«Η ινδική παραλλαγή είναι 40% πιο μεταδοτική απ’ τη βρετανική»

© Theo Gottwald | Dreamstime.com

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε σήμερα ότι τα τελευταία δεδομένα απ’ την επιστημονική επιτροπή Sage είναι ότι η παραλλαγή Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, είναι 40% πιο μεταδοτική απ’ το στέλεχος του Κεντ, τη λεγόμενη βρετανική παραλλαγή.

Ο Χάνκοκ τόνισε ότι μέχρι τώρα τους είχαν επισημάνει πως θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα αν μια παραλλαγή είναι 40 ή 50% πιο μεταδοτική, απ’ αυτή που κυριαρχεί ήδη στη χώρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό θα «μπορούσε να οδηγήσει σε ουσιαστική αύξηση των νοσηλειών» και να φέρει πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας (NHS).

Ωστόσο, σημείωσε ότι οι νοσηλείες παραμένουν σε σταθερά επίπεδα προς το παρόν και ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους εμβολιασμούς.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας είπε ακόμα ότι τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η μια δόση εμβολίου δεν είναι τόσο αποτελεσματική κατά της παραλλαγής Δέλτα όσο κατά των πιο κυρίαρχων στελεχών του ιού, αλλά ότι και με τις δύο δόσεις η προστασία είναι ίδια.

Αναφερόμενος, στο σχέδιο σταδιακής άρσης περιοριστικών μέτρων με ορίζοντα την 21η Ιουνίου, ο Βρετανός υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παραμείνει σε ισχύ το μέτρο της μάσκας και η τηλεργασία για μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τις 21 Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως «περίπου τα τρία πέμπτα» των ενηλίκων.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr