Κακοκαιρία Αθηνά: Προειδοποίηση από το 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα σε Ιόνιο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά

Estimated read time 1 min read

Η κακοκαιρία «Αθηνά» αναμένεται να κάνει από απόψε αισθητή την «παρουσία» της, φέρνοντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αρχικά στη βορειοδυτική Ελλάδα και σταδιακά στις περισσότερες περιοχές της χώρας. 

 

Ήδη, οι κάτοικοι του Βόρειου Ιονίου, της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς προειδοποιήθηκαν με μήνυμα από το 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα

 

«Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις, περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή που μπορεί να πλημμυρίσουν. Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», αναφέρει το μήνυμα που εστάλη. 

 

 

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία 

 

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, η κακοκαιρία «Αθηνά» θα φέρει ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις. 

 

Μάλιστα, την Πέμπτη αναμένονται θυελλώδεις νότιοι άνεμοι στα δυτικά, που η έντασή τους θα φτάσει πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ. 

 

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν:

 

Την Τετάρτη
Από τις βραδινές ώρες τα νησιά του βορείου Ιονίου και τις παράκτιες περιοχές της Ηπείρου.

 

Την Πέμπτη 
Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, καθώς και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Από το μεσημέρι τη βορειοδυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

 

Την Παρασκευή 
Τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), από το μεσημέρι βαθμιαία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

Την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Εύβοια, τις δυτικές και βόρειες Κυκλάδες, με σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

 

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες αναμένονται την Παρασκευή από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι νωρίς το απόγευμα. 

 

Κλειστά τα σχολεία σε Κέρκυρα και Παξούς 

 

Αύριο, Πέμπτη, κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κέρκυρα και τους Παξούς, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων. Την είδηση επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζορμπάς. 

 

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας 

 

Λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας «Αθηνά», η Πυροσβεστική έχει θέσει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών. Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. 

 

Επιπλέον, η Πολιτική Προστασία έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπως και τις περιφέρειες και τους δήμους, προκειμένου να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων, σύμφωνα με το σχέδιο «Δάρδανος», για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. 

 

Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις εξής οδηγίες: 

 

  • Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σας σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.
  • Αν βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, αποφεύγετε την παραμονή σας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.
  • Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανένα λόγο.
  • Παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

 

Κακοκαιρία Αθηνά: Προειδοποίηση από το 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα σε Ιόνιο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά

 

Κακοκαιρία Αθηνά: Προειδοποίηση από το 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα σε Ιόνιο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr



Πηγή άρθρου www.lifo.gr

You May Also Like

More From Author