Η εικόνα που παρουσίασε η αγορά μέσα στο Σαββατοκύριακο με πλήθος κόσμου να έχει ξεχυθεί στα καταστήματα χωρίς την απαραίτητη τήρηση των αποστάσεων, χτύπησε «καμπανάκι» τόσο στο υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και στα γραφεία των θεσμικών οργάνων του εμπορικού κόσμου.
Αμέσως άρχισαν οι συζητήσεις για τρόπους περιορισμού του συνωστισμού και ένας από αυτούς ήταν να μπει «κόφτης» στα SMS, ώστε οι καταναλωτές να έχουν περιορισμένο χρόνο για την προσέλευση τους στα καταστήματα για να κάνουν τις αγορές τους.
«Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Όχι απλά είμαστε αντίθετοι αλλά και πρακτικά δεν μπορεί να γίνει» είπε στο CNN Greece ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αποκάλυψε ότι σε συζητήσεις που έγιναν με παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης κατά μόνας, αλλά και μεταξύ εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου, τέθηκε και το θέμα του κόφτη στα SMS αλλά ήταν κάτι που απορρίφθηκε από σύσσωμο τον εμπορικό κόσμο.
«Το μέτρο δεν μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή. Υπάρχουν δύο εκδοχές για το πως θα μπορούσε να γίνει αυτό. Η μία είναι ο καταστηματάρχης να μπαίνει στο e-katanalotis, και να δηλώνει πότε μπαίνει ο πελάτης και πόση ώρα μένει μέσα στο κατάστημα και η άλλη είναι ο πολίτης όταν φεύγει από το σπίτι του να στέλνει sms που θα γράφει ότι πάει να ψωνίσει και να ελέγχεται βάσει αυτού του sms. Και τα δύο τα θεωρώ αστεία καθώς ο πολίτης μπορεί να στείλει ένα μήνυμα, να λέει ότι μπήκα σε ένα κατάστημα, είχε ουρά και αναγκάστηκα να στείλω κι άλλο sms», λέει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
«Θεωρώ ότι και τα δύο είναι πολύ δύσκολα. Υπάρχουν πρακτικά ζητήματα , αλλού το κινητό μπορεί να πιάνει αλλού να μην πιάνει, το ίντερνετ επίσης δεν πιάνει παντού, επιπλέον δεν έχουν όλοι οι καταναλωτές κινητά τηλέφωνα Smartphones αλλά ούτε και η αστυνομία μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά, να ελέγχει δηλαδή τα μηνύματα των καταναλωτών. Νομίζω ότι θα πρέπει να το ξανασκεφτεί η κυβέρνηση αλλά το ότι συζητιέται είναι αλήθεια».
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι ο εμπορικός κόσμος ζήτησε να ανοίξουν τα καταστήματα, άλλα το ζήτημα είναι να παραμείνουν ανοιχτά.
«Αυτό που είδαμε την Κυριακή στην Ερμού και στη Γλυφάδα, ο μεγάλος συνωστισμός δηλαδή, μπορεί σταδιακά να αυξήσει τα περιστατικά και πάμε σε ένα τρίτο lockdown. Κάτι τέτοιο θα ήταν απόλυτα καταστροφικό για το εμπόριο. Εμείς θέλουμε να υπάρξουν μέτρα προστασίας για τους πολίτες αλλά δεν θεωρούμε ότι αυτός είναι ο τρόπος», κατέληξε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Επιβεβαιώνει το «χρονόμετρο» ο Πιερρακάκης
Επιβεβαιώθηκε και από πλευράς του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη το σχέδιο της κυβέρνησης για εφαρμογή που θα χρονομετρά τις ώρες που θα κάνουν οι καταναλωτές τις αγορές τους, μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα του e–katanaloti.
Ωστόσο, ο υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ τα σενάρια για «κόφτη» στα SMS.
«Μπορεί να υπάρξουν άλλα συστήματα σε σχέση με το χρονόμετρο από την πλατφόρμα του e-katanaloti, τα οποία συζητάμε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.
Όπως ανέφερε την πρώτη εβδομάδα «ανοίγματος» του λιανεμπορίου, η αύξηση των SMS ήταν λελογισμένη, κλείνοντας στο +13%.
«Υπάρχει και μια υποκατάσταση στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, οι οποίοι πλέον χρησιμοποιούν φόρμες, άρα στην πραγματικότητα το ποσοστό κίνησης είναι λίγο μεγαλύτερο, όμως στον αριθμό των SMS είμαστε μόνο +13%, κατά μέσο όρο δηλαδή περίπου 4.000.000 την ημέρα» είπε ο ίδιος.
Εξήγησε δε, πως η αύξηση της κινητικότητας θα φέρει και άμεση αύξηση των κρουσμάτων.
Τα πολλαπλά SMS που έφεραν «βροχή» προστίμων
Την Κυριακή παρατηρήθηκαν ουρές 100 και 200 μέτρων έξω από καταστήματα, κυρίως ένδυσης και υπόδησης -ιδιαίτερα στην Ερμού, τόνισε και από πλευράς του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Σταύρος Μπαλάσκας.
Σε όλη την Ελλάδα επικρατούσε «ένας χαμός», σύμφωνα με τον ίδιο.
Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε, «έπεσαν» πολλά πρόστιμα, με τα περισσότερα να αφορούν τα SMS, για υπέρβαση της ώρας.
«Υπήρχε εντολή να μπορούμε να ελέγχουμε τα SMS και να κάνουμε μία αντιπαραβολή με την ώρα της απόδειξης» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open.
Πολλοί, όπως δήλωσε, έσβηναν, έστελναν άλλα και, μάλιστα, αρκετοί είχαν απόκλιση πέντε, έξι μέχρι και επτά ώρες από την ώρα αποστολής του μηνύματος.
«Άλλοι δεν είχαν στείλει καθόλου. Αλλά όταν στέλνεις στις 8:00 το πρωί και μετά σου γίνεται έλεγχος στις 16:00 το απόγευμα ή το μεσημέρι, υπάρχει ένα θέμα» υπογράμμισε στο τέλος.
Ανοικτά τα μαγαζιά και την επόμενη Κυριακή
Στο μεταξύ το Σάββατο δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00.
Για τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων, το λιανεμπόριο καθώς και τα κομμωτήρια (υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπ.) υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021 με προαιρετικό διευρυμένο ωράριο από τις 7:00 έως τις 20:00.