Η Βουλή αποφασίζει διεύρυνση κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο

Estimated read time 1 min read

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην διερεύνηση του παραδικαστικού κυκλώματος Ρασπούτιν, καθώς ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής έστειλε στον Άρειο Πάγο όλα τα αμερικανικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν το στήσιμο της σκευωρίας προκειμένου να διωχθούν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα.

Παράλληλα, η κυρία Ελένη Τουλουπάκη προσήλθε σύμφωνα με πληροφορίες στους αντεισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου, Ε. Ζαχαρή και Λ. Σοφουλάκη, συνοδευόμενη απο τον δικηγόρο της προκειμένου να καταθέσει ως ύποπτη. Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς ελέγχεται για μια σειρά ενεργειών της στην υπόθεση μεταξύ των οποίων και το ζήτημα των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων.

Την ίδια ώρα η Βουλή ετοιμάζεται να συζητήσει (σήμερα στις 10:00) την συμπληρωματική πρόταση της ΝΔ για διεύρυνση του κατηγορητηρίου του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με την προσθήκη των κακουργημάτων της σύστασης συμμορίας και της δωροληψίας. Η πρόταση βασίζεται στα όσα ανατριχιαστικά έχουν καταθέσει πέντε ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί αλλά και ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής στην προανακριτική επιτροπή για τον βίο και την πολιτεία του πανίσχυρου Ρασπούτιν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποκαλύψεις περιγράφουν την δράση ενός παραδικαστικού κυκλώματος που εκβίαζε και απειλούσε, ασκούσε διώξεις χωρίς στοιχεία, αρχειοθετούσε άλλους κρίσιμους φακέλους ή απαιτούσε την καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών για να διευθετήσει υποθέσεις.

Στον Άρειο Πάγο οι εκθέσεις του FBI

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αγγελής κατέθεσε στον κ. Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, επόπτη της εισαγγελίας Διαφθοράς πολυσέλιδη επιστολή που συνοδεύεται απο οκτώ αμερικανικές εκθέσεις.

Πρόκειται για έγγραφα που όπως εξηγεί ο κ. Αγγελής περιλαμβάνουν “αστυνομικού τύπου πληροφορίες” και όχι “αποδεικτικά στοιχεία”.

Τα επίμαχα πληροφοριακά σημειώματα δόθηκαν ατύπως στην εισαγγελία Διαφθοράς απο το FBI. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Αγγελής χρησιμοποιήθηκαν επιλεκτικά απο τον μηχανισμό Ρασπούτιν προκειμένου να στηθεί η σκευωρία κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον λόγο αυτό, ο έμπειρος αντεισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου ζητά απο τον κ. Μπρακουμάτσο να διαβιβάσει άμεσα το υλικό στους κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη αλλά και στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, τονίζοντας ότι θα οδηγήσει σε κρίσιμα συμπεράσματα για το εαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς “άσκησαν κατά τρόπο αντικειμενικό και σύννομο τα καθήκοντά τους”.

Ειδικότερα, ο κ. Αγγελής επισημαίνει:

“Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και προπάντων:

α) επειδή τα εν λόγω πληροφοριακά σημειώματα δεν δόθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής διμερούς Συμβάσεως η οποία ρυθμίζει τη διαδικασία της αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ σε ποινικές υποθέσεις, σχετικά με τους περιορισμούς στη χρήση των πληροφοριών και εγγράφων που κοινοποιούνται μεταξύ των δύο χωρών

β) επειδή απο τα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου συνάγεται ότι η κα πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου κατέθεσε (κατά λέξη “… πως η συνάντηση στη Βιέννη δεν ήταν στα πλαίσια δικαστικής συνδρομής και δεν υπήρξε κανένα στικάκι…”

γ) επειδή τα πληροφοριακά σημειώματα που απέστειλαν οι ΗΠΑ δεν αποτελούν προσωπική περιουσία κάποιου φυσικού προσώπου, ούτε και προσωπική πληροφόρηση προς κάποιο συγκεκριμένο εισαγγελικό λειτουργό, αλλά γενικότερα προς την Ελληνική Εισαγγελική Αρχή

δ) επειδή τα εν λόγω πληροφοριακά σημειώματα απεστάλησαν προς την Ελληνική Εισαγγελική Αρχή και δη προς υποβοήθηση της έρευνας της υπόθεσης Novaertis

ε) επειδή τόσο η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί απο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του, όσο και οι αντεισαγγελείς του Α.Π. κκ Ζαχαρής και Σοφουλάκης διενεργούν έρευνα σχετιζόμενη με την υπόθεση Novartis

στ) επειδή απο ότι γνωρίζω οι παραπάνω εισαγγελικές οντότητες έχουν ζητήσει απο την κα προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς τα εν λόγω έγγραφα πλην όμως αυτή αρνήθηκε να τα παραδώσει, με την αιτιολογία ότι, δεσμεύεται απο το άρθρο 7ν του Ν. 2804/2000 το οποίο όμως δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν παραπάνω

ζ) επειδή με βάση και την Αρχή της αναζήτησης της ουσιαστικής αλήθειας, αλλά και το καθήκον αλήθειας που διέπει κάθε Εισαγγελικό Λειτουργό, οφείλω να μεταφέρω αρμοδίως ότι γνωρίζω ως επόπτης των εισαγγελέων Διαφθοράς

Σας παραδίδω σε εσώκλειστο φάκελο τα σχετικά πληροφοριακά σημειώματα τα οποία μου υπέβαλλε η κα προϊσταμένη της εισαγγελίας καταπολέμησης διαφθοράς την 28.11.2018 με το υπ αριθμ. ΕΜΠ 12/28.11.2018 έγγραφό της, ύστερα απο την με αριθμό 13.206/28.11.2018 παραγγελία μου, προειμένου να τα διαβιβάσετε στις παραπάνω δύο εισαγγελικές οντότητες ήτοι στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων και στους αντιεισαγγελείς του ΑΠ”.

Να σημειωθεί ότι εως σήμερα η κυρία Τουλουπάκη έχει διαβιβάσει προς την προανακριτική της Βουλής αλλά και προς τους αντεισαγγελείς που ελέγχουν τις ενέργειές της μόλις δύο αμερικανικά σημειώματα διατηρώντας στο συρτάρι τα υπόλοιπα με αποτέλεσμα να καταγγέλλεται (απο Ι. Αγγελή) ότι τα χρησιμοποιεί αποσπασματικά και κατά το δοκούν. Οπως ήδη έχει γράψει το protothema.gr στην εισαγγελία βρίσκονται τουλάχιστον 8 “εκθέσεις” του FBI. Οι πρώτες με ημερομηνία 29/12/2016 και 18/1/2017 διαβιβάστηκαν όταν επικεφαλής της εισαγγελίας ήταν η κυρία Ελένη Ράικου. Οι υπόλοιπες (25/5/2017, 22/6/2017, 1/8/2017, 7/11/2017, 13/12/2017 και 23/1/2018) έχουν ως παραλήπτη την κα Τουλουπάκη.

Συμμορία, δωροληψία, εκβιασμοί και στο βάθος Ειδικό Δικαστήριο για τον Δ. Παπαγγελόπουλο

Παράλληλα, σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να συζητήσει την συμπληρωματική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για διεύρυνση του κατηγορητηρίου του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Η πρόταση αποτελεί προαναγγελία παραπομπής σε Ειδικό Δικαστήριο για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για βαρύτατα κακουργήματα μεταξύ των οποίων της σύστασης συμμορίας, εκβίασης, δωροληψίας κ.α.

Η πρόταση της πλειοψηφίας βασίζεται στα σημαντικά ευρήματα της προανακριτικής που περιγράφουν με λεπτομέρειες την δράση την δράση του μηχανισμού Ρασπούτιν την περίοδο 2016 – 2019. Απο τις ισχυρές ενδείξεις και τις επώνυμες καταθέσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών και επιχειρηματιών ο κ. Παπαγγελόπουλος φαίνεται ότι είχε στήσει μηχανισμό που παραπέμπει σε παραδικαστικό κύκλωμα με την συμμετοχή συγκεκριμένων δημοσιογράφων και εισαγγελέων.

Υπο αυτά τα δεδομένα η συμπληρωματική πρόταση των βουλευτών της ΝΔ ζητά την ενίσχυση του κατηγορητηρίου του κ. Παπαγγελόπουλου με την προσθήκη των εξής αδικημάτων:

1. Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση κακουργήματος.

2. Εκβίαση.

3. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου

4. Δωροληψία Υπαλλήλου.

5. Ηθική Αυτουργία σε Κατάχρηση Εξουσίας

6. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος και Παράβαση Καθήκοντος.

7. Εγκληματική Οργάνωση περίπτωση Συμμορίας

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την σημερινή συζήτηση τον λόγο θα λάβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Απο την άλλη πλευρά η κυβέρνηση αναμένεται να επιλέξει και πάλι διακριτική στάση και να εκπροσωπηθεί απο ελάχιστους υπουργούς. Αντίστοιχη στάση είχε κρατήσει και κατά την συζήτηση της πρότασης για συγκρότηση της προανακριτικής εξηγώντας ότι η πρωτοβουλία των συγκεκριμένων διαδικασιών ανήκει στην Βουλή και όχι στην κυβέρνηση.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραμπ: Παίρνω ένα χάπι υδροξυχλωροκίνης εδώ και 10 ημέρες!

Βγήκαν μαχαίρια στις φυλακές Νιγρίτας – Άγρια συμπλοκή με τραυματίες

Νέος σεισμός 5,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.grΠηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author