ΗΠΑ: Ιστορική απόφαση για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ – Βαριά ποινή κάθειρξης στον Ντέρεκ Σόβιν

Ιστορική θεωρείται για τη δικονομική ιστορία των ΗΠΑ η βαριά ποινή κάθειρξης 22,5 ετών που επεβλήθη στον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020 στην Μινεάπολη.


Μάλιστα, οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει ποινή φυλάκισης 30 ετών για τον Σόβιν με τον δικηγόρο του αιτείται συνυπολογισμό του διαστήματος που έχει εκτίσει ήδη.

Σε δήλωσή της μετά την ανακοίνωση της ποινής, η αδελφή του Φλόιντ ανέφερε μεταξύ άλλων πως «τα θέματα της αστυνομικής βαρβαρότητας επιτέλους αντιμετωπίζονται σοβαρά».

Τεχνικά ο Σόβιν αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 40 ετών για δολοφονία δεύτερου βαθμού, έως 25 χρόνια για δολοφονία τρίτου βαθμού και έως και 10 χρόνια για ανθρωποκτονία.

Ωστόσο ο Σόβιν δεν έχει προηγούμενο ποινικό μητρώο. Σύμφωνα με τις κρατικές οδηγίες, για ένα τέτοιο άτομο, η τεκμαιρόμενη ποινή για τη δολοφονία δεύτερου και τρίτου βαθμού είναι 12 1/2 χρόνια. Ο δικαστής είχε τη διακριτική ευχέρεια να επιβάλει ποινή μεταξύ 10 ετών και οκτώ μηνών και 15 ετών για κάθε μία.

Η ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού φέρει υποθετική ποινή τεσσάρων ετών για κάποιον που δεν έχει μητρώο, σύμφωνα με τις οδηγίες. Η διακριτική ευχέρεια του δικαστή κυμαινόταν από τρία χρόνια και πέντε μήνες έως τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες.

Συγκίνησε η κορούλα του Φλόιντ

Η 7χρονη κόρη του Τζορτζ Φλόιντ έκανε την πρώτη δήλωση από την οικογένεια του 46χρονου Αφροαμερικανού, στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για την ανακοίνωση της ποινής του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του πατέρα της.

Σε ένα μαγνητοσκοπημένο βίντεο που έδειξαν στην αίθουσα, φαίνεται να λέει: «Ρωτάω για αυτόν όλη την ώρα». Κάποιος τη ρωτάει στη συνέχεια τι θα έλεγε στον πατέρα της, αν μπορούσε να τον δει ξανά, με την μικρή Τζιάνα να απαντάει: «Θα του έλεγα μου λείπεις και σε αγαπάω», μεταδίδει το CNNi.

Στη συνέχεια μίλησε ο ανιψιός του Φλόιντ, Μπράντον Ουίλιαμς, ο οποίος χαρακτήρισε τον θάνατο του θείου του «πραγματικά αδιανόητο».

Οι δύο αδελφοί του Τζορτζ Φλόιντ ζήτησαν να επιβληθεί στον Σόβιν η μέγιστη δυνατή ποινή.

Η μητέρα του Ντέρεκ Σόβιν, Κάρολιν, από την πλευρά της είπε ότι ο γιος της είναι «καλός άνθρωπος» και κάποιος που «αφιέρωνε πάντα τη ζωή και το χρόνο του στο αστυνομικό τμήμα».


Σε μια σύντομη δήλωσή του, πριν από την ανακοίνωση της ποινής, ο Σόβιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια Φλόιντ, λέγοντας πως θα υπάρξουν και άλλες πληροφορίες στο μέλλον, και πως ελπίζει να βρουν λίγη ηρεμία.

Ο λευκός πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του 46χρονου Φλόιντ στις 20 Μαΐου 2020, μια ετυμηγορία ορόσημο στην ιστορία των φυλετικών σχέσεων στις ΗΠΑ και καταδίκη του τρόπου που οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου μεταχειρίζονται τους Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.

Ένα 12μελές σώμα ενόρκων έκρινε τον Σόβιν ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες για φόνο δεύτερου βαθμού, τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία αφού έλαβε υπόψη του τις καταθέσεις επί τρεις εβδομάδες 45 μαρτύρων.

Πηγή άρθρου www.dikaiologitika.gr