Ερντογάν: Η μάχη με τον καρκίνο και η βαριά επιληψία

Estimated read time 1 min read

Πριν από λίγα χρόνια, ο Ταγίπ Ερντογάν έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης προσευχής του σε κεντρικό τζαμί της Κωνσταντινούπολης. Σωριάστηκε στα μάτια χιλιάδων πιστών και απομακρύνθηκε ημιλιπόθυμος με την βοήθεια της προσωπικής του φρουράς. Όπως ήταν φυσικό, οι φήμες για την υγεία του οργίασαν. Δεν ήταν η πρώτη φορά!

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει, άλλωστε, “πεθάνει” αρκετές φορές έως σήμερα. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, όμως, παρ’ ότι κάθε φορά οι ειδήσεις αποδεικνύονται ψευδείς, επιμένουν ότι κάτι σοβαρό ταλαιπωρεί τον κατά τα άλλα πολιτικά άτρωτο Σουλτάνο. Πλέον, το Nordic Monitor παρουσιάζει έγγραφα, με τα οποία υποστηρίζει ότι έλυσε τον γρίφο. Απαντάει με τεκμήρια στο ερώτημα τι συμβαίνει με την υγεία του Ερντογάν.

Μεταξύ άλλων, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι ο νεοοθωμανός ηγέτης έχει δώσει πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ από τα νεανικά του χρόνια τον ταλαιπωρεί μία βαριά επιληψία. Για την ακρίβεια, ο ερευνητικός ιστότοπος αναφέρει ότι στις 26 Νοεμβρίου 2011 υποβλήθηκε σε πολύωρο χειρουργείο στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν 57 ετών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο καρκίνος αποκαλύφθηκε σε μία εξέταση, όταν ο Τούρκος πρόεδρος είχε διαμαρτυρηθεί για πεπτικά προβλήματα και αίμα στα κόπρανά του. Μετά από εξονυχιστικές εξετάσεις, ενημερώθηκε ότι πάσχει από καρκίνο στο τρίτο στάδιο, ενώ ο όγκος του ήταν 10-15 εκατοστά. Η ιατρική του ομάδα επέλεξε τον καθηγητή Ντουρσούν Μπούργκα, έναν διαπρεπή χειρουργό με μπόλικες περγαμηνές.

Τον πρότεινε ο γιατρός Φαχρετίν Κόκα, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε το υπουργείο Υγείας. Ο Κόκα, μάλιστα, είχε λάβει υπόψη του την εχεμύθεια του Μπούργκα, αλλά και το γεγονός ότι ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Ερντογάν. Ο τελευταίος είχε ξεκαθαρίσει ότι η περιπέτεια της υγείας του έπρεπε να μείνει απόρρητη, γνωστή μόνο στον στενό κύκλο, ώστε να μην χρησιμοποιηθεί σαν πολιτικό εργαλείο των αντιπάλων του.

erdogan-1

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μαρμαρά από μια ομάδα εννέα χειρουργών με επικεφαλής τον Μπούργκα και τον βοηθό του, τον δρα Μπαλίκ. Αναγκάστηκαν να αφαιρεθούν περίπου 20 έως 25 εκατοστά του παχέος εντέρου του Ερντογάν. Η επίσημη δημόσια δήλωση σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση ήρθε δύο ημέρες αργότερα, από το γραφείο του πρωθυπουργού. Σε αυτήν αναφερόταν ότι ο Ερντογάν υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στο πεπτικό σύστημα. «Όλα πήγαν περίφημα και ο πρόεδρος θα επιστρέψει σε λίγες ημέρες στη δουλειά». Δεν υπήρχε πουθενά η λέξη καρκίνος ή όγκος.

Ο τότε υπουργός Υγείας, Ρετζέπ Άκντατ, όταν είχε ερωτηθεί για το ζήτημα, είχε περιοριστεί στη δήλωση ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι υγιέστατος. «Οι γιατροί απλώς του πρότειναν να ξεκουραστεί». Ο Ερντογάν πήρε εξιτήριο στις 30 Νοεμβρίου. Οι πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν μετά τη χειρουργική επέμβαση τον έδειχναν να χαμογελά κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Είχαν βρεθεί στο σπίτι του Τούρκου ηγέτη στην Κωνσταντινούπολης στις 3 Δεκεμβρίου 2011. Ο Μπάιντεν είχε επισκεφτεί την Τουρκία, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την Επιχειρηματικότητα.

Η δεύτερη επίσημη εμφάνισή του Ερντογάν ήταν με τον τότε εμίρη του Κατάρ, Σέιχ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι. Οι δύο τους είχαν συναντηθεί επίσης στο σπίτι του πρώτου στην Κωνσταντινούπολη για μιάμιση ώρα στις 7 Δεκεμβρίου 2011. Ο Ερντογάν χρειάστηκε να ξαναυποβληθεί σε χειρουργείο τον Φεβρουάριο του 2012. Μέχρι τότε ζούσε με μία σακούλα, στην οποία συγκεντρώνονταν τα κόπρανά του.

Κάποια χρόνια αργότερα, ένας γιατρός που συμμετείχε στο χειρουργείο, είχε σχολιάσει ότι επρόκειτο για πολύποδες. Η εγκυρότητά του, όμως, κλονίστηκε από το γεγονός ότι συνέγραψε και στοιχειοθέτησε με τη βοήθεια συναδέλφων του ψεύτικη έκθεση υγείας για μία στενή συγγενή του, ώστε να κληρονομήσει την περιουσία της. Ως εκ τούτου, βρέθηκε αντιμέτωπος με σοβαρότατες ποινικές κατηγορίες πλαστογράφησης εγγράφων και κατάχρηση εξουσίας.

Παρ’ όλα αυτά, διορίστηκε από την κυβέρνηση πρόεδρος του πανεπιστημίου, παρά το γεγονός ότι ο αντίπαλός του είχε λάβει τις περισσότερες ψήφους από το ακαδημαϊκό προσωπικό. Παρά τις καταγγελίες συναδέλφων για κυβερνητικό πραξικόπημα, με προσωπική παρέμβαση Ερντογάν τοποθετήθηκε στο τιμόνι του νοσοκομείου, με τον ίδιο να ανταποδίδει, λέγοντας ότι ο Ερντογάν είναι «μεταξύ των κορυφαίων τριών ή πέντε ηγετών στον κόσμο».

Ένας ειδικός χειρουργός που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις πριν από τη χειρουργική επέμβαση του σημερινού Τούρκου προέδρου, αποκάλυψε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Nordic Monitor ότι ο Ερντογάν υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία, αλλά όχι σε ακτινοβολίες. Αυτό του είχε επιτρέψει να διατηρήσει μία κανονικότητα.

erdogan-2

Επιληψία


Πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα στοιχεία του Nordic Monitor, ο Ερντογάν πάσχει και από επιληψία. Πρόκειται για μία διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει ειδικά τον εγκέφαλο. Στις 17 Οκτωβρίου 2006 βρισκόταν καθ’ οδόν προς την Εθνοσυνέλευση. Ξαφνικά έπαθε κρίση. Οι σωματοφύλακές του να σταμάτησαν το αυτοκίνητο και τον κλείδωσαν μέσα από τον πανικό τους. Έπρεπε στη συνέχεια να καταστρέψουν τα παράθυρα με μια βαριοπούλα, για να τον απεγκλωβίσουν. Μεταφέρθηκε στο κοντινότερο νοσοκομείο, που ήταν το νοσοκομείο Güven. Το γραφείο του αναγκάστηκε να βγάλει μία ανακοίνωση, στην οποία ισχυριζόταν ότι έπεσε η αρτηριακή πίεση του, εξαιτίας της νηστείας που ακολουθούσε.

Στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε απευθείας στο ακτινολογικό, όπου έκανε αξονική τομογραφία εγκεφάλου. Όταν ο ίδιος συζήτησε με τον γιατρό απομακρύνθηκαν όλοι οι νοσοκόμοι και το διοικητικό προσωπικό, ενώ δεν υπήρξε ποτέ επίσημο εξιτήριο ή αιτιολογία. Η νευρολόγος δρ. Fethiye Sümer Güllap ήταν ο πρώτος που εξέτασε τον Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι ο πρόεδρος υπέφερε από μία κρίση επιληψίας. Αργότερα, υποστήριξε ότι τα σχετικά επίσημα έγγραφα εξαφανίστηκαν από το νοσοκομείο. Η γιατρός έχασε τη ζωή της σε ηλικία 42 ετών, κάτω από ύποπτες συνθήκες.

Ο δημοσιογράφος Σερντάρ Οζόι ήταν εκείνος που τράβηξε τις φωτογραφίες του Ερντογάν, όταν μεταφερόταν στο νοσοκομείο. Συνελήφθη από τους σωματοφύλακες του προέδρου. Η κάμερα του κατασχέθηκε. Αργότερα, διέρρευσε μία συνομιλία μεταξύ των γιατρών του προέδρου, στην οποία εξέφραζαν την ανησυχία τους για την συχνότητα των κρίσεων. Αναρωτιόντουσαν, μάλιστα, τί θα συμβεί αν κάτι τέτοιο λάβει χώρα δημόσια.

erdogan-3

Μία ενδιαφέρουσα πληροφορία που συνηγορεί στα παραπάνω έρχεται από τον γιατρό Κομέζ της ομάδας που φρόντιζε τον Ερντογάν. Είχε εμφανιστεί στην τηλεόραση τον Δεκέμβριο 2014 και είχε ολίγον τί αφελώς αποκαλύψει ότι συμβούλευε διαρκώς τον Ερντογάν να προσέχει την υγεία του, όταν συνεργαζόταν μαζί του. «Συμμετείχα στις χειρουργικές επεμβάσεις που υπέστη ο Ερντογάν. Κράτησα ακόμη και τον εξοπλισμό αναισθησίας στο σπίτι μου μία ημέρα πριν από τη χειρουργική επέμβαση, σε περίπτωση που κάποιος ήθελε να τον βλάψει, παραβιάζοντας τον εξοπλισμό» είπε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι κάποτε συνόδευσε τον Ερντογάν στο εξωτερικό για θεραπεία. Αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος χρειάστηκε να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Ο Κομέζ, πάντως, μετά από κάποιο χρόνο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Τουρκία και να παραμείνει επί χρόνια εξόριστος στη Βρετανία.

erdogan-4

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε σε βίντεο το «αντίο» του Τσιόδρα

Χαρδαλιάς: Παραμένουμε σε επιφυλακή – Τέλος η καθημερινή ενημέρωση

Συναγερμός στα σύνορα: Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις στον Έβρο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr



Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author