Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στην υποδοχή των εθελοντών της ΕΟΔ που επέστρεψαν από την Τουρκία

Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στην υποδοχή των εθελοντών της ΕΟΔ που επέστρεψαν από την Τουρκία

Στις αφίξεις του αερολιμένα Μακεδονία βρέθηκε και η υποπρόξενος του Τουρκικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη, Gokce Over – Την παράσταση έκλεψε η σκυλίτσα ερευνών της ΕΟΔ

Με χειροκροτήματα και λουλούδια και δάκρυα στα μάτια υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης την αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που βρέθηκε στην Τουρκία για να συνδράμει στον απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα συντρίμμια μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την περασμένη εβδομάδα τη Τουρκία και τη Συρία.

Στο αεροδρόμιο είχαν συγκεντρωθεί μέλη της ΕΟΔ και συγγενείς των εθελοντών, που βρίσκονται από την περασμένη Πέμπτη στην Τουρκία. Αγκάλιασαν τους δικούς τους ανθρώπους που είχαν να τους δουν εδώ και μια εβδομάδα.

Στις αφίξεις του αερολιμένα Μακεδονία βρέθηκε και η υποπρόξενος του Τουρκικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη, Gokce Over. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά των εθελοντών στις επιχειρήσεις διάσωσης των συμπατριωτών της τους υποδέχτηκε με μια ανθοδέσμη και ένα χαμόγελο.

Την παράσταση έκλεψε η σκυλίτσα ερευνών της ΕΟΔ, η 13 μηνών, Speedy που βοήθησε να ανασυρθούν άνθρωποι από τα χαλάσματα.

Συγκινημένος ο επικεφαλής της αποστολής, Γιάννης Παπαστάθης, μίλησε για την εμπειρία στην Τουρκία κάνοντας λόγο για ανάμεικτα συναισθήματα. «Έχει γίνει πόλεμος εκεί. Μεγάλη καταστροφή. Δεν είμαστε ήρωες, αυτοί είναι οι ήρωες. Εμείς το αντιμετωπίσαμε αυτό για επτά μέρες με θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Αυτοί είναι οι ήρωες», λέει και «λυγίζει».

Η αποστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης χθες το βράδυ βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου την υποδέχτηκαν θερμά στελέχη του αεροδρομίου και οι άνθρωποι της Turkish Airlnes, που φρόντισαν για τη σίτιση και τη διανυκτέρευσή τους σε ξενοδοχείο της εταιρείας. Χαρακτηριστικό της υποδοχής που είχαν από τους πολίτες στη Θεσσαλονίκης είναι ένα βίντεο που αναρτήθηκε από την ΕΟΔ στα κοινωνικά δίκτυα, όπου δείχνει πολίτες να τους χειροκροτούν.

Η αποστολή των εθελοντών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης επιχείρησε στην πόλη Αντιγιαμάν της Τουρκίας, συνδράμοντας τις τουρκικές δυνάμεις.

Λίγες ώρες πριν από την αποχώρησή τους από το πεδίο και, συγκεκριμένα, το βράδυ της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου, μέλη της Ομάδας συνέδραμαν και υποστήριξαν υγειονομικά τις τουρκικές διασωστικές ομάδες σε έναν πολύ δύσκολο απεγκλωβισμό τριών ανθρώπων που εντοπίστηκαν ζωντανοί μέσα στα συντρίμμια κτιρίου στην πόλη Αντιγιαμάν.

Αυτή ήταν μία από τις πολλές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που πραγματοποίησαν και υποστήριξαν οι εθελοντές, με τη βοήθεια της Speedy, του σκύλου έρευνας της ΕΟΔ, από την πρώτη νύχτα της άφιξής τους στην πληγείσα περιοχή. Συνολικά, η ΕΟΔ επιχείρησε σε 13 κτίρια που είχαν καταρρεύσει, λειτουργώντας πάντα υπό τις οδηγίες της τουρκικής AFAD και χρησιμοποιώντας όλο το διασωστικό εξοπλισμό που είχε στη διάθεσή της.

Τουρκία

Πηγή άρθρου www.skai.gr