ΕΣΥ: «Τουλάχιστον δύο εβδομάδες» για αποσυμπίεση

Estimated read time 1 min read

«Ενδείξεις αποσυμπίεσης του ΕΣΥ δεν υπάρχουν και αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να γίνει». Το μήνυμα αυτό του Γκίκα Μαγιορκίνη κατά την ενημέρωση της Παρασκευής αποτύπωσε τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για τα νοσοκομεία το προσεχές διάστημα, ενώ ανησυχία προκαλεί, παράλληλα και το «εμβολιαστικό κενό» που παρατηρείται στο προσωπικό νοσηλευτικών ιδρυμάτων. 

Χαρακτηριστικό είναι, μετά και το περιστατικό εσωτερικής διασποράς σε ασθενείς και εργαζομένους του αντικαρκινικού νοσοκομείου Μεταξά στον Πειραιά, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοίνωσε ότι το προσωπικό των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ που δεν έχει εμβολιαστεί θα υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα σε υποχρεωτικό rapid τεστ.

Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, πάντως, όπως γνωστοποιήθηκε, μόλις το 55% του προσωπικού είχε κάνει το εμβόλιο.

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται στα νοσοκομεία αναφέρθηκε και η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αυξάνεται και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών και παρατήρησε πως παρά τη σημαντική αύξηση των κλινών το σύστημα πιέζεται διαρκώς. 

Μάλιστα πρόσθεσε πως καταγράφτηκαν περισσότερες από 450 εισαγωγές κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα. 

Διαβάστε επίσης: Πέντε γιατροί μιλούν στην «Κ»: «Οι εφημερίες είναι τρομακτικές»

Από το σύνολο των 4.600 ασθενών που νοσηλεύονται στη χώρα, οι 2.500 ασθενείς νοσηλεύονται στην Αττική. Ακόμα ανέφερε πως εκτός από την Αττική, υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία στην Αχαΐα, ενώ αυξητική τάση καταγράφεται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης. 

Ωστόσο, προέβλεψε ότι ο αριθμός των νέων θανάτων δεν θα αυξηθεί σημαντικά τις ερχόμενες εβδομάδες, καθώς νοσηλεύονται όλο και λιγότεροι άνθρωποι άνω των 60 ετών και όσοι νοσηλεύονται ήδη έχουν καλύτερη πρόγνωση.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ο δείκτης Rt παραμένει πάνω από το 1.

Οι ηλικίες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι 40-65 και ακολουθούν οι 18-39.

Υπογράμμισε δε ότι στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και γι’ αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους.

Γιατί δεν πιάνουν τα μέτρα στην Αττική 

Από την πλευρά της, η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε γιατί η Αττική δεν καταγράφει μείωση των κρουσμάτων παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται. Ό

πως είπε «τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και δεν πιστεύουμε πως στην Αττική οι πολίτες τηρούν τα μέτρα λιγότερο», αλλά στην Αττική, μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή, είναι πιο εύκολη η διασπορά του ιού.

Η ίδια παρατήρησε ότι ήδη υπάρχει σημαντική διασπορά του ιού στο Λεκανοπέδιο και παραδέχθηκε πως «τα μέτρα στην Αττική δεν έχουν αποδώσει όπως θα θέλαμε, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία». Ακόμα κι αν καταφέρουμε να σταματήσουμε τις νέες μολύνσεις στην Αττική θα συνεχίσουμε για τουλάχιστον 2 με 4 εβδομάδες να βλέπουμε το σύστημα υγείας να πιέζεται, συμπλήρωσε.

 

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author