Η Ελλάδα να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα την οδηγήσουν στην καταστροφή

Estimated read time 1 min read

Δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την τροπολογία που κατέθεσε ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και η οποία θέτει προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αγορά F-16.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα να απέχει από προκλήσεις που θα οδηγήσουν την ίδια και τον λαό της στην καταστροφή. «Η ενθάρρυνση της Ελλάδας, που στρατιωτικοποιεί τα αποστραστιωτικοιημένα νησιά του Αιγαίου, είναι ασυμβίβαστη με τη λογική και τη συμμαχία. Η πολιτική της προβοκάτσιας και της έντασης δεν είναι προς όφελος κανενός. Συμβουλεύουμε την ελληνική διοίκηση να μείνει μακριά από προκλήσεις που θα οδηγήσουν σε καταστροφή για την ίδια και τον λαό της», σημείωσε, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας.

«Ξέρουμε καλά ποιος έστρεψε εναντίον μας την Ελλάδα ύστερα από 100 χρόνια», ανέφερε ο Ερντογάν, αφήνοντας αιχμές για τις ΗΠΑ ενώ σε άλλο σημείο είπε:   «Κανείς δεν μπορεί να περιορίσει τον ορίζοντα της Τουρκίας σε 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Σχετικά με την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο, είπε ότι «αυτό είναι επικίνδυνο επειδή καταστρέφει την ισορροπία στο νησί».

Απειλεί Σουηδία και Φινλανδία ο Ερντογάν

Η Τουρκία δεν θα επικυρώσει το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «εφόσον δεν τηρούνται οι υποσχέσεις» που έχουν δώσει, προειδοποίησε  ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εφόσον οι υποσχέσεις που δόθηκαν στη χώρα μας δεν τηρούνται, θα διατηρήσουμε τη θέση αρχής μας», δήλωσε απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο ο Ερντογάν, ο οποίος απειλεί από τον Μάιο να μπλοκάρει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

«Παρακολουθούμε στενά αν οι υποσχέσεις που έχουν δώσει η Σουηδία και η Φινλανδία θα τηρηθούν ή όχι, και φυσικά την τελική απόφαση θα λάβει το κοινοβούλιό μας», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στη σημασία «της μάχης κατά της τρομοκρατίας», κατηγορεί τις δύο χώρες ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Μέχρι σήμερα 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ –σε σύνολο 30—έχουν επικυρώσει το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη Συμμαχία. Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν δώσει ακόμη την τελική τους έγκριση.

Σε μια σημαντική κίνηση υποχώρησης προς την Τουρκία, η Σουηδία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα επιτρέψει ξανά τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Άγκυρα. Η άρση των περιορισμών αυτών είναι μεταξύ των όρων που είχε θέσει η Τουρκία.

Στη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο το οποίο θα άνοιγε τον δρόμο προς τη Συμμαχία για τις δύο σκανδιναβικές χώρες.  Ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος αμέσως απείλησε με βέτο στην περίπτωση που δεν τηρηθούν όλοι οι όροι.

Σουηδική αντιπροσωπεία αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία την Τετάρτη και την Πέμπτη για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Το “αγκάθι”

Ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία της συμφωνίας αφορά τα δεκάδες αιτήματα έκδοσης στην Άγκυρα Τούρκων αντιφρονούντων, κυρίως Κούρδων ακτιβιστών και μελών του κινήματος του Γκιουλέν.

Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι υπογραμμίζουν ότι για τα αιτήματα έκδοσης αρμόδια είναι η δικαστική εξουσία, η οποία είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Φινλανδία είχε απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας να επανεξετάσει έξι αιτήσεις έκδοσης.

Η Σουηδία είχε εγκρίνει τον Αύγουστο την πρώτη έκδοση ενός Τούρκου υπηκόου μετά τη συμφωνία της Μαδρίτης, όμως αυτός κατηγορούνταν για τραπεζική απάτη.

 



Πηγή άρθρου www.enikos.gr

You May Also Like

More From Author