Ιανός: «Πνίγηκε» η Θεσσαλία, «εξαφανίστηκε» η Άσσος στην Κεφαλονιά

Estimated read time 1 min read

Ολόκληρες περιοχές «έσβησαν» από τον χάρτη μετά το πέρασμα του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός». Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, ενώ τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Θεσσαλία και μία γυναίκα παραμένει αγνοούμενη.

Ανυπολόγιστες καταστροφές, με χιλιάδες σπίτια να έχουν υποστεί ζημιές στις περιοχές από όπου πέρασε ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός. Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής. Τρίτο θύμα της κακοκαιρίας είναι ο ηλικιωμένος άντρας στην Καστανιά Καρδίτσας,του οποίου το άψυχο σώμα εντοπίστηκε το πρωί της Κυριακής στα συντρίμμια του σπιτιού του, που κατέρρευσε λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης.

Την ίδια στιγμη, εξακολουθεί να αγνοείται η 40χρονη οδηγός του αυτοκινήτου που παρασύρθηκε στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Δομές και σημαντικό μέρος του οδικού δικτύου έχουν καταστραφεί, ενώ χωριά δεν έχουν ούτε ρεύμα ούτε νερό, στη Θεσσαλία και τα νησιά του Ιονίου.

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αργά το βράδυ 896 απεγκλωβισμοί – διασώσεις.

Στην Μαγνησία, τα Φάρσαλα, την Καρδίτσα, το Μουζάκι, το Ρούσσο, τα Τρίκαλα, την Λάρισα και τους Σοφάδες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 815 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 727 διασώσεις, στην Κεφαλονιά, την Ιθάκη, την Ζάκυνθο και την Λευκάδα οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, ενώ στην Λαμία, τα Λουτρά Υπάτης, το Λειανοκλάδι, την Μακρακώμη και τους Μεξιάτες έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής από την αρχή της εκδήλωσης των πλημμυρικών φαινομένων χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν: Μία ηλικιωμένη γυναίκα από οικία στην Τοπική Κοινότητα Βασιλή στα Φάρσαλα Θεσσαλίας και ένας άνδρας, 63 ετών, πλησίον του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας ενώ, εξακολουθεί να αγνοείται μία 40χρονη στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για την αγνοούμενη στη Θεσσαλία

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» για τις εικόνες καταστροφής στην περιφέρεια μετά την επέλαση του φονικού κυκλώνα.

Το αυτοκίνητο της 40χρονης βρέθηκε το Σάββατο, με τις ελπίδες να βρεθεί ζωντανή, δυστυχώς να λιγοστεύουν.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ο δήμαρχος Μουζακίου, Φάνης Στάθης, μίλησε για την κατάσταση που βρήκε την περιοχή με το ξημέρωμα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μακρακώμη

Με απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε ο δήμος Μακρακώμης, καθώς έχει πάρα πολλές καταστροφές εξαιτίας της κακοκαιρίας. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και το Ζηλευτό.

Γιατί «πνίγηκε» η Θεσσαλία – Πότε θα εξασθενήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, εξήγησε τον τρόπου έγινε η σύγκλιση των ανέμων με αποτέλεσμα να δεχθούν σφοδρότατο χτύπημα από τον κυκλώνα τα επτάνησα και η Θεσσαλία.

Μαρτυρία κατοίκου από την Άσσο στην Κεφαλονιά

Κάτοικος της Άσσου, η Αναϊς Χρυσάφη μιλάει για το πώς βίωσε αυτήν την καταστροφή στο γραφικό χωριό που υπέστη ανυπολόγιστες ζημιές.

Απότομη αλλαγή του καιρού στην Κρήτη – Μετατράπηκαν σε λίμνες οι δρόμοι

Απότομα άλλαξε το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη, με το πέρασμα του «Ιανού». Την πρωινή λιακάδα διαδέχθηκε το συννεφιασμένο μεσημέρι, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά το απόγευμα, το σκηνικό θύμιζε τροπική καταιγίδα. Κύριο χαρακτηριστικό ήταν η έντονη βροχόπτωση, βροντές και αστραπές που μετέτρεπαν τη νύχτα σε μέρα.

Το έντονο φαινόμενο διήρκησε λίγο περισσότερο από μια ώρα στο Ηράκλειο και αποδείχθηκε αρκετό για να μετατρέψει σε λίμνη, κεντρικά σημεία του Ηρακλείου.

Πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίστηκαν σε περιοχές όπως ο Γιόφυρος και οι Μεσαμπελιές, ενώ υπήρξαν και περιοχές που βυθίστηκαν στο σκοτάδι λόγω διακοπής ρεύματος.

Τόσο η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης όσο και η Πυροσβεστική, βρίσκονται σε εγρήγορση, για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων που θα απαιτήσουν την επέμβασή τους.

 



Πηγή άρθρου www.ieidiseis.gr

You May Also Like

More From Author