Κάμερες στις στολές αστυνομικών των ομάδων ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ (εικόνες)

Φωτογραφίες INTIME NEWS, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Upd 16:15: Πρεμιέρα έκαναν σήμερα οι κάμερες στις στολές των αστυνομικών των ομάδων ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ της Ασφάλειας Αττικής.

kameres-stis-stoles-astynomikon-ton-omadon-drasi-kai-opke-eikones0

Η σύνταξη μιας τεχνικής μελέτης για τα προσωπικά δεδομένα από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΚΕΔΙΚ) ολοκληρώθηκε και η ενεργοποίηση και πιλοτική χρήση τους ξεκίνησε σήμερα. Έως αργά χθες γινόταν προσπάθεια να ρυθμιστούν τεχνικές λεπτομέρειες.

kameres-stis-stoles-astynomikon-ton-omadon-drasi-kai-opke-eikones1

Ο αριθμός τους είναι περιορισμένος και δεν ξεπερνά τις 20. Θα είναι προσαρμοσμένες στις στολές των αστυνομικών (body cameras) και σε περίπτωση επεισοδίων ή αστυνομικών επιχειρήσεων θα ενεργοποιούνται μεταφέροντας εικόνα στο ΕΣΚΕΔΙΚ.

kameres-stis-stoles-astynomikon-ton-omadon-drasi-kai-opke-eikones2

Ακόμα 20 κάμερες έχουν διατεθεί στα ΜΑΤ. Πρόκειται για διαφορετικού τύπου κάμερες καθώς στηρίζονται σε ειδικό κοντάρι που κρατάει ένα μέλος της διμοιρίας.

kameres-stis-stoles-astynomikon-ton-omadon-drasi-kai-opke-eikones3

Ενεργοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη διάρκεια διαδηλώσεων την 6η Δεκεμβρίου 2020 ενώ πρόσφατα χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση εκκένωσης της κατειλημμένης Πρυτανείας του ΑΠΘ, όπου πάντως διαπιστώθηκαν τεχνικά προβλήματα.

Στην πρόσφατη συζήτηση για την αστυνομία στη Βουλή ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χρήση καμερών από όλους ανεξαιρέτως τους αστυνομικούς των υπηρεσιών πρώτης γραμμής ως απάντηση στις καταγγελίες για αστυνομική βία και αυθαιρεσία. 

Διαβάστε ακόμη:

ΕΛ.ΑΣ: Στη δημοσιότητα η πορεία των ΕΔΕ για καταγγελίες περί αστυνομικής βίας

Μ. Χρυσοχοΐδης: 623 συναθροίσεις σε 52 ημέρες – Συγγνώμη από όποιον υπέστη αυθαιρεσία

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr