“Καμία χαλάρωση”: Σύσκεψη με Μητσοτάκη για το ρεβεγιόν- Αυστηροί έλεγχοι μετά τις 10 το βράδυ – Πολιτική

Διπλή σύσκεψη με διπλό μήνυμα για την τήρηση των μέτρων του δεύτερου lockdown τις ημέρες των εορτών και το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στόχος ήταν καταρχάς να καταστεί σαφές εκ νέου ότι θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι τις ημέρες των γιορτών, καθώς η κυβέρνηση εστιάζει στην αποφυγή συναθροίσεων σε σπίτια. 

Στο πρώτο μέρος της σύσκεψης έγινε ειδικότερα, σύμφωνα με το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, επισκόπηση των επιδημιολογικών δεδομένων, επισημάνθηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία χαλάρωση και επαναβεβαιώθηκε η ετοιμότητα της Πολιτείας για την πιστή εφαρμογή των μέτρων τις μέρες των εορτών. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπογράμμισε την ετοιμότητα των αρχών και έδωσε έμφαση στους εκτεταμένους ελέγχους που έχουν σχεδιαστεί και θα διεξάγονται ειδικά για την τήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 22.00 το βράδυ. 

Σημειωτέον ότι εάν σήμερα και αύριο υπάρξουν ευρεία φαινόμενα παραβίασης των μέτρων και εκμετάλλευσης του ορίου των εννέα ατόμων ανά σπίτι που έθεσε η κυβέρνηση αλλά που προβλημάτισε εν τέλει τους ειδικούς, το Μαξίμου προσανατολίζεται στο να ισχύσουν πιο αυστηρά μέτρα για την Πρωτοχρονιά. Ειδικότερα, είναι ανοιχτό το να μην επιτρέπονται μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι με τον κωδικό 6 για την παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και να μειωθεί το όριο των εννέα ατόμων.

Στο δεύτερο μέρος της σύσκεψης, σύμφωνα με το Μαξίμου, επιβεβαιώθηκε ότι όλα βαίνουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό και εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την ταχεία υλοποίηση της πρώτης φάσης του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού με την άφιξη των πρώτων εμβολίων στην Ελλάδα. Σημειώθηκαν τα μεγάλα ποσοστά θετικής απόκρισης των υγειονομικών στη διαδικασία του εμβολιασμού, γεγονός που στέλνει, με το θετικό τους παράδειγμα, ένα μήνυμα για την πορεία της όλης προσπάθειας σε εθνικό επίπεδο, ανέφεραν από την κυβέρνηση. Ειδικότερα κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι ήδη έχει δηλώσει την πρόθεση να συμμετάσχει στον εμβολιασμό το 70% των υγειονομικών. 

Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία της ενημέρωσης των πολιτών μέσω της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού για τη σημασία του εμβολιασμού και για το πως φτάσαμε, μέσα από μια παγκόσμια αλυσίδα συνεργασίας ειδικών και επιστημόνων, στο δρόμο για την δημιουργία ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου ώστε να χτίσουμε σταδιακά τείχος ανοσίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο για τον εμβολιασμό με την κωδική ονομασία «Ελευθερία». Οι πολίτες θα στέλνουν SMS στο 13034 για να ενημερωθούν σε ποια κατηγορία με βάση την προτεραιοποίηση ανήκουν και να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό. Υπαρχει επίσης η δυνατότητα να κλείσει κανείς ραντεβού για εμβολιασμό διαδικτυακά (emvolio.gov.gr), μέσω ΚΕΠ και φαρμακείων.

Στην πρώτη φάση που θα ξεκινήσει μέσα στις γιορτές, την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, και θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιανουαρίου, θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, καθώς και το προσωπικό και οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας και δομές φροντίδας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων και σε κέντρα αποκατάστασης. Συνολικά θα εμβολιαστούν στην πρώτη φάση περίπου 70.000 άτομα μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυοπουργός και άλλοι 43 αξιωματούχοι σε καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Στη δεύτερη φάση – η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το Φεβρουάριο – θα εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες άνω των 65 ετών ανεξαρτήτως του αν έχουν υποκείμενα νοσήματα, αλλά με προτεραιότητα ανά ηλικία και υποκείμενα νοσήματα. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι άνω των 85 και 80 ετών. Στη συνέχεια οι πολίτες από 60 έως 69 ετών ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων, αλλά και οι πολίτες ηλικίας από 18 έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα, καθώς και το προσωπικό κρίσιμων δομών του κράτους. 

Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, δηλαδή όσοι είναι άνω των 18 ετών και δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Στις πρωινές συσκέψεις συμμετείχαν με φυσική παρουσία, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργού και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού  Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας  Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης, ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, ο Προϊστάμενος Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.Πηγή άρθρου www.news247.gr