Η τρίτη δόση βάζει τέλος στα εμβόλια Johnson & Johnson και Astrazeneca -Ποιους αφορά, τι ισχύει για τον γενικό πληθυσμό | ΕΛΛΑΔΑ

Οι αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό αναμένονται το απόγευμα της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου.

Η συζήτηση για τη διεύρυνση των ομάδων πληθυσμού που θα κληθούν να επαναλάβουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έχει ανοίξει εδώ και καιρό, ενώ πέραν των ανοσοκατασταλμένων που μπορούν ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου να κλείνουν το ραντεβού τους για την τρίτη δόση, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για ηλικιωμένους και υγειονομικούς.

Τρίτη δόση μόνο με mRNA εμβόλια

Η χορήγηση της τρίτης δόσης πλην των ανοσοκατεσταλμένων, που μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού είναι έξι έως οκτώ μήνες μετά από την δεύτερη δόση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δυο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

«Όπως και (σε) όλες οι υπόλοιπες χώρες, τα νέα εμβολιαστικά προγράμματα είναι μόνο με mRNA εμβόλια» επιβεβαίωσε το πρωί, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN, «Τώρα ό, τι συμβαίνει», ο γγ Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Η Επιτροπή έχει καταλήξει στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν τους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε 14 Σεπτεμβρίου και είναι η ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών» είπε επίσης ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ο ίδιος ωστόσο εξήγησε πως περισσότερες λεπτομέρειες θα δώσει τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου. Επιπλέον έχει ήδη γίνει γνωστό πως η τρίτη δόση του εμβολίου δεν θα καταστεί υποχρεωτική.

Ανάγκη
για τρίτη δόση εμβολίου και για τους
άνω των 60 ετών

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19, εξέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σκεπτικό της απόφασης για την τρίτη δόση σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη.

«Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους-άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας».

Το σχέδιο για την τρίτη δόση: Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι -Τι ισχύει για τους άνω των 60 και υγειονομικούς

Εμβόλιο: Δεν θα είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση -Διευκρινίσεις Θεμιστοκλέους

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία.

«Έχουμε ανακοινώσει, προσθέτει η κ. Παπαευαγγέλου, ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του , -τουλάχιστον ένα 6μηνο- τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.

Στάση αναμονής για την χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό

Ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας Αργύριος Τζουβελέκης εξήγησε τη σημασία της τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους, άτομα άνω των 65 ετών και υγειονομικούς.

«Εμείς οι υγειονομικοί κάποια στιγμή λόγω του υψηλού φορτίου που δεχόμαστε θα πρέπει να κάνουμε μια τρίτη δόση η οποία έχει δείξει ότι είναι πολύ αποτελεσματική» είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ο κ. Τζουβελέκης
σημείωσε ωστόσο πως «αναμένουμε και
νεότερα δεδομένα από μελέτες που θα
βγουν σε περίπου δύο μήνες με το πολυδύναμο
εμβόλιο της Pfizer το οποίο
θα στοχεύει συγκεκριμένα τη μετάλλαξη
Δέλτα».

Για τον καθηγητή «είναι προτιμότερο να περιμένουμε για τον γενικότερο πληθυσμό. Να μην χαραμίσουμε μια τρίτη δόση που μπορεί να αυξήσει και ενδεχόμενες μικροεπιπλοκές του εμβολίου γιατί η ανοσία μπορεί να διαρκέσει ως και ένα έτος».

glomexphaistos Conversion was successfull! Copy iframe code below. iframe tag

Όταν η τρίτη δόση γίνει με άλλο εμβόλιο, είναι πιο αποτελεσματικό

O καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος μιλώντας το πρωί στο Open σημείωσε με τη σειρά του πως «μελέτες έδειξαν ότι όταν η ενισχυτική δόση γίνει με άλλο εμβόλιο, είναι πιο αποτελεσματικό». Αυτό εξηγεί εν μέρει και την επιλογή της Εθνικής Επιτριοπής Εμβολιασμού, η τρίτη δόση να γίνεται αποκλειστικά με mRNA εμβόλια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το πιθανότερο είναι να κάνουμε ανά τακτά διαστήματα εμβόλια στο μέλλον. Ακόμη βέβαια περιμένουμε να μάθουμε πόσο κρατάει η ανοσία. Ίσως σε λίγο καιρό να γνωρίζουμε» συνέχισε ο καθηγητής που εκτίμησε πως «ο κορωνοϊος δεν θα είναι απειλή όταν θα αποκτήσουμε ανοσία – είτε με εμβολιασμούς είτε με τον κακό δρόμο – να νοσήσουμε».

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr