Και παχυντικό και… λάιτ!

«Πόσο φρέσκο είναι το τρόφιμο που επιλέξατε;», «πόσο λάιτ είναι ο χυμός που πίνετε;» και «πόσες θερμίδες έχουν τα δημητριακά με μόλις 1% λ

«Πόσο φρέσκο είναι το τρόφιμο που επιλέξατε;», «πόσο λάιτ είναι ο χυμός που πίνετε;» και «πόσες θερμίδες έχουν τα δημητριακά με μόλις 1% λιπαρά;». Οι παραπάνω ερωτήσεις δεν είναι παγίδες. Οι ειδικοί επιμένουν πως συχνά στη συσκευασία τροφίμων αναγράφεται μόνον η μισή αλήθεια- αυτή που δελεάζει περισσότερο τους καταναλωτές. Οι ίδιοι υπογραμμίζουν πως «στη βιομηχανία τροφίμων υπάρχουν κάποιοι κανόνες βάσει των οποίων ένα προϊόν χαρακτηρίζεται “φυσικό”, “ελαφρύ” κτλ. Αυτοί όμως οι χαρακτηρισμοί αναγράφονται ανάλογα με την επεξεργασία στην οποία υποβάλλονται κατά την παραγωγή τους, για παράδειγμα, τα τρόφιμα ώστε να διατηρούνται φρέσκα ή να έχουν μειωμένη ενεργειακή αξία. Συνεπώς, οι λέξεις αυτές στη βιομηχανία έχουν διαφορετικό νόημα…»