Η γήρανση πληθυσμού «απειλεί» τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών

Estimated read time 1 min read

Τα συμπεράσματα σχετικά με τις προκλήσεις της δημοσιονομικής βιωσιμότητας που απορρέουν από τη γήρανση του πληθυσμού, ενέκρινε την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στα συμπεράσματα, τα οποία βασίζονται στα κύρια πορίσματα της έκθεσης του 2021 περί γήρανσης, καλούνται τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού.

Τονίζεται επίσης ότι η γήρανση του πληθυσμού συνιστά σημαντική πρόκληση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Το Συμβούλιο σημειώνει ότι τα επίπεδα του δημόσιου χρέους έχουν αυξηθεί λόγω της κρίσης COVID-19 και ότι αναμένεται να παραμείνουν υψηλά για αρκετό χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η πρόωρη απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης προκειμένου να διατηρηθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Το Συμβούλιο λαμβάνει υπό σημείωση την έκθεση του 2021 περί γήρανσης, στην οποία τονίζεται η μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας. Σύμφωνα με την έκθεση, έως το 2070 θα υπάρχουν λιγότερα από δύο άτομα σε ηλικία εργασίας για κάθε άτομο ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ σήμερα υπάρχουν τρία άτομα. Αυτό σημαίνει ότι, μακροπρόθεσμα, το ΑΕΠ θα μπορεί να αυξάνεται μόνο με βάση την παραγωγικότητα της εργασίας.

Στην έκθεση προβλέπεται αύξηση της δημόσιας δαπάνης που σχετίζεται με τη γήρανση (συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη και μακροχρόνια περίθαλψη). Τα σχετικά νούμερα ποικίλλουν ανάλογα με την αύξηση της παραγωγικότητας, τις δημογραφικές εξελίξεις και τη μακροοικονομική κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τις δαπάνες που σχετίζονται με τη γήρανση αυξάνοντας τα ποσοστά απασχόλησης και την παραγωγικότητα, αντιμετωπίζοντας το χάσμα των φύλων στην αγορά εργασίας και προσαρμόζοντας τα συστήματα συνταξιοδότησης, υγειονομικής περίθαλψης και μακροχρόνιας περίθαλψης.

Εκφράζει επίσης ικανοποίηση για τον θετικό αντίκτυπο που είχαν στις δημόσιες δαπάνες οι μεταρρυθμίσεις των εθνικών συνταξιοδοτικών συστημάτων που εφαρμόστηκαν στις περισσότερες χώρες και βεβαιώνει εκ νέου ότι είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που προσφέρουν ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και οι άλλες συνιστώσες του Next Generation EU.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author