Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας «κλείδωσε» στην Ακρόπολη

Φωτ. Naval – Group

Η ελληνογαλλική συμφωνία «κλείδωσε» κατά την πρόσφατη έλευση του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα για τη Σύνοδο Κορυφής της EUMED.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, έκλεισε κατά τις συνομιλίες που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν στο αυτοκίνητο και στη διάρκεια της ξενάγησης που έκανε ο πρωθυπουργός στον Γάλλο Πρόεδρο στην Ακρόπολη το βράδυ της Παρασκευής της 17ης Σεπτεμβρίου μετά το δείπνο των ηγετών.

Ήταν μάλιστα η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που οι δύο άνδρες είχαν επαφή, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μετάσχει ως προσκεκλημένος του Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης, όπου παρουσιάστηκε η γαλλική πρωτοβουλία «Μεσόγειος, υποδειγματική θάλασσα έως το 2030».

Διαβάστε επίσης⇒ Γαλλικές φρεγάτες: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους

Έντονο ήταν το διπλωματικό παρασκήνιο τις προηγούμενες μέρες και ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για επαφές στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ,  καθώς ετοιμάζονταν τα τελικά κείμενα της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχαν γίνει και άλλες προσπάθειες αναβάθμισης της ελληνογαλλικής σχέσης, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν καταλήξει σε κάτι ουσιαστικό. Το 2008 ο Κώστας Καραμανλής και ο Νικολά Σαρκοζί είχαν υπογράψει κατά την επίσημη επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα Κοινή Διακήρυξη για την άμυνα και την ασφάλεια, ενώ το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ είχαν υπογράψει διακήρυξη για την αναβάθμιση της διμερούς σχέσης σε στρατηγική εταιρική σχέση. 

Tελευταίες ειδήσεις

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr