Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση για «απρόβλεπτες συνέπειες» 

Estimated read time 1 min read

Νέες εξελίξεις και προειδοποιήσεις από τους εμπλεκόμενους του ρωσοουκρανικού πόλεμο, που διανύει την 52η μέρα και ενώ αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τη βύθιση του Moskva -η μεγαλύτερη ως τώρα επιτυχία των ουκρανικών δυνάμεων- και ενώ ανακοινώθηκε ακόμα μία συμφωνία για το άνοιγμα εννέα ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα, μεταξύ άλλων από την περιφέρεια του Λουχάνσκ και την πολιορκημένη Μαριούπολη, με στόχο την απομάκρυνση αμάχων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Ρωσία απηύθυνε αυτή την εβδομάδα επίσημη διαμαρτυρία στην Ουάσινγκτον προειδοποιώντας την αμερικανική κυβέρνηση λόγω της μεγάλης αύξησης της στρατιωτικής αρωγής της προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Washington Post, που επικαλείται τη διπλωματική διακοίνωση, η Μόσχα προειδοποιεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατά της αποστολής «περισσότερο ευαίσθητων» όπλων στην Ουκρανία, καθώς εκτιμά ότι τέτοιοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» και θα μπορούσαν να προκαλέσουν «απρόβλεπτες συνέπειες».

«Αυτό που οι Ρώσοι μας λένε ιδιωτικά είναι ακριβώς αυτό που λέμε στον κόσμο δημόσια, ότι η μαζική βοήθεια που παρέχουμε στους Ουκρανούς εταίρους μας αποδεικνύει την αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητά της», δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Σύμφωνα με τους New York Times, η διακοίνωση έγινε μέσω της συνήθους διπλωματικής οδού και δεν υπογράφεται από υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο. Το CNN μετέδωσε από την πλευρά του, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το θέμα, πως αυτή η επίσημη διαμαρτυρία μπορεί να σημαίνει ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση έναντι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Οι νέες απειλές της Μόσχας έρχονται αφού ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατ. δολαρίων στο Κίεβο, με πιο βαρείς εξοπλισμούς απ’ αυτούς που είχαν δοθεί μέχρι τώρα.

Οι αμερικανικές παραδόσεις θα προσφέρουν ορισμένους «από τους πολύ αποτελεσματικούς εξοπλισμούς που έχουμε ήδη παραδώσει» στην Ουκρανία, αλλά επίσης «νέες δυνατότητες», μεταξύ των οποίων κυρίως «συστήματα πυροβολικού» και «τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς στρατευμάτων», ανέφερε η αμερικανική κυβέρνηση.

Ζελένσκι: Μπορεί να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά ή χημικά όπλα

Από πλευράς Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι ο κόσμος θα πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα η Ρωσία να διαπράξει πυρηνικό χτύπημα.

Σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά το βράδυ της Παρασκευής δήλωσε πως η χώρα του έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου -που χρησιμεύει ως βάση για την έναρξη διαπραγματεύσεων- για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «Σύντομα θα παραδώσουμε τις απαντήσεις στην αντιπροσωπεία της Ε.Ε.» είπε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επέδωσε το ερωτηματολόγιο στον Ζελένσκι κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο Κίεβο, αφού η Ουκρανία κατέθεσε αίτημα για ένταξη λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Σε άλλες δηλώσεις του, στο CNN, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε πως, κατά τις εκτιμήσεις αξιωματούχων του,  μέχρι σήμερα 2.500 έως 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και περίπου 10.000 έχουν τραυματιστεί, συμπληρώνοντας ότι «είναι δύσκολο να πούμε πόσοι εξ αυτών θα επιβιώσουν». Επίσης, ισχυρίστηκε πως οι ρωσικές δυνάμεις μετρούν 19.000 έως 20.000 νεκρούς, ενώ η Μόσχα κάνει λόγο για 1.350 νεκρούς στρατιώτες της.

Σχετικά με τη βύθιση του καταδρομικού «Moskva», της ναυαρχίδας του ρώσικου στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ζελένσκι τοποθετήθηκε προσεκτικά  λέγοντας το εξής: «Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει πια. Για εμάς είναι ένα ισχυρό όπλο ενάντια στη χώρα μας, επομένως η βύθισή της δεν είναι τραγωδία για εμάς». «Η ιστορία θα δείξει» τι συνέβη.

Εκρήξεις σε Κίεβο και Λβιβ με νέα θύματα

Στο πολεμικό μέτωπο, για ακόμα ένα πρωί, ήχησαν σειρήνες αεροπορικού συναγερμού, στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ακούστηκαν εκρήξεις στο Κίεβο και στη δυτική πόλη Λβιβ, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, στην Νταρνίτσκι σημειώθηκε έκρηξη και έσπευσαν διασώστες και ιατρικό προσωπικό, ενώ γίνεται προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν τραυματίες. Από τοπικούς ουκρανούς αξιωματούχους έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από ρωσικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία.

Ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι ανέφερε σε δική του ανάρτηση πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν από πυρά πυροβολικού σ’ αυτή την ανατολική περιφέρεια της Ουκρανίας. Αγωγός αερίου υπέστη ζημιές στο Λισισάνσκ και το Σιεβιεροντονέτσκ, όπου έχουν διακοπεί η παροχή αερίου και η υδροδότηση, έγραψε ο Γκαϊντάι. «Απομακρυνθείτε από τις περιοχές αυτές όσο εξακολουθεί να είναι δυνατό» τόνισε προσθέτοντας ότι λεωφορεία είναι έτοιμα γι’ αυτούς που θέλουν να απομακρυνθούν από την περιοχή. 

Αναφορές για 900 νεκρούς άμαχους 

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομικής δύναμης της πρωτεύουσας κάνει λόγο για πτώματα εκατοντάδων δολοφονημένων πολιτών γύρω από την περιοχή, μία εβδομάδα και πλέον μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Σύμφωνα με το Associated Press, που επικαλείται την ουκρανική αστυνομία, σχεδόν όλοι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς και εγκαταλείφθηκαν στους δρόμους ή έγιναν προσωρινές ταφές. Η παρουσία των τραυμάτων από πυροβολισμούς δείχνει ότι πολλοί «απλώς εκτελέστηκαν», δήλωσαν αξιωματικοί.

Καταλαβαίνουμε ότι υπό την κατοχή, οι άνθρωποι απλώς εκτελέστηκαν στους δρόμους. Περισσότερα πτώματα εντοπίζονται κάθε μέρα, κάτω από ερείπια και σε ομαδικούς τάφους, πρόσθεσε ο Andriy Nebytov.

Πρόκειται για διπλάσιο αριθμό από εκείνον των 350 θυμάτων που ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές σχεδόν πριν δύο εβδομάδες στη Μπούτσα. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να φύγουν από τη χώρα.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author