Η πραγματικότητα με τις «4.000 προσλήψεις ιερέων» 

«Οι προσλήψεις του 2022 είναι συγκεκριμένες και δεν προβλέπονται προσλήψεις ιερέων». Αυτό σχολιάζουν στην «Κ» κυβερνητικές πηγές, μετά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για πρόσληψη 4.000 ιερέων.

Η πληροφορία βασιζόταν σε ένα υπαρκτό εδώ και πολλά χρόνια αίτημα της Εκκλησίας, που αφορά στην θεσμοθέτηση οργανικών θέσεων για περίπου 4.000 κληρικούς, πέραν των 6.000 που έχουν αναγνωριστεί με νόμο από το 1945. 

Σήμερα περίπου 10.000 κληρικοί μισθοδοτούνται κανονικά από το δημόσιο αλλά δεν είναι καλυμμένοι νομικά, σε θέματα που αφορούν για παράδειγμα την συνταξιοδότηση τους και αναμένουν την τυπική κάλυψη τους εδώ και χρόνια. 

Το αίτημα είναι λοιπόν ενεργό και η κυβέρνηση όπως και άλλες παλαιότερα έχει βρεθεί μπροστά στην επίλυση του.

Όπως όμως έγραψε και σήμερα η «Κ» δεν είναι αυτή η στιγμή που θα ικανοποιηθεί το αίτημα καθώς ο προϋπολογισμός του 2022 έχει κλείσει και προβλέπει συγκεκριμένες προσλήψεις στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι 4.000 ιερείς. 

Από πλευράς κυβέρνησης συνεπώς ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα στην παρούσα συγκυρία και προφανώς η επανεκκίνηση του αιτήματος έγινε από Εκκλησιαστικούς κύκλους ώστε να «πιέσουν» στην ικανοποίηση του αιτήματος. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως το αίτημα της Εκκλησίας απορρίπτεται, απλά θα συνεχίσει να υφίσταται όπως ακριβώς συμβαίνει εδώ και χρόνια, περιμένοντας την ικανοποίησή του.

Στο θέμα παρενέβη με δήλωσή του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου σημειώνοντας: «Προκειμένου να σταματήσει η παραφιλολογία: To ετήσιο σχέδιο προσλήψεων του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ήδη ανακοινωθεί και προβλέπει σταθερά τα τελευταία χρόνια 200 θέσεις ιερέων, προς αντικατάσταση κάποιων από αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Αυτή είναι η αλήθεια. Οτιδήποτε άλλο είναι εκτός της κυβερνητικής ατζέντας και εκτός πραγματικότητας».

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr