Κατάληψη τάνκερ στο Ιράν: Ψύχραιμος ο 28χρονος Κρητικός ναυτικός – Τι δήλωσε ο πατέρας του στο neakriti.gr – Κρήτη

Κατάληψη τάνκερ στο Ιράν: Ψύχραιμος ο 28χρονος Κρητικός ναυτικός – Τι δήλωσε ο πατέρας του στο neakriti.gr – ΚρήτηΣε «πόλεμο νεύρων» εξελίσσεται το θρίλερ της κατάσχεσης των δύο ελληνικών τάνκερ στο Ιράν και των πληρωμάτων τους – Ξεχωριστό ενδιαφέρον για την Κρήτη συγκεντρώνει η παρουσία του 28χρονου β΄ μηχανικού από τη Σητεία σε ελληνικό τάνκερ, ο οποίος βρίσκεται στα χέρια των «Φρουρών της Επανάστασης»

Σε «πόλεμο νεύρων» εξελίσσεται το θρίλερ της κατάσχεσης των δύο ελληνικών τάνκερ στο Ιράν και των πληρωμάτων τους. Ξεχωριστό ενδιαφέρον για την Κρήτη συγκεντρώνει η παρουσία του 28χρονου β΄ μηχανικού από τη Σητεία σε ελληνικό τάνκερ, ο οποίος βρίσκεται στα χέρια των «Φρουρών της Επανάστασης».

Η οικογένεια του 28χρονου Κρητικού, με ψυχραιμία αλλά και ανυπομονησία, όπως είναι φυσικό, αναμένει νέα από το υπουργείο Εξωτερικών και την πλοιοκτήτρια εταιρία για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Μανόλης Δεδεάκης, αν και μόλις 28 ετών, κατάγεται από ναυτική οικογένεια και ταξιδεύει ήδη 6 χρόνια. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο πατέρας του στο neakriti.gr, «αυτό που βιώνει τώρα ο γιός μου, το έχω περάσει και εγώ»

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο 28χρονος είναι ψύχραιμος και καλά στην υγεία του όπως και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Η Ιρανική φρουρά που εγκαταστάθηκε στο πλοίο επέστρεψε τα κινητά τηλέφωνα στα μέλη του πληρώματος και ο 28χρονος κατάφερε παρά τις δυσκολίες σύνδεσης να επικοινωνήσει ήδη με τη σύντροφο του,  καθησυχάζοντας την οικογένεια του: «Είναι ευδιάθετος. Όπως μας είπε στην αρχή όλα τα μέλη του πληρώματος, ταρακουνήθηκαν λίγο. Ήταν σε αμηχανία, αλλά μετά ηρέμησαν. Οι Ιρανοί τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ καλά, και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι όλα θα πάνε καλά. Έχω μιλήσει και με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, από τον οποίο πήραμε επίσης θετικές επιβεβαιώσεις. Θέλω να πιστεύω πως το όλο ζήτημα θα έχει σύντομα αίσιο τέλος. Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι» αναφέρει μεταξύ άλλων, ο πατέρας του Μανόλη.

Ερωτηθείς αν φοβάται για το τί μπορεί να συμβεί, ο κ. Δεδεάκης απάντησε ότι «στην τηλεφωνική επαφή που είχαμε, αν και ο γιός μου δεν μπορούσε να μιλήσει πολύ, μας είπε ότι απλώς τους δώσανε τα τηλέφωνα πίσω. καθώς τους τα είχαν πάρει από την πρώτη μέρα, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας είπε τα ξημερώματα της επόμενης μέρας τους τα ξαναέδωσαν. Τους αφήνουν να κυκλοφορούν πάνω στο πλοίο και δεν υπάρχει η πίεση που υπήρχε την πρώτη μέρα. Τώρα τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και όπως μας ενημέρωσε τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ σωστά. Έχει μείνει μέσα μια μονάδα ασφαλείας, δηλαδή περίπου δέκα άτομα, όχι παραπάνω. Ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα να έχει αποκατασταθεί και να επέλθει η ηρεμία και η κανονικότητα».

Ο Μανόλης Δεδεάκης, ταξίδευε για πρώτη φορά με τη συγκεκριμένη εταιρία, όπως εξηγεί ο πατέρας του, έμπειρος ναυτικός που έχει ζήσει ανάλογες περιπέτειες στη θάλασσα: «Έχω ζήσει στον Περσικό Κόλπο και ξέρω πως είναι τα πράγματα εκεί. Έχω περάσει πολλά. Αυτό που βιώνει τώρα ο γιός μου, το έχω περάσει και εγώ», κατέληξε.

Στο πλευρό της οικογένειας βρίσκεται ο αντιδήμαρχος Σητείας, αλλά και ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους, ενημερώνοντας τους για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την άμεση  απομάκρυνση των 9 Ελλήνων και του Κύπριου ναυτικού από τα δυο πλοία.

Το Poseidon είχε φύγει από τη Μπάσρα του Ιράκ με προορισμό την Φουτζέιρα, με τελικό στόχο τα διυλιστήρια στους Αγίους Θεοδώρους. Αντίστοιχα το Prudent Warrior, είχε φύγει και αυτό από το Μπάσρα  για τη Φουτζέρια με τον τελικό προορισμό ωστόσο να μην είχε καθοριστεί ακόμη.Πηγή άρθρου www.neakriti.gr