Η δράστιδα παρακολουθούσε μήνες πριν το σπίτι της Ιωάννας

Αρκετούς μήνες προτού θέσει σε εφαρμογή το δολοφονικό σχέδιο της φαίνεται πως είχε βάλει στο «μάτι» την Ιωάννα η δράστιδα, σύμφωνα τουλάχιστον με μαρτυρία γείτονα που κατέθεσε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου δικάζεται η επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου. 

Η γειτόνισσα της Ιωάννας αναγνώρισε στο πρόσωπο της κατηγορουμένης Έφης Κακαράντζουλα τη γυναίκα που ήδη από τον Ιανουάριο κρυβόταν έξω από την πολυκατοικία όπου διαμένει η άτυχη κοπέλα. Και όχι μόνο μια φορά, αλλά σύμφωνα με τη γειτόνισσα, υπήρχαν κι άλλοι που είχαν αντιληφθεί την παρουσία μιας μυστηριώδους γυναίκας έξω από τα σπίτια τους παραπάνω από μια φορά.

«Ο γιος μου στις 22 Ιανουαρίου, είδε το βράδυ ένα άτομο κρυμμένο σε μια πρασιά στην πολυκατοικία μας και δίπλα στην πολυκατοικία της Ιωάννας. Το παιδί μου το είπε έντρομο. Βγήκα στο μπαλκόνι. Είδα ένα άτομο στη πρασιά με σκούφο. Ρώτησα: “θέλετε κάτι;”και έφυγε τρέχοντας. Κατάλαβα από το δρασκελισμό ότι ήταν γυναίκα και μάλιστα νέα γυναίκα. Πήρα ένα φίλο μου ταξιάρχο να ελέγξει την περιοχή γιατί είχαν συμβεί κλοπές. Ενημέρωσα τους συγκατοίκους στη πολυκατοικία. Μετά από κάποιες ημέρες ενημερώθηκα ότι το ίδιο προσωπο ήταν κάτω από την πολυκατοικία μας και πήγαινε μέχρι την πολυκατοικία της Ιωάννας. Μετά από δυο ημέρες ξανά είδα το ίδιο πραγμα. Την ρώτησα και της είπα ότι είναι δημόσιος χώρος και μου απάντησε: “Δεν θα σου δώσω αναφορά”. Το ίδιο βράδυ ήταν πάλι κάτω. Κατεβήκαμε ξανά κάτω και άρχισε να φεύγει» ανέφερε ο μάρτυρας συμπληρώνοντας ότι «την παρακολουθούσαν όλοι οι γείτονες γιατί είχαν καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει. Εκείνη ερχόνταν απόγευμα μετά τις 7».

Όταν ζητήθηκε από την κατηγορούμενη να σηκωθεί όρθια, η μάρτυρας την αναγνώρισε όπως είπε «από το βλέμμα και από ένα βίντεο που είδα όταν ήρθε στο δικαστήριο το περπάτημα είναι το ίδιο, το αγέρωχο το στητό».

Το έπαιζε στεναχωρημένη μετά στη δουλειά

Ενδιαφέρον όμως έχει και η κατάθεση που έδωσε μια συνάδελφος της κατηγορουμένης για το πώς την είδε μια ημέρα πριν την επίθεση αλλά και τις ημέρες μετά.

«Στις 19/5/2020 καθυστέρησε να έρθει στην εργασία, κανονικά δουλεύαμε 9-5, δεν θυμάμαι τι ώρα ήρθε αλλά καθυστέρησε. Όταν ήρθε, δεν πρόσεξα κάτι ιδιαίτερο, ήρθε να ξεκινήσει αμέσως γιατί είχε καθυστερήσει και ήταν πάντα τυπική, έπιασε αμέσως δουλειά, δεν παρατήρησα κάτι άλλο. Την επόμενη μέρα δεν ήρθε στο γραφείο, είχε αιτηθεί άδεια για προσωπικούς λόγους. Είχε πει ότι έχει επαγγελματικό ραντεβού για δουλειά, για μια συνέντευξη» ανέφερε η μάρτυρας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμπεριφορά της 36χρονης μια ημέρα μετά την επίθεση. 
«Στις 21/5, όταν επέστρεψε στη δουλειά, δεν παρατήρησα κάτι που να μου κάνει εντύπωση. Στα διαλείμματα εγώ κατέβαινα κάτω στην είσοδο επειδή καπνίζω και όταν επέστρεφα, ξεκινούσα κατευθείαν δουλειά.

Πρ: Ηταν ευδιάθετη στις 19 και στις 21;

Μαρτ: στις 19 ήταν λίγο βιαστική να ξεκινήσει δουλειά επειδή είχε καθυστερήσει, στις 21 δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς, αλλά τις επόμενες μέρες φαινόταν σαν κάτι να την απασχολούσε και να ήταν στενοχωρημένη. Για τα προσωπικά της ήξερα ότι δεν είχε σταθερή μόνιμη σχέση αλλά είχε σχέση με κάποιον Νώντα, δεν θυμάμαι επίθετο.

Εισαγγ: Έτυχε ως είδηση να σχολιάσετε την επίθεση με το βιτριόλι; 

Μαρτ: Φυσικά και το σχολιάσαμε, ήμασταν τέσσερις κοπέλες, λέγαμε ότι ήταν φοβερό αυτό που έγινε, όπως άγγιξε εμένα καταλάβαινα ότι άγγιζε και εκείνη, δεν θυμάμαι να είπε κάτι συγκεκριμένο αλλά όλες νιώθαμε το ίδιο. 

Πολ. Αγωγή: Δηλαδή στις 19, μετά από μια απόπειρα ανθρωποκτονίας, ήρθε και έπιασε κανονικά δουλειά; Χωρίς να δείχνει κάτι διαφορετικό; 

Μαρτ.: Δεν θυμάμαι κάτι, μπορεί να μιλούσε στο τηλέφωνο

Πολ. Αγ.: Στις 21/5 ήταν αγχωμένη;

Μαρτ: Δεν έδειξε κάτι εκείνη τη μέρα, τις επόμενες μέρες έδειχνε στενοχωρημένη. 

«Έβγαζε μπουρμπουλήθρες»

Συγκλονιστική ήταν και η κατάθεση ενός ακόμη αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος είδε την Ιωαννα δευτερόλεπτα μετά την επίθεση.

«Έχω μπαρμπέρικο στα είκοσι μέτρα. Στα  δέκα δευτερόλεπτα που χαιρετηθήκαμε με την Ιωάννα άκουσα φωνή. Παω στην κοπέλα λες και ήρθε κύμα από καυστικό υγρό. Έβγαζε μπουρμπουλήθρες. Η κοπέλα έλιωνε μπροστά. Απλά της είπα να βγάλει τα ρούχα της. Έλιωνε μπροστά μου.Δεν μπορούσε να την αγγίξει κανένας. Δεν μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω. Έφευγαν κομμάτια δέρματος. Ελιωνε το ύφασμα. Δεν μπορούσα να βοηθήσω παραπάνω γιατί ήταν γυναίκα. Ειχε αρχίσει να παραμορφώνεται και το πρόσωπο. Φανταστείτε ένα καυτό λάδι που ρίχνετε μέσα κρέας» είπε συγκλονίζοντας τη δικαστική αίθουσα ο μάρτυρας.

Επίσημο αίτημα για κλήση δύο μαρτύρων 

Αίτημα προκειμένου να κληθούν οι δύο μάρτυρες που δέχθηκαν κλήση αμέσως μετά την επίθεση από την κατηγορούμενη, επανέφερε και πάλι η πολιτική αγωγή.

«Από τη στιγμή που φέρεται να του ζητά συνδρομή για άλλοθι θα πρέπει να διαταχθεί η κλήτευση του για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας» ανέφερε η πολιτική αγωγή ζητώντας να κληθεί ο 36χρονος άνδρας. 

Ωστόσο, ο εισαγγελέας της έδρας είπε ότι  επιφυλάσσεται να προτείνει επί του αιτήματος καθώς – όπως εξήγησε- «το αν έχουμε και συμμέτοχο δεν είναι αντικείμενο της δίκης, αν προκύψει ότι υπάρχει συμμέτοχος με τη μορφή συνεργού, το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να διαβιβάσει τα πρακτικά. Αν έρθει ένα πρόσωπο και εξεταστεί ως μάρτυρας υπάρχει κινδυνος ακυρότητας. Επιφυλάσσομαι».

Σήμερα εξετάστηκαν περισσότεροι από 10 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και  ο 40χρονος άνδρας, για τα μάτια του οποίου προχώρησε η κατηγορούμενη στην επίθεση με βιτριόλι.

Κατά αντιπαράσταση εξέταση του 40χρονου με την Ιωάννα

Ο 40χρονς έκανε λόγο για μια χαλαρή φιλική σχέση με την 36χρονη Έφη Κακαράντζουλα και είπε ότι την Ιωάννα δεν τη γνώριζε παρά μόνο μέσω Facebook.

Ο εισαγγελέας κάλεσε την Ιωάννα Παλιοσπύρου για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση. «Επιβεβαιώνω όσα λέει ο μάρτυρας. Είναι η πρώτη φορά που τον βλέπω δια ζώσης. Υπήρξαν μικρές διαφοροποιήσεις. Θυμάμαι ότι επανέρχονταν στη συνομιλία μας. Αν και του είχα εξηγήσει την κατάσταση με την Εφη και θεωρώ ότι ο ιδιος είχε καταλάβει, αλλά επανερχόταν στο να μου στέλνει μηνύματα».

Ο 40χρονος ανέφερε ότι δε θυμάται τον εαυτό του να επανέρχεται στη συζήτηση. Σχετικά με την κατηγορούμενη, υποστήριξε ότι απάντησε στην Ιωάννα ότι εύχεται να είναι καλά. Νωρίτερα, ο 40χρονος περιέγραψε τη σχέση του και με τις δυο γυναίκες.

«Με την κατηγορούμενη είχαμε μια χαλαρή και φιλική σχέση, που έγινε ερωτικά περιστασιακή. Ήταν λίγες οι φορές και οι ώρες που είχαμε βρεθεί. Δεν υπήρξε ούτε λήξη ούτε έναρξη της σχέσης. Θυμάμαι το τελευταίο διάστημα από το Γενάρη μέχρι το συμβάν είχαμε βρεθεί μια φορά» ανέφερε ο 40χρονος, επιμένοντας ότι γνωρίστηκαν σε κοινή παρέα.

Στη συνέχεια ο  ο συνήγορος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, Απόστολος Λύτρας, ζήτησε κατ αντιπαράσταση εξέταση του μάρτυρα με την κατηγορούμενη.

Ο εισαγγελέας λαμβάνοντας το λόγο είπε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.

  • Εισαγγελέας: Το δικαστήριο έχει διατηρήσει ένα επίπεδο. Δεν είναι ανάγκη υπεισερχόμαστε σε προσωπικές λεπτομέρειες. Καλώ όλους να μη διευρύνουν το κατηγορητήριο με θέματα που δεν μας αφορούν.

Σοκάρουν οι καταθέσεις για την κατάσταση της Ιωάννας

Νωρίτερα, σήμερα, για δεύτερη φορά συναντήθηκαν εντός της δικαστικής αίθουσας η Ιωάννα Παλιοσπύρου και η Έφη Κακαράντζουλα, χωρίς να ανταλλάξουν ούτε βλέμμα.

Η τρίτη συνεδρίαση της δίκης ξεκίνησε με την κατάθεση της γιατρού που χειρίζεται την περίπτωση του θύματος, η οποία ξεκαθάρισε ότι η ποσότητα του οξέος ήταν τέτοια, ώστε η Ιωάννα θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της.

Δεύτερος στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων του νοσοκομείου Metropolitan, που υποδέχθηκε την Ιωάννα αμέσως μετά την επίθεση.

«Το έγκαυμα θεωρείται το μεγαλύτερο τραύμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα εγκαύματα αξιολογούνται με βάση την έκταση και το βάθος. Η ασθενής προσήλθε στα επείγοντα και αυτό το οποίο αντικρίσαμε ήταν πρωτόγνωρο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πράγμα φοβερό. Το στήθος εν μέρη σώθηκε επειδή φορούσε στηθόδεσμο, ο οποίος της έμεινε στο χέρι. Έπρεπε να εξουδετερώσουμε τη θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τριών ειδών σοκ» περιέγραψε στην αρχή της κατάθεσής του ο μάρτυρας.

Σε ερώτηση της έδρας για σημείο της κατάθεσης του στην αστυνομία που αναφέρθηκε σε επιπλοκές που θα μπορούσαν να συμβούν, ο μάρτυρας εξήγησε ότι εννοούσε ακόμη και το θάνατο. Μάλιστα, ο μάρτυρας εκτίμησε ότι το γεγονός των «πλύσεων» της Ιωάννας στο φαρμακείο βοήθησαν την κατάσταση. «Το υγρό συνέχιζε να προχωρά ακόμη και όταν την έφεραν στο νοσοκομείο. Και προχωράει μέχρι να εξουδετερωθεί με πλύσεις».

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr