«Θα επανέλθουμε» το μήνυμα της Μέρκελ στον Μητσοτάκη

Άνγκελα Μέρκελ και Κυριάκος Μητσοτάκης

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα έχει απόλυτο δικαίωμα να δέχεται τουρίστες με όλα τα εμβόλια η καγκελάριος της Γερμανίας δεν θεωρεί το θέμα λήξαν, διαμηνύοντας: «Ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε».

Νέες αιχμές για το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα αφήνει η Α. Μέρκελ που δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις που έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, τη δεύτερη μέρα της συνόδου κορυφής, απέδωσε σε «δημοσιογραφικές υπερβολές» τις πληροφορίες ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος άσκησαν σφοδρή κριτική στο βιαστικό άνοιγμα των συνόρων σε τουρίστες με μη εγκεκριμένα εμβόλιο από την Ε.Ε..

«Καλυπτόμαστε από τον ευρωπαϊκό κανονισμό, εάν η Γερμανία είχε αντιρρήσεις θα τις έθετε κατά την οριοθέτηση του κανονισμού» υποστήριξε ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέροντας ότι τα κράτη μέλη έχουν την ευχέρεια να εγκρίνουν εμβόλια πριν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται υπό δικαιολογημένη πίεση καθώς την ίδια ώρα που οι επιστήμονες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους του για την εξάπλωση της παραλλαγή «Δέλτα» (ινδική) ο ίδιος δείχνει καθησυχαστικός ενόψει του τουριστικού ρεύματος λέγοντας πως «αντιμετωπίζεται (σ.σ. η παραλλαγή) από τον πλήρη εμβολιασμό».

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την Άνγκελα Μέρκελ που κρούει το κώδωνα του κινδύνου για μια ανεξέλεγκτη ροή τουριστών στην Ε.Ε. που ναι μεν θα είναι εμβολιασμένοι όχι όμως με εγκεκριμένα σκευάσματα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έδειξε πεπεισμένη πως η ινδική παραλλαγή θα επικρατήσει στην Ευρώπη (όπως έχει αναδείξει και ο ECDC) τονίζοντας στο περιθώριο της συνόδου πως το ζήτημα δεν είναι «αν θα εξαπλωθεί ή όχι» αλλά «πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί και αν θα έχει υπάρξει η απαιτούμενη πρόοδος με τα εμβολιαστικά προγράμματα». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, η Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε τον παραπάνω προβληματισμό και φέρεται να δήλωσε πως «ίσως χρειαστούν περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα» κάνοντας εμφανές πως δεν έχει πειστεί από τα λεγόμενα του Έλληνα πρωθυπουργού που αναφέρθηκε σε «επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορα μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Μακρόν συντάχθηκε με τα λεγόμενα της Μέρκελ και χωρίς να κατονομάσει την Ελλάδα αξίωσε την επιλογή των αποτελεσματικότερων εμβολίων που δρουν αποτελεσματικά και κατά της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής «Δέλτα».

Αφού υπογράμμισε την ανάγκη για προσοχή, επαγρύπνηση και ευρωπαϊκό συντονισμό ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως «πρέπει όλοι (στης Ε.Ε.) να αναγνωρίσουμε τα ίδια εμβόλια, αυτά που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».

Να σημειώσουμε πως οι ηγέτες των κρατών μελών συμφώνησαν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα του μπλοκ πρέπει να ανοίξουν προσεκτικά και συντονισμένα.


► «Την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει ανέμελα και χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο να επαναλαμβάνει τα ίδια περσινά λάθη. Από τη μία προειδοποιεί για τη μετάλλαξη «δέλτα» και τους υπαρκτούς κινδύνους για όσους δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν και συγκαλεί έκτακτες συσκέψεις δήθεν ετοιμότητας, και από την άλλη καλεί τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες και τους τουρίστες να έρχονται μαζικά, ακόμη και από χώρες με τεράστια εξάπλωση της νέας μετάλλαξης», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συνεργασία. 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr