Η Τουρκία καταδικάζει τη συμφωνία Ισραήλ-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων | Κόσμος

«Η ιστορία δεν θα ξεχάσει και δεν θα συγχωρέσει ποτέ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την υποκριτική τους συμπεριφορά», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό την πλήρη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων τους. Πρόσθεσε ακόμη ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να αντιδράσει έντονα».

Οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν καθοριστικό διαμεσολαβητικό ρόλο στη συμφωνία με την οποία, όπως ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, το Ισραήλ συναίνεσε να αναστείλει την επέκταση της κυριαρχίας του σε περιοχές της Δυτικής Όχθης τις οποίες συζητούσε να προσαρτήσει.

Η ειρηνευτική συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ισραήλ, των ΗΑΕ και των ΗΠΑ, η οποία επιταχύνθηκε πρόσφατα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δηλώσει ότι παραμένουν ισχυρός υποστηρικτής του παλαιστινιακού λαού και εκφράζουν την ελπίδα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τη Γάζα και την ανατολική Ιερουσαλήμ καθώς επίσης και ότι η συμφωνία θα διατηρήσει τη βιωσιμότητα της λύσης δύο κρατών στη διαμάχη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr