Ιανός: Η χώρα στη δίνη του κυκλώνα: Νεκρή στα Φάρσαλα – Εγκλωβισμένη οικογένεια στους Σοφάδες – Κοινωνία

Estimated read time 1 min read

Σε “θρίλερ” εξελίχθηκε η βραδιά για τις δυνάμεις της πυροσβεστικής από το σαρωτικό πέρασμα του “Ιανού” που έχει προκαλέσει σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας, με την Καρδίτσα να έχει μετατραπεί σε λίμνη, προκαλώντας εκατοντάδες εγκλωβισμούς.

Δυστυχώς δεν αποφεύχθηκαν και τα χειρότερα, με μία γυναίκα να ανασύρθηκε νεκρή από τον οικισμό Βασιλί στα Φάρσαλα και μία οικογένεια με ένα τρίχρονο παιδί να εγκλωβίζεται στους Σοφάδες, ενώ τρεις άνθρωποι αγνοούνται. Πρόκειται για μία γυναίκα στο χωριό Μουζάκι, που φέρεται να έχει παρασυρθεί από χείμαρο με το όχημά της και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στο χωριό Καστανιά.

Το σπίτι της άτυχής ηλικιωμένης ήταν ανάστατο με τα έπιπλα πεσμένα από τα νερά που μπήκαν ορμητικά σε αυτό. Τα ακριβή αίτια θανάτου θα διαπιστωθούν από την νεκροψία-νεκροτομή, καθώς η στάθμη δεν φαίνεται να ήταν τέτοια που να έχει προκαλέσει πνιγμό και εξετάζεται ως πιθανότητα να έχασε την ζωή της από παθολογικά αίτια που προκλήθηκαν από τις πολύ έντονες και επικίνδυνες στιγμές με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη.

Ο χάρτης με την πορεία του Ιανού

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 619 απεγκλωβισμοί και διασώσεις από την πυροσβεστική, η οποία στη διάρκεια της βραδιάς δέχτηκε 2450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων σε νότιο Ιόνιο, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία.

“Θρίλερ” με οικογένεια στους Σοφάδες

Τις τελευταίες ώρες πραγματοποιείται επιχείρηση απεγκλωβισμού οικογένειας και ενός παιδιού τριών ετών σε ποιμνιοστάσιο στους Σοφάδες Καρδίτσας. Όπως μετέφερε ο Δήμαρχος Σοφάδων Θάνος Σκάρλος, η πρόσβαση στο σημείο είναι δύσκολη, ενώ η πυροσβεστική επικοινωνεί με την οικογένεια και προσπαθεί να την καθησυχάσει: Έχουμε απεγκλωβίσει όλους τους άλλους, αλλά δεν μπορούμε να πλησιάσουμε την ο οικογένεια με το μικρό παιδί. Είμαστε σε επικοινωνία με το ζευγάρι και προσπαθούμε να τους καθησυχάσουμε γιατί το νερό δεν ανεβαίνει άλλο. Τώρα, όμως, άρχισε να βρέχει πάλι. Το νερό έχει φτάσει ψηλά μέσα στο ποιμνιοστάσιο. Έχει σταματήσει να ανεβαίνει η στάθμη του νερού, αλλά δεν ξέρω τώρα που βρέχει αν θα ξανανέβει”, είπε ο Δήμαρχος Σοφάδων, Θάνος Σκάρλος.

Άλλοι τρεις αγνοούμενοι σε Μουζάκι και Καστανιά

Την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη αγωνία για τον εντοπισμό τριών άλλων αγνοούμενων ατόμων. Στο Μουζάκι αγνοείται μία γυναίκα που φέρεται να έχει παρασυρθεί από χείμαρρο με το όχημά της, ενώ στο χωριό Καστανιά έχει ενημερωθεί η Πυροσβεστική, πως οι κάτοικοι δεν βρίσκουν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι και σπεύδει κλιμάκιο και εκεί για τον εντοπισμό τους.

Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής:

• Στο νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 198 κοπές δέντρων, και 35 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 63 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις και 39 κοπές δέντρων.

Ιανός: Η χώρα στη δίνη του κυκλώνα: Νεκρή στα Φάρσαλα -  Εγκλωβισμένη οικογένεια στους Σοφάδες

• Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 91 αντλήσεις και 2 κοπές δέντρων.

• Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσο και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 630 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

– Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης τριών (3) ατόμων στην περιοχή του Αλμυρού Βόλου όπου είχαν εγκλωβιστεί σε ορμητικό χείμαρρο. Για την αντιμετώπιση του συμβάντος επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με ειδικό εξοπλισμό διάσωσης ορμητικών νερών, 1 ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα και 1 διασωστική λέμβος.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author