Ευθύνες στην Πυροσβεστική επιρρίπτουν στελέχη της ΕΛΑΣ και της Τροχαίας


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021, 22:14

Σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής που είχαν την ευθύνη για το χειρισμό της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, συνάδελφοί τους από την ΕΛΑΣ και την Τροχαία που δηλώνουν κατηγορηματικά στον ανακριτή πως εκείνοι ήταν σε ετοιμότητα για την επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων, διαθέτοντας τα απαραίτητα μέσα που θα μπορούσαν να είχαν σώσει τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν. Δυστυχώς όμως, όπως τονίζουν, δεν είχαν εκείνες τις κρίσιμες ώρες την αναγκαία εκ του νόμου εισήγηση της Πυροσβεστικής για να προχωρήσουν στην εκκένωση των περιοχών που κατέκαψε η πυρκαγιά.

Κατηγορούμενοι και μάρτυρες  εξεταζόμενοι από τον 6ο τακτικό ανακριτή Αθ. Μαρνέρη, πως τόσο η ΕΛΑΣ όσο και η Τροχαία ήταν σε στάση αναμονής για μία εισήγηση της Πυροσβεστικής που θα άναβε το «πράσινο φως» για την απομάκρυνση των κατοίκων η οποία όμως ποτέ δε δόθηκε.

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος ανακριτή και κατηγορουμένου  από την Τροχαία.

Ανακριτής: Σε περίπτωση  που υπήρχε τέτοια εισήγηση, εσείς ως Τροχαία  και η ΕΛΑΣ, είχατε τη δυνατότητα να συνδράμετε στην απομάκρυνση των πολιτών από τις παραπάνω περιοχές;

Κατηγορούμενος: Βεβαίως και μπορούσαμε γιατί είχαμε  και τη δυνατότητα και επαρκείς δυνάμεις  και τα μέσα προκειμένου να ενημερώσουμε  και να απομακρύνουμε τους πολίτες  σε ασφαλές μέρος. Πιο συγκεκριμένα, εάν το  αργότερο μέχρι τις 17.45 δινόταν  η εισήγηση από την πυροσβεστική προς τον αρμόδιο φορέα  και εν συνεχεία ενημερωνόταν η ΕΛΑΣ  και η Τροχαία, ακολούθως δε δινόταν εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων  προς εμάς  να συνδράμουμε σε μία τέτοια επιχείρηση  απομάκρυνσης των πολιτών, είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί  επιτυχώς και αυτό το λέω με βεβαιότητα  και με βάση τα 30 χρόνια που υπηρετώ στο Σώμα. Προς ενίσχυση θα σας πω και ένα παράδειγμα: Όταν άκουσα  στον ασύρματο ότι η φωτιά διήλθε τη Λ. Μαραθώνος, περί 18.20 -18.25  πήγα αμέσως στο ξενοδοχείο ΜΥΡΤΩ και την ταβέρνα ΒΑΣΙΛΗΣ όπου βοηθήσαμε από εκεί να εξέλθουν  όλα τα οχήματα στο αντίθετο ρεύμα  της Μαραθώνος  με κατεύθυνση από Μάτι προς Αθήνα. Αυτό συνέβη γύρω στις 18.30. Συνεπώς εφόσον μπορούσαμε να προβούμε σε διάσωση  ακόμα και στις 18.30, πόσο δε αν μας είχε δοθεί η  εντολή, να  προβούμε  στην απομάκρυνση πολιτών  45 λεπτά με 1 ώρα πριν.  Σκεφτείτε ότι από τη Λ. Μαραθώνος μέχρι τη θάλασσα είναι 500-600 μέτρα, που σημαίνει ότι ο μέσος κάτοικος της περιοχής  θα μπορούσε το αργότερο μέσα σε 15 λεπτά να βρίσκεται σε  ασφαλές σημείο κοντά στη θάλασσα. Συνεπώς υπήρχε και χρόνος και επαρκείς δυνάμεις  προκειμένου να γινόταν η εκκένωση και μάλιστα με ασφαλή τρόπο. Εμείς ήμασταν πανέτοιμοι, ωστόσο δεν δόθηκε εισήγηση από την Πυροσβεστική.

(…) Όλες τις πρωτοβουλίες τις πήρα μόνος μου ενημερώνοντας φυσικά τους ανωτέρους μου. Έκανα το αδύνατο δυνατό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου και όλα αυτά χωρίς κατεύθυνση ή τη συνδρομή της Πυροσβεστικής.

Ανακριτής: Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι κατά το χρόνο της πυρκαγιάς υπήρξε μποτιλιάρισμα, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους;

Κατηγορούμενος: Κατ΄αρχήν δεν είχε δοθεί εισήγηση από την Πυροσβεστική  απομάκρυνσης των πολιτών από τις κατοικίες τους  με ασφαλή τρόπο. Με το δεδομένο αυτό οι κάτοικοι αιφνιδιάστηκαν, πανικοβλήθηκαν  καθόσον είδαν ξαφνικά τη φωτιά μπροστά τους. Έφυγαν όλοι μαζικά προς τα αυτοκίνητά τους  και κατευθύνθηκαν προς τη θάλασσα που θεωρείτο ασφαλής τόπος. Ωστόσο και εφόσον τους κυνηγούσε η φωτιά και δεν υπήρχε η δυνατότητα να ανέβουν  προς τη Λ. Μαραθώνος, αφού η φωτιά τους κυνηγούσε από τη Λ. Μαραθώνος προς τα κάτω, ήτοι προς τη θάλασσα, επέλεξαν υποχρεωτικά να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα . Αυτό είχε συνέπεια να δημιουργηθεί  μεγάλο μποτιλιάρισμα, να τους προλάβει η φωτιά  και άλλοι να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους και να κατευθύνονται πεζοί προς τη θάλασσα  και άλλοι να εγκλωβίζονται από τη φωτιά. Επαναλαμβάνω πως αν είχε δοθεί εισήγηση από τον επίγειο επικεφαλής της πυροσβεστικής που είχε τη δυνατότητα και το χρόνο να το κάνει, κυρίως όμως από το συντονιστή του ελικοπτέρου που βρισκόταν στην περιοχή και είχε πλήρη εικόνα της επικινδυνότητας της  κατάστασης, είναι βέβαιο  ότι θα είχαν ενημερωθεί  όλοι οι πολίτες στο Βουτζά και το Μάτι  και έτσι θα είχαν χρόνο οι συμπολίτες μας  να μετακινηθούν και με τα οχήματά τους με ασφάλεια.  (…)

Την απουσία σχετικής εισήγησης από την Πυροσβεστική, επισημαίνει και άλλος κατηγορούμενος από την ΕΛΑΣ. 

«Κατά πρώτον οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ και τη Τροχαίας  από τις 17.30  και μετά ήταν υπέρ επαρκείς προκειμένου να  λάβουν  μέρος σε μία ασφαλή επιχείρηση  απομάκρυνσης των πολιτών στο Βουτζά και το Μάτι.  Ωστόσο, για να προβούν σε μία τέτοια ενέργεια, σύμφωνα με το νόμο, έπρεπε να γίνει εισήγηση από τον επικεφαλής  της πυροσβεστικής προς το Δήμο  ή την Περιφέρεια  και εν συνεχεία εμείς αφού παίρναμε εντολή από τον Δήμο ή την Περιφέρεια  θα βοηθήσουμε στην απομάκρυνση των πολιτών, όπως  γίνεται πάντα σε  τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι ακριβώς έγινε επιτυχώς  και στην Κινέτα με πολύ λιγότερες δυνάμεις. Επίσης, ήθελα να σας επισημάνω ότι μέχρι τις 18.10 που από την ενημέρωση που είχαμε από τον επικεφαλής  αξιωματικό η πυρκαγιά ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη  και η ταχύτητά της ήταν μεγάλη, χωρίς να έχουμε κάποιο αίτημα  είτε από τον επικεφαλής της αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, είτε από τον επικεφαλής της Τροχαίας, είτε από το σύνδεσμο της Τροχαίας  που είναι στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ  για ενίσχυση των δυνάμεών τους, εμείς στείλαμε επιπλέον δυνάμεις, κλιμακωτά συνέχεια».

«Η αστυνομία είχε από την πρώτη στιγμή  και δη από τις 17.00 έως 17.40  επαρκείς δυνάμεις  προκειμένου να συνδράμει  σε ένα σχέδιο ασφαλούς απομάκρυνσης  των πολιτών. Ωστόσο, τέτοια εισήγηση από τον εκάστοτε επικεφαλής της πυροσβεστικής, δεν δόθηκε ποτέ», όπως είπε ένας ακόμα κατηγορούμενος ο οποίος απολογήθηκε για το πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.

Πηγή άρθρου www.zougla.gr