Ιστορική επικράτηση Λούλα μετά από εκλογές – θρίλερ στη Βραζιλία

Estimated read time 1 min read

Μετά από μια εκλογική βραδιά – θρίλερ για εκατομμύρια Βραζιλιάνους, ο Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επιστρέφει θριαμβευτικά στον προεδρικό θώκο, μετά από δώδεκα χρόνια κι έπειτα από σκληρή μάχη. 

Ο Λούλα, με καταμετρημένο το 99,16% συγκεντρώνει ποσοστό 50,84%, με μια διαφορά περίπου δύο εκατομμυρίων ψήφων από τον Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος καταγράφει 49,16%, ενώ τη νίκη του αριστερού υποψηφίου ανακοίνωση και η επιτροπή εκλογικής διαφάνειας της χώρας.

Στην αρχή της βραδιάς και περίπου μέχρι να φτάσουμε στο 70% της καταμέτρησης, Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα και Ζαΐρ Μπολσονάρο πήγαιναν στήθος με στήθος, όμως, σταδιακά ο αριστερός υποψήφιος έχει περάσει μπροστά και χτίζει μια μικρή διαφορά.

«Δημοκρατία»

Ο 77χρονος πολιτικός έκανε ήδη το πρώτο του σχόλιο, μέσω ανάρτησης στο Twitter γράφοντας τη λέξη «Δημοκρατία»

Ο Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα αναλάβει την προεδρία της Βραζιλίας την 1η Ιανουαρίου 2023, επιστρέφοντας για την τρίτη του θητεία.

Στον αντίποδα, ο  Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος δεν έχει σχολιάσει μέχρι αυτή την ώρα το αποτέλεσμα, γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, από το 1990 και μετά, που δεν κατορθώνει να κυβερνήσει για δεύτερη θητεία


Έκρηξη χαράς της στιγμή που ο Λούλα πέρασε μπροστά:


«Θα σεβαστώ το αποτέλεσμα εάν…»

Άγνωστο παραμένει το πώς θα αποφασίσει να διαχειριστεί ενδεχόμενη ήττα του ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος έχει σημαντικό έρεισμα σε στρατό και αστυνομία, καθώς έχει ήδη υπαινιχθεί πολλές φορές ότι το αντίπαλο στρατόπεδο μπορεί να καταφύγει σε νοθεία και εκλογική απάτη.

Μόλις πριν μερικές ημέρες, μάλιστα, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά «όλος ο κόσμος λέει πως η αποδοχή μου είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του αντιπάλου μου. Αλλά ας το αφήσουμε στις κάλπες… ας το αφήσουμε στην επιτροπή εκλογικής διαφάνειας. Αν η επιτροπή διαφάνειας, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι ένοπλες δυνάμεις, δεν διαπιστώσει πως έγινε τίποτα αφύσικο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητήσω το αποτέλεσμα των εκλογών».


Οι καταγγελίες για εκφοβισμό ψηφοφόρων

 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author