Η Τουρκία πρέπει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών της Ε.Ε. – Newsbeast

«Η Τουρκία πρέπει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων που δημιουργούνται από τα νησιά», ήταν το κύριο σκέλος της απάντησης από τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπορέλ τόνισε για τη γείτονα ότι «θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. επί των χωρικών τους υδάτων, καθώς και όλα τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων που δημιουργούνται από τα νησιά». Επίσης, κάλεσε την άγκυρα να μην παραβιάζει την κυριαρχία στον εναέριο χώρο τους.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε ζητήσει να πληροφορηθεί σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στις «διαρκώς κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Ο ύπατος εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -αφού υπενθύμισε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018 και το ότι η Ε.Ε., στις 15 Μαΐου 2020, καταδίκασε «την κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων κατοικημένων περιοχών και χωρικών υδάτων, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου».

Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο».

«Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, «πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές και να απέχουν από κάθε ενέργεια που υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. και η Τουρκία έχουν «ιδιαίτερο συμφέρον να βελτιώσουν τις σχέσεις τους μέσω διαλόγου που θα αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης» και ότι «η αποχή από μονομερείς ενέργειες αποτελεί βασικό στοιχείο για την προώθηση του διαλόγου».

Μάλιστα, όπως ανέφερε, «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε ότι οι παράνομες αυτές ενέργειες έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε όλο το φάσμα των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας».

Τέλος, ο κ. Μπορέλ, προειδοποίησε ότι «η Ε.Ε. θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις εξελίξεις στα θέματα αυτά, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής για την Τουρκία».Πηγή άρθρου www.newsbeast.gr