατάσταση ζημιών από την κακοκαιρία

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Υποδομών για ανθρώπινο δυναμικό και μηχανήματα με στόχο την αποκατάσταση των ζημιών, όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι ανταποκρίθηκαν θετικά. Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, ζητήθηκε, ειδικότερα, από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να διαθέσουν ανθρώπους και μηχανήματα προκειμένου να συνδράμουν σε εργασίες, όπως η κοπή δέντρων, οι οποίες είναι αναγκαίες για την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Πού εντοπίζονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στην Αττική, προβλήματα καταγράφηκαν στις περιοχές Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ.Απόστολοι Καλάμου, Άγιος Στέφανος, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ίλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσος, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Αυλώνας, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση.

Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ είναι ενισχυμένο με συνεργαζόμενους εργολάβους από γειτονικές περιοχές και έχει επανηλεκτροδοτήσει τα μεγαλύτερα με βάση τον πληθυσμό χωριά όπως Κεχριές, Ροβιές, Μαντούδι και Προκόπι. Συνεχίζονται οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση των χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας αποκαθιστώντας τις εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του κοινού και υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών.

Πώς δηλώνονται οι βλάβες

Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα των διακοπών ρεύματος λόγω της κακοκαιρίας Μήδεια έκανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος.

Ο κ. Μάνος κάλεσε τους πολίτες να δηλώνουν τη βλάβη τους στα σημεία που είναι, προκειμένου όπως είπε, «να έχουμε εικόνα και των μικρότερων βλαβών στη χαμηλή τάση είτε στο τηλεφωνικό μας κέντρο (11500) είτε στο “myapp ΔΕΔΔΗΕ”, είτε στην ιστοσελίδα. Και φυσικά είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η άριστη συνεργασία με τους δήμους ούτως ώστε να ανοίγουν τόσο οι βοηθητικοί δρόμοι για να έχουν πρόσβαση τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ όσο και να μας υποστηρίξουν στα κλαδέματα των δέντρων. Όσο συνεχίζεται η χιονόπτωση, τα δέντρα βαραίνουν περισσότερο και ακόμα περισσότερα κλαδιά σπάνε και πέφτουν πάνω στα καλώδια». 

ιαβάστε επίσης: Καιρός – Πολιτική Προστασία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Διόνυσος

Πηγή άρθρου www.ethnos.gr